Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Αίμα στον πάγο" Μ. Τζ. ΜακΓκράθ

"Αίμα στον πάγο" Μ. Τζ. ΜακΓκράθ εκδόσεις Μίνωας

Ο Ντέρεκ έμεινε για λίγο σιωπηλός. Ήξερε πως αυτό που ετοιμαζόταν να πει θα μπορούσε να τον βάλει σε μεγάλους μπελάδες, αλλά ήξερε επίσης ότι δεν είχε πια καμία σημασία. 

"Απόψε οι περισσότεροι θα πέσουν για ύπνο σουρωμένοι. Απ' ότι φαίνεται από τον ουρανό, το φεγγάρι θα είναι λαμπερό". 

"Εννοείς ότι θα έρθεις;"
Της έγνεψε καταφατικά. 


Η Ίντι είναι μια γνήσια Ινουίτ (ονομασία των Εσκιμώων του Καναδά, της Γροιλανδίας και  της Αλάσκας) κάτοικος του βόρειου Αρκτικού κύκλου, νυν χωρισμένη και πρώην αλκοολική. Αγαπά πολύ τον τόπο της και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των Ινουίτ γι αυτό και δεν τον εγκατέλειψε ποτέ για τον πιο μαλακό και φιλικό νότο.


Η δουλειά της εκτός από δασκάλα στο σχολείο του χωριού της είναι να συνοδεύει νότιους κυνηγούς που ψάχνουν για θηράματα και λίγη περιπέτεια στο παγωμένο τοπίο.
Δεν έχει αποτύχει ποτέ στις αποστολές της ούτε έχει συμβεί ποτέ κάποιο ατύχημα σε κανέναν από όσους έχει υπό την προστασία της. Έτσι κανείς δεν έχει λόγο να της αφαιρέσει την άδεια κυνηγού, ενώ πολλοί θα το ήθελαν.
Όλα αυτά μέχρι που κάποιος από τους άντρες που συνοδεύει στη νήσο Κρεγκ για κυνήγι πάπιας βρίσκεται νεκρός κάτω από παράξενες και απροσδιόριστες συνθήκες.
Κανείς δε φαίνεται να θέλει να ασχοληθεί περισσότερο με το θάνατο ενός νότιου κυνηγού. Ατυχήματα συμβαίνουν συχνά. Όπως εκπυρσοκροτήσεις όπλων ή λάθος εκτιμήσεις του παγωμένου και αφιλόξενου τοπίου από τους κυνηγούς.
Όταν όμως εξαφανίζεται ένας άντρας μιας ομάδας τυχοδιωκτών που αναζητούν το λείψανο ενός θρυλικού εξερευνητή της Βικτωριανής περιόδου κάτω από την επίβλεψη του θετού γιου της Ίντι τότε τα πράγματα αλλάζουν. Όχι όμως για όλους. Κανείς δε θέλει μπελάδες προεκλογικά. Άλλωστε ατυχήματα... και πάλι συμβαίνουν.

Η Ίντι όμως δεν πείθεται. Θεωρεί τα ατυχήματα πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.  Και από τη στιγμή που ο θετός της γιος  αυτοκτονεί ορκίζεται σαν γνήσια Ινουίτ πως θα βρει τι συμβαίνει. Με όποιο τίμημα.
Και έτσι θα ξεκινήσει το δικό της παγωμένο και μοναχικό ταξίδι.
Στο ταξίδι της θα γνωρίσει πολλά για τους ανθρώπους, θα αλλάξει γνώμη πολλές φορές για τις σχέσεις των ανθρώπων, θα αμφισβητήσει τους γύρω της, θα αναθεωρήσεις τις απόψεις της. Αλλά θα φτάσει στο τέλος. Σκοπός άλλωστε, είναι να φτάσει στο τέλος.

Ο μόνος που θα την ακολουθήσει σε αυτό το προσωπικό της ταξίδι θα είναι ο Ντέρεκ. Ο νεαρός αστυνομικός που η δουλειά του δεν έχει κανένα ενδιαφέρον σε εκείνον τον παγωμένο τόπο γι αυτό κι εκείνος ασχολείται συστηματικά με τη ζωή των λέμινγκ.
Στο τέλος και αφού έχει αναπτυχθεί μια πολύ ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους και αφού έχουν δοθεί απαντήσεις σχεδόν σε όλα τα ερωτήματα μένει η πίκρα ότι ο κόσμος αλλάζει ανεμπόδιστος και αχόρταγος ορκισμένος να καταβροχθίσει κάθε αγνότητα και ομορφιά πάνω σε αυτό τον πλανήτη.
Οφείλουν όμως οι άνθρωποι να κοιτάξουν την ανατολή ύστερα από τέσσερις μήνες εικοσιτετράωρου σκοταδιού!

Ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει στο παγωμένο τοπίο του βόρειου Αρκτικού κύκλου και σε μαθαίνει για τη ζωή στους πάγους και τα χιόνια. Μια περιπέτεια που σε κρατά σε αγωνία μέχρι το τέλος.



Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια