Looking For Anything Specific?

Header Ads

Παρουσιάσεις βιβλίων από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ!

Προτάσεις για υπέροχες βιβλιοφιλικές βραδιές με παρουσιάσεις βιβλίων και συζητήσεις πάνω σε επίκαιρα θέματα της εποχής που διανύουμε για το μήνα Φεβρουάριο από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


Ο IANOS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέκου Καλαφάτη το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9/2/2017.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Ένα βαθιά βιωματικό βιβλίο, η προσωπική μαρτυρία του Αλέκου Καλαφάτη, ο οποίος με διεισδυτική ματιά, χιούμορ και αυτοσαρκασμό περιγράφει, αναλύει και εξηγεί την πολιτική και κοινωνική εξέλιξη της χώρας από το 1974 έως το 2004.

Την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017, στις 8:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα)

{Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην υπουργός, ο Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και η Βιβή Βασάλα, Δρ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Παύλος Παπαδόπουλος.}

0013763_195
Το βιβλίο αυτό είναι μια προσωπική μαρτυρία για τα γεγονότα που έζησα, ως πολίτης και πολιτικός, την περίοδο 1974-2004. Το έγραψα θέλοντας να προσφέρω τη δική μου άποψη για την τοπική ιστορία των αγαπημένων μου νησιών Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Θεωρώ επίσης ότι το δικό μας τοπικό μοτίβο αποτελεί αδιάσπαστο και εν πολλοίς πανομοιότυπο στοιχείο των συμβάντων σε εθνικό επίπεδο. Η μικρογραφία των δύο νησιών αντανακλά την πραγματικότητα της Ελλάδας.

Περιγράφω τα βιώματα από επιτυχίες και αποτυχίες, ανατάσεις και καταπτώσεις, αλλαγές και συγκρούσεις που διαδραματίσθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν αναξέω πληγάς. Μακριά από μένα τέτοια πρόθεση. Με την όποια «σοφία» μπορεί να προσκομίσει ο χρόνος, προσεγγίζω τα πρόσωπα και τα γεγονότα με σεβασμό, με στόχο ει δυνατόν από την αφήγηση να αναζητηθούν μαθήματα και γνώση για τους νεότερους. Να μην υποπέσουν οι νέοι στα δικά μας τραγικά λάθη. Η απόκρυψη συμβάντων θα ήταν υποκρισία και εθελοτυφλία. Θα ήθελα κυρίως οι νεότεροι να έχουν στο μυαλό τους πως η γενικευμένη σήμερα απαξία δεν είναι εγγενής της ελληνικής πραγματικότητας. Η κοινωνία μας βρίσκεται σε κατάπτωση, αλλά η πίστη αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει. Ο καταπτοημένος και κατακερματισμένος κοινωνικός ιστός, πριν ολοσχερώς διαρραγεί, θα αναρριπισθεί. Τίποτα πιο σίγουρο από αυτό.

Α.Κ.

0013807_130Ο Αλέκος Καλαφάτης γεννήθηκε το 1951 στο Αργοστόλι. Πήρε πτυχία μαθηματικών το 1976 από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 1977 πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Παντείου. Το 1976-77 διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου σπουδαστών Κεφαλονιάς και Ιθάκης «Μαρίνος Αντύπας». Διετέλεσε επίσης δήμαρχος Αργοστολίου τις τετραετίες 1983-86 και 1991-94. Υπήρξε δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος Αργοστολίου και Κεφαλονιάς αντιστοίχως. Υπηρέτησε ως βουλευτής από το 1996 έως το 2004. Την τετραετία 2000-2004 υπηρέτησε ως υφυπουργός Ανάπτυξης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Από το 1998 έως το 2000 ήταν εκλεγμένο μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Εργάζεται και ζει μονίμως στην Κεφαλονιά.

--------------------------------------------------------------------------

Τα βιβλιοπωλεία ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν σε μια συζήτηση με τον Στάθη Ν. Καλύβα και τον Πέτρο Τατσόπουλο την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2014, στις 7 μ.μ., στον Ευριπίδη στη Στοά (Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι).

Το νέο βιβλίο του Στάθη Καλύβα "Που είμαστε και που πάμε; - Διατρέχοντας την κρίση (2009 - 2016) και ατενίζοντας στο μέλλον" φέρνει στην επιφάνεια ορισμένες μεγάλες θεματικές ενότητες που ξεπερνούν την άμεση επικαιρότητα και αναδεικνύουν μια σειρά προβληματισμών που κατέχουν κομβική θέση για το παρόν και, ιδιαίτερα, το μέλλον της χώρας μας.


0013650_195
Γιατί ξέσπασε η κρίση; Γιατί είχε τέτοιο βάθος και διάρκεια;
Πώς εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο αντιδράσαμε;
Και το πιο σημαντικό: Μπορεί τελικά να βγει κάτι καλό από όλη αυτή τη δυσάρεστη ιστορία;
Τα κείμενα που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο συνθέτουν ένα μωσαϊκό που ξεπερνά την άμεση επικαιρότητα, κάτω από το φως της οποίας γράφτηκαν, αναδεικνύοντας έτσι μια σειρά προβληματισμών για το παρόν και, ιδιαίτερα, το μέλλον της χώρας μας.

Τα τελευταία εφτά χρόνια κυριάρχησαν οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις αντί της αυτογνωσίας και της διόρθωσης των σφαλμάτων που κάναμε ως κοινωνία. Όσο όμως επιμένουμε να πορευόμαστε στους λάθος δρόμους, τόσο θα παραμένουμε παγιδευμένοι στο τέλμα, με το φάσμα της καταστροφής να επικρέμεται πάνω μας. Αντίθετα από πολλούς (τους περισσότερους;), θεωρώ πως η χώρα μπορεί να τα καταφέρει και να κάνει το μεγάλο άλμα καθώς διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα, πολύ περισσότερα απ’ ό,τι πιστεύουμε. Αρκεί να τα αναγνωρίσουμε και να τα εκμεταλλευθούμε σωστά.

0011913_130Ο Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale (ΗΠΑ). Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το Gregory Luebbert Best Article Award, το Mary Parker Follett Prize για το καλύτερο άρθρο και το J. David Greenstone Prize για το καλύτερο βιβλίο, που απονέμονται από τον τομέα Πολιτικής και Ιστορίας της APSA, καθώς και το Council of Graduate Schools Distinguished Dissertation Award.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια