Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Σκοτεινή Ύλη" του Blake Crouch


Αυτό το θρίλερ μας το πρότεινε φίλη αναγνώστρια να το διαβάσουμε και να το παρουσιάσουμε. Κι εμείς φυσικά ανταποκριθήκαμε! Η "Σκοτεινή Ύλη" του Blake Crouch είναι από αυτά τα βιβλία που θες να υπάρχουν στην βιβλιοθήκη σου και που μπορούν να έχουν πολλές ερμηνείες. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

"Σε όποιον έχει ποτέ αναρωτηθεί πώς θα ήταν η ζωή του,

αν είχε ακολουθήσει άλλο δρόμο."

Αυτές τις δυο γραμμές διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα πριν ξεκινήσει το μυθιστόρημα και ήδη μας ιντριγκάρει για την συνέχεια. Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί σε μια σημαντική καμπή της ζωής μας πως θα ήταν αν είχαμε επιλέξει τελικά τον άλλον δρόμο. Η "Σκοτεινή Ύλη" προσφέρει μια ματιά ...ή μάλλον πολλές... στο πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, τι πιθανόν να συναντούσαμε αλλά και κατά πόσο θα επηρεαζόταν η ισορροπία των πραγμάτων στο σύμπαν, με βάση την κβαντομηχανική και όσων ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Αν και από την αρχή περίπου της ιστορίας καταλαβαίνουμε τι περίπου γίνεται, θέτονται ερωτήματα σε πολλαπλά επίπεδα. Η προσωπικότητα που χαρακτηρίζει τον κάθε έναν από εμάς είναι τελικά τόσο περίπλοκη και εύθραυστη που με βάση τα βιώματα αλλάζει το ελάχιστο, και αυτό το ελάχιστο αλλάζει πολλαπλές άλλες λεπτομέρειες στις καθημερινές συνήθειες που συνθέτουν την άλλη μας προσωπικότητα. Και τελικά, πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τις πολλές και διαφορετικές του αντιδράσεις σε κάθε περίσταση.
"Αν αφαιρέσεις όλα τα στολίδια ενός τρόπου ζωής και μιας προσωπικότητας, ποιά είναι τα θεμελιώδη συστατικά που κάνουν εμένα αυτό που είμαι τελικά;" 

Η ζωή μας έχει διαμορφωθεί και διαμορφώνεται με τις καθημερινές μας επιλογές. Κάθε φορά θα υπάρχει σε ένα παράλληλο σύμπαν, μια παράλληλη εκδοχή της ζωής μας με βάση μια άλλη επιλογή. Αυτές οι παράλληλες εκδοχές είναι άπειρες, όσο άπειρες μπορεί να είναι οι εκάστοτε επιλογές. Σε κάθε διαφορετική εκδοχή της ζωής μας κάτι θα λείπει. Πάντα θα αναρωτιόμαστε "κι αν είχα επιλέξει εκείνο θα ήμουν καλύτερα;". Πότε κάποιος είναι ευχαριστημένος με την τωρινή του ζωή; Ή αν θέλετε, ποιά εκδοχή του εαυτού του είναι ευχαριστημένη με την τωρινή του ζωή; Περίπλοκο; Πολύ! Και στο τέλος μπορεί και να τρελαθείς.

Η "Σκοτεινή Ύλη" είναι ένα θρίλερ που δεν το αφήνεις από τα χέρια σου εάν δεν το τελειώσεις. Σε κάποια σημεία ο Blake Crouch ίσως να τράβηξε λίγο παραπάνω την αφήγηση, αλλά αυτό δεν εμποδίζει σε τίποτα να παρασυρθείτε και να αναρωτηθείτε κι εσείς για τα ερωτήματα που θέτονται. Με ένα δεξιοτεχνικό τρόπο ο αναγνώστης παρασέρνεται να δει τον εαυτό του μέσα από καθρέφτες όπου σε κάθε έναν καθρέφτη θα δει και ένα κομμάτι του εαυτού του. Κάθε ένα κομμάτι συνθέτει την προσωπικότητά μας, κάποιο είναι πιο εμφανές, κάποιο υποβόσκει. Οι επιλογές και οι πράξεις μας βγάζουν στην επιφάνεια τον καλύτερο ή τον λιγότερο καλό εαυτό μας.

Προσοχή: το βιβλίο αυτό πυροδοτεί συζητήσεις! Αυτό δεν κάνει άλλωστε ένα καλό βιβλίο; Ευχαριστούμε πολύ την φίλη αναγνώστρια που μας πρότεινε αυτό το βιβλίο, αλλά και τις εκδόσεις Διόπτρα που μας έδωσαν την δυνατότητα να έχουμε στα ελληνικά αυτό το αριστούργημα!

Η Sony έχει ήδη τα δικαιώματα για να μεταφερθεί αυτό το μυθιστόρημα στην μεγάλη οθόνη... φυσικά ανυπομονούμε!

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Άλλο ένα βιβλίο στην λίστα μου "πρέπει να διαβασω". Σε ευχαριστούμε πολύ Κάλλη για την παρουσίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή