Looking For Anything Specific?

Header Ads

Αφιέρωμα στον Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ-Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Σε συνεργασία με την BOΟK PRESS, σας καλούμε σε μια βραδιά αφιερωμένη στον απόλυτο μετρ της λογοτεχνίας, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.


Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
και η διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο BOOK PRESS
σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον


την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017, στις 8 μ.μ.,στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Ο συγγραφέας Τάσος Γουδέλης και
ο συγγραφέας-μεταφραστής Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκηςμιλούν για το έργο του Ναμπόκοφ,
ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Κώστας Κατσουλάρης,
συγγραφέας και διευθυντής της BOOK PRESS.

Θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό.

Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ έγραψε στα ρωσικά και τα αγγλικά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο μεταφραστής αρκετών βιβλίων του Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, ο Ναμπόκοφ, όσο κι αν θα ’θελε να το αρνείται, γίνεται ίσως ο φιλοσοφικότερος των συγγραφέων μιας εποχής (μεσοπόλεμος) που παρήγαγε κυρίως συγγραφείς με φιλοσοφικές τάσεις. Και μάλιστα, με το πλεονέκτημα που αναπόφευκτα προσφέρει η χρονική απόσταση, μπορούμε να ισχυριστούμε πως αποτελεί ένα είδος μοναχικής πρωτοπορίας.

«Ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ διόλου δεν κουραζόταν να επαναλαμβάνει πως τα έργα του δεν είναι παρά περίπλοκοι γρίφοι, λαβυρινθώδη αινίγματα, που συνθέτει και λύνει ο ίδιος, συνδυάζοντας ατέρμονα το τερπνό με το ακόμα πιο τερπνό και μειδιώντας στη θέα του συνοφρυωμένου κριτικού ή του αμήχανου αναγνώστη. Και όμως, πέρα από την ακαταμάχητη μελωδία της επινοητικότητας αυτού του συγγραφέα , πέρα από τη θαυμάσια (στ’ αλήθεια, θαυμάσια) γυμναστική του μυαλού που συνεπάγεται η ανάγνωση κάθε έργου του, μπορεί ο αναγνώστης του Ναμπόκοφ να επισημάνει ιδέες, θέματα και βαθιά φιλοσοφικές εξερευνήσεις που υπερβαίνουν το επίπεδο της νύξης ή του (απλώς;) λογοτεχνικού παιγνίου».Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης

«Ο Ναμπόκοφ διέπρεψε σε όλες τις τεχνικές του μυθιστορήματος, ενώ εφηύρε και μερικές καινούργιες».
Peter Ackroyd

«Ο Ναμπόκοφ γράφει με τον μόνο τρόπο που θα έπρεπε να γράφεται η πεζογραφία: εκστατικά».
John Updike

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΝΑΜΠΟΚΟΦΟ Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ (Vladimir Nabokov) γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1899. Όταν οι Μπολσεβίκοι πήραν την εξουσία στη Ρωσία, η οικογένειά του εγκατέλειψε τη χώρα. Σπούδασε γαλλική και ρωσική λογοτεχνία στο κολέγιο Τρίνιτι του Κέμπριτζ. Το 1940 εγκαταστάθηκε στην Αμερική όπου δίδαξε λογοτεχνία στο κολέγιο Ουέλσλι, στο Στάνφορντ, στο Κορνέλ και στο Χάρβαρντ. Από το 1959 αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο γράψιμο. Το 1973 τιμήθηκε με το αμερικανικό μετάλλιο λογοτεχνίας. Πέθανε το 1977 στο Μοντρέ της Ελβετίας.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία του, σε μετάφραση του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη:1. Η άμυνα του Λούζιν
2. Το μάτι

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια