Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Μνήμη νεκρών" Ian Rankin

"Μνήμη νεκρών" Ian Rankin εκδόσεις Μεταίχμιο
"Δεν ήρθα εδώ για να μιλήσουμε για μένα, επιθεωρητή Ρέμπους . Ήρθα εδώ για να σας θέσω επισήμως σε διαθεσιμότητα - εντολή με άμεση εφαρμογή".

Ο Ρέμπους κούνησε αργά το κεφάλι του, σαν να το θεωρούσε δεδομένο. 


Ο επιθεωρητής Τζον Ρέμπους δεν έχει θέση πουθενά στον αναβρασμό της αστυνομίας στην προσπάθεια της να ελέγξει πορείες, διαδηλώσεις, επεισόδια και απρόοπτα στην πρωτεύουσα της Σκωτίας εν όψει της συγκέντρωσης των σημαντικότερων αρχηγών κρατών του κόσμου.
Ένα χρόνο πριν από τη σύνταξη του και με την ιδιοτροπία του να φέρνει πάντα σε δύσκολη θέση τους ανώτερους του παραγκωνίζεται παρακάμπτοντας όλες τις τυπικές διαδικασίες. Η συγκέντρωση πρέπει να στεφθεί με επιτυχία και με όσο το δυνατόν λιγότερα απρόοπτα. Όσα έχουν αποφασιστεί από καιρό πρέπει να υπογραφούν, οι χειραψίες πρέπει να μοιάζουν ζεστές και τα χαμόγελα να αστράφτουν πιο πολύ και από τα φλας που θα τα φωτογραφίσουν.

Δυστυχώς όμως, ο Μπεν Γουέμπστερ ένας νεαρός πολιτικός με μια βουτιά στο κενό από το Κάστρο του Εδιμβούργου, χάνει τη ζωή του και μαζί χάνονται και όλες οι ισορροπίες.

Ο επιθεωρητής Ρέμπους μοιραία έρχεται στο προσκήνιο και οι εντολές είναι σαφέστατες. Πρέπει να αποδειχθεί γρήγορα η αυτοκτονία για να να μη σημαδευτεί άσχημα η G8. Μόνο που ο επιθεωρητής δεν είναι σίγουρος αν πρέπει να ερευνήσει, αυτοκτονία, ατύχημα ή δολοφονία. Όπως και δεν είναι καθόλου σίγουρος αν άλλες τρεις ανεξιχνίαστες δολοφονίες πρώην καταδίκων για σεξουαλικά εγκλήματα δε συνδέονται με την αυτοκτονία - ατύχημα - δολοφονία του νεαρού πολιτικού.

Μιας και δεν τον χρειάζονται λοιπόν πουθενά στον πυρετό αυτών των ημερών αποφασίζει να σκαλίσει λίγο παραπάνω τα πράγματα παρέα με την αρχιφύλακα και καλή φίλη Σίβον Κλαρκ. Μα όσο σκαλίζει τόσο και πιο πολλά πράγματα ανακαλύπτει. Άλλα που πρέπει να φανερωθούν για χάρη της έρευνας και άλλα που καλό θα ήταν να μείνουν για πάντα κουκουλωμένα στο χώμα τους. Μα ο επιθεωρητής Ρέμπους δεν είναι από εκείνους που αφήνει τα πράγματα θαμμένα στις λάσπες.

Ένα πραγματικά καλό αστυνομικό βιβλίο που διαβάζεται με μιαν ανάσα. Ο χαρακτήρας του Τζον Ρέμπους που δημιούργησε ο Ian Rankin δεν είναι ο χαρακτήρας που αφήνει αδιάφορο τον αναγνώστη. Αντίθετα τον κάνει να βιάζεται να γυρίσει την επόμενη σελίδα και ψάχνει για την επόμενη ατάκα.

Το μπουκάλι τού φάνηκε να μεγαλώνει, ή ίσως να μίκραινε ο ίδιος. Σκέφτηκε κάποιους στίχους από ένα τραγούδι του Τζάκι Λέβεν: "Μα η βάρκα μου είναι τόσο μικρή, κι η θάλασσα σου απέραντη". Απέραντη, ναι, αλλά ήταν ανάγκη να είναι και γεμάτη καρχαρίες;


Το βιβλίο "Μνήμη νεκρών" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μεταίχμιο!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια