Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Το παιδί που στο κεφάλι του φύτρωσε ένα δέντρο", εκδ. Νεφέλη


Κάποια παραμύθια είναι και για τους μεγάλους να τα διαβάσουν, όπως αυτή η ιστορία "του παιδιού που στο κεφάλι του φύτρωσε ένα δέντρο". Μια ιστορία για την διαφορετικότητα που παιδιά και ενήλικες βιώνουμε σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Εξαιρετικό παιδικό βιβλίο που ξεχειλίζει από θετικότητα και προτείνω να το βρείτε και να το μελετήσετε με τα παιδιά σας.


"Το παιδί που στο κεφάλι του φύτρωσε ένα δέντρο" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη και έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Παιδικού Βιβλίου το 2013. Σημαντικό ρόλο στην βράβευση ήταν ο πρωτότυπος και μοναδικός τρόπος που η Ροδούλα Παππά διαπραγματεύεται το δύσκολο αυτό θέμα της διαφορετικότητας. Την σχετική ανακοίνωση μπορείτε να την δείτε μέσω των εκδόσεων Νεφέλη.

Screenshot_5

Η Ροδούλα Παππά περιγράφει μέσω ασυνήθιστων μη-ρεαλιστικών εικόνων και περιγραφών, την διαφορετικότητα που έχει ο κάθε ένας από εμάς, μέσα από τα μάτια των παιδιών. Αναδεικνύει την θετικότητα του διαφορετικού, ανάλογα την κάθε περιγραφή, βάζοντας και εμάς τους ίδιους στο τρυπάκι να δούμε μέσα από τον καθρέφτη τα θετικά της διαφορετικότητάς μας. Εκεί που άλλοι μπορεί να δουν κάτι άσχημο, αποκρουστικό, απειλητικό, η Ροδούλα Παππά με το πρίσμα της θετικότητας βγάζει στην επιφάνεια τα καλά, τα μοναδικά, τα ιδιαίτερα. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, "κανένα δέντρο δεν είναι σαν όλα τ' άλλα δέντρα".

Όταν εμείς οι ίδιοι αγκαλιάσουμε και αποδεχθούμε αυτό το διαφορετικό που μπορεί να έχουμε, τότε και ο υπόλοιπος κόσμος θα το αγκαλιάσει και θα το δεχθεί. Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα όταν εκτός από γραφή, ανάγνωση, πως να ντυνόμαστε, πως να μιλάμε, μας μάθαιναν και πως να αγαπάμε τον εαυτό μας και να τον αποδεχόμαστε και πως να αναπτύξουμε την ενσυναίσθησή μας; Τόσο στο σχολείο, όσο και μέσα στην οικογένεια.

IMG_20170316_151307
"...Απ' ότι φαίνεται, πουθενά δεν μαθαίνεις τι να κάνεις αν σου συμβεί κάτι εντελώς ασυνήθιστο, κάτι ίσως πρωτόγνωρο - όπως, για παράδειγμα , αν φυτρώσει στο κεφάλι σου ένα δέντρο!..."

Περίληψη

«Δέντρο φυτρώνει σε κεφάλι παιδιού! Είναι επικίνδυνο; Mεταδοτικό; Οπωροφόρο; Κωνοφόρο; Αειθαλές; Να συνεχίσουμε να κοιμόμαστε ήσυχοι;»

Μια εικονογραφημένη ιστορία για τη διαφορετικότητα. Συμμετέχουν: κύριοι που καταπίνουν φωτιές και κυρίες που δένο- νται φιόγκο, άνθρωποι καλοκάγαθοι κι άνθρωποι φαρμακομύτηδες, ένας γαλάζιος σκούφος, ένας κύριος με φράκο και ημίψηλο μες στο κατακαλόκαιρο, τρία φάλτσα τρομπόνια, η μπάντα και οι κηπουροί του δήμου, ένας μάγειρας από τη Ζανζιβάρη, μια αυστηρή κατσίκα από την Ανάφη, ψάρια που λένε το φλιτζάνι, ηλεκτροφόρα σαλάχια, βαριεστημένα λιοντάρια, ένας τσατίλας ελέφαντας, μια τεράστια συναχωμένη μύτη, ένας κροκόδειλος που βρίσκει ξαφνικά τον εαυ- τό του, ένας σαστισμένος υπουργός Οικονομικών, και άλλοι πολλοί. Με πρωταγωνιστή ένα παιδί που στο κεφάλι του φύτρωσε ένα δέντρο.

Δέντρα έχει στη Νήσο Μπικίνι στο Ελσίνκι, στην Κουάλα Λουμπούρ, στο Πεκίνο και στη Σαντορίνη, δέντρα έχει και στο Καμερούν. Δέντρα έχει στη Σιβηρία, δέντρα έχει και στην Αφρική, γιατί αρέσουν ώς και στ’ άγρια θηρία. – Πίστεψέ με, σου πάει πολύ!



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια