Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Το νήμα" της Victoria Hislop


Γνωρίσαμε την Victoria Hislop από "το νησί" που είτε το έχεις διαβάσει, είτε το γνώρισες από την γνωστή τηλεοπτική σειρά. Προσωπικά μου άρεσε πάρα πολύ το ιδιαίτερο ύφος του, για αυτό και "το νήμα" που μας μεταφέρει στην Θεσσαλονίκη του 1917 ήταν η επόμενη επιλογή μου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.


Η Victoria φάνηκε και σε αυτό το μυθιστόρημά της πως για να γράψει θα πρέπει να έχει κάνει πρώτα μια μεγάλη έρευνα για όσα ιστορικά στοιχεία θα μας μεταφέρει και θα τα πλέξει περίτεχνα για άλλη μια φορά με το μυθιστόρημά της. Την Θεσσαλονίκη την επισκέφθηκα λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2016 και την αγάπησα με την πρώτη ματιά. Τώρα, μετά το μυθιστόρημα της Victoria, η Θεσσαλονίκη έχει επιπλέον μια ξεχωριστή θέση στην ψυχή μου.

Από τις πρώτες κι όλες σελίδες, ένα ρίγος με διαπέρασε και ένα σφίξιμο στην καρδιά με έκανε να κλείσω για λίγο το βιβλίο, για να παρασυρθώ και να θυμηθώ ξανά τα λόγια της δικής μου γιαγιάς, όπως τα είχε ακούσει από την μητέρας της όταν έζησε κι εκείνη τον διωγμό της Σμύρνης. Οι περιγραφές από τις εικόνες και τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα, όταν ειδικά κυλάνε στο αίμα σου και είναι στο DNA σου.

Το μυθιστόρημα μας μεταφέρει στα χρόνια που οι κάτοικοι της Ελλάδας, και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης, πέρασαν τόσες κακουχίες και δυσκολίες κατά την διάρκεια των πολέμων, του εμφυλίου και των εναλλαγών στην κυβέρνηση. Και όλα αυτά, πώς επηρέασαν τους πρωταγωνιστές μας στην καθημερινότητά τους, στις μεταξύ τους σχέσεις, στην προσωπική τους ζωή.

Μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι πέρα για πέρα και πραγματική, που θα μπορούσε να είχε υπάρξει μια νεαρή Κατερίνα από την Σμύρνη, που αντί να πάει Πειραιά να βρει την υπόλοιπη οικογένειά της, βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη και υιοθετήθηκε από άλλη οικογένεια. Εκεί εκμεταλλεύτηκε όλες τις ευκαιρίες που της δόθηκαν. Βρήκε και έχασε φίλους. Βρήκε ίσως τον έρωτα της ζωής της, τον Δημήτρη, ο οποίος με την σειρά του, μέλος μιας από των πιο πλούσιων οικογενειών της πόλης, περνά τις δικές του δοκιμασίες, αποτέλεσμα των κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών της χώρας.

Μια ιστορία που σίγουρα γεννά ερωτήματα, πολυδιάστατη και πολύπλευρη σε βάζει σε σκέψεις και σε προβληματίζει. Αν και 607 σελίδες είναι ξεκούραστο κείμενο με την πένα της Victoria, με μεγάλη γραμματοσειρά, που θα σας ταξιδέψει σε εποχές που δεν είναι πολύ μακριά από το τώρα και που στο τώρα ζούμε με τις επιπτώσεις των τότε επιλογών και λαθών. Μία δόση ρομαντισμού και αναπόλησης.

Το λάτρεψα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια