Looking For Anything Specific?

Header Ads

«ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ» ΤΟΥ HERMAN KOCH ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ


Την αμερικάνικη κινηματογραφική μεταφορά του μπεστ σέλερ
του ολλανδού συγγραφέα θα απολαύσουμε στις σκοτεινές αίθουσες.

Μετά την ιταλική ταινία με τίτλο «Τα δικά μας παιδιά» που είδαμε στο σινεμά το 2015, σε λίγες μέρες θα προβληθεί και η αμερικάνικη. Η ταινία Το δείπνο (The Dinner) βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του ολλανδού Herman Koch που συνιστά αδιαμφισβήτητα εκδοτικό φαινόμενο, καθώς έχει μεταφραστεί σε 37 γλώσσες και έχει κυκλοφορήσει σε 53 χώρες μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, έκανε πρεμιέρα στο πλαίσιο του En Lefko Film Festival και αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσημα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες σε διανομή της Tanweer, την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017.


Το φιλμ, όπως και το βιβλίο, καταγράφει την αθέατη πλευρά της σύγχρονης αστικής οικογενειακής ζωής και θέτει κρίσιμα ερωτήματα σε όλους μας: Πόσο καλά ξέρουμε πραγματικά τα παιδιά μας; Πόσο καλά γνωρίζουμε τους εαυτούς μας;

Παρόλο που πρόκειται για μια ιστορία που έχει γραφτεί κάποια χρόνια πριν, φαίνεται να είναι επίκαιρη και να έχει νόημα ακόμα και σήμερα, εξαιτίας όλων αυτών που συμβαίνουν, από το Brexit μέχρι την εκλογή του Trump. Υπάρχει μια πραγματική απροθυμία να είμαστε ανθρώπινοι απέναντι σε ανθρώπους που δεν ανήκουν στη φυλή μας. Οι άνθρωποι ενεργούν μόνο με βάση το αντιληπτό συμφέρον τους και είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς να αναγνωρίσουν τα προβλήματα ή να ταυτιστούν με τις απόψεις άλλων ανθρώπων. Λέει ο πρωταγωνιστής Ρίτσαρντ Γκιρ: «Υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι, τελικά, θα προστατεύσω μόνο ό,τι είναι δικό μου: εκείνους που μοιάζουν με εμένα, μιλούν σαν εμένα, προέρχονται από τον ίδιο τόπο μ’ εμένα, εκείνους με τους οποίους έχω κοινή ιστορία. Όλοι οι άλλοι είναι ο Άλλος. Αφήστε τους να ανησυχούν εκείνοι για τον εαυτό τους».


το δείπνο 2

Η ΤΑΙΝΙΑ
Μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους; Ο υποψήφιος για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου Όρεν Μόβερμαν («The Messenger», «I’m Not There», «Love & Mercy») θα μας δώσει την απάντηση, διασκευάζοντας και μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το μπεστ σέλερ του Herman Koch. Αυτή είναι η τρίτη διασκευή του βιβλίου για το σινεμά: προηγήθηκαν η ολλανδική εκδοχή το 2013 και η ιταλική το 2015 που έκλεψε τις εντυπώσεις στο Φεστιβάλ Βενετίας εκείνης της χρονιάς (όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας από τα Europa Cinemas), με το καλογραμμένο της σενάριο, την καθηλωτική της ατμόσφαιρα και την απροσδόκητη κορύφωσή της.
Το απολαυστικό φιλμ του Όρεν Μόβερμαν τολμά να θέσει τα πιο ανησυχητικά ηθικά διλήμματα στο κέντρο της δράσης του και καταφέρνει να περιγράψει τις πιο λεπτές ισορροπίες τρόμου με τη μαστοριά ενός περίτεχνου θρίλερ.
Ο Mόβερμαν δήλωσε ενθουσιασμένος με το νέο του εγχείρημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το Δείπνο του Herman Koch είναι μια ασυνήθιστα προκλητική βόλτα που ταράσσει τις συνειδήσεις, βάζοντάς τα με καθιερωμένες αξίες του πολιτισμού μας και μεταμορφώνοντάς τες σε ένα περίτεχνο μενού ανθρώπινων παθών και πρωτόγονων φόβων».
Η ταινία δεν περιορίζεται στους κλειστούς τοίχους του εστιατορίου ή σ’ ένα δείπνο. Συνεχώς μετακινείται στον χώρο και στον χρόνο, ενσωματώνοντας σταδιακά τις οδυνηρές αναμνήσεις του Πολ και ξετυλίγοντας την τραγική συναισθηματική ιστορία των τεσσάρων συνδαιτυμόνων. Ο Μόβερμαν μάς προκαλεί να δούμε, ν’ ακούσουμε και να νιώσουμε πέρα από το προφανές.
Η ταινία συμμετείχε στο επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.



Σκηνοθεσία και σενάριο: Όρεν ΜόβερμανΠρωταγωνιστούν: Ρεμπέκα Χολ, Κλοέ Σεβινί, Ρίτσαρντ Γκιρ, Λόρα Λίνεϊ, Στιβ ΚούγκανΔιάρκεια: 120’

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά στο Άμστερνταμ δύο παντρεμένα ζευγάρια βγαίνουν για φαγητό σε ένα μοδάτο εστιατόριο. Συζητάνε για διάφορα τετριμμένα ζητήματα, τη δουλειά, τις διακοπές, τις πρόσφατες ταινίες, αλλά όλες αυτές οι αερολογίες είναι μια απόπειρα για να συγκαλύψουν την ένταση που επικρατεί μεταξύ τους.Οι δεκαπεντάχρονοι γιοι τους έχουν διαπράξει μαζί ένα έγκλημα το οποίο έχει καταγραφεί από κάμερα. Οι εικόνες έχουν μεταδοθεί από την τηλεόραση, αλλά τα δυο αγόρια δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη. Ωστόσο η σύλληψή τους επίκειται.Καθώς το δείπνο φτάνει στη γαστριμαργική του κορύφωση, τα προσωπεία της πολιτισμένης συμπεριφοράς πέφτουν. Τα μαχαίρια βγαίνουν. Ως πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους;

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. […] Η ιστορία από μόνη της, σαν ιστορία, μπορεί όντως να είναι ιδιαίτερη. Ο τρόπος που θα αφηγηθεί όμως, την κάνει μοναδική. Και η περίπτωση στο «Δείπνο» του Herman Koch είναι άκρως αντιπροσωπευτική! Είναι ένα από τα δύο βιβλία του που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου. Πολύ πρόσφατα μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη με εξα… […]

    ΑπάντησηΔιαγραφή