Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Τα παιδιά δε θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!" Νίκος Σιδέρης

"Τα παιδιά δε θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!" Νίκος Σιδέρης

"Το πρωταρχικό και απόλυτο ζητούμενο είναι να υπάρχουν γονείς. Αν είναι καλοί, τόσο το καλύτερο".


Το βιβλίο του Νίκου Σιδέρη είναι μια ανοιχτή επιστολή προς γονείς που έχουν το πλεονέκτημα να σκέφτονται. Γονείς, κατά κύριο λόγο "κοινοί θνητοί", άνθρωποι που τους συναντάς κάθε μέρα και όχι τίποτα φοβερά πλάσματα με υπερδυνάμεις. Άνθρωποι που κάνουν λάθη, που νιώθουν τύψεις, που μπερδεύονται, που απελπίζονται αλλά που εξακολουθούν να νοιάζονται για τα παιδιά τους και να θέλουν να κάνουν το καλύτερο γι αυτά. Μόνο που δεν ξέρουν πάντα τον τρόπο.

Περνώντας τις σελίδες του βιβλίου δεν αισθάνεσαι πως κάποιος ειδικός που ξέρει ακριβώς πως να χειρίζεται πράγματα και καταστάσεις με τρίχρονα σε απόγνωση ή αλλόφρονες εφήβους, σε παρακολουθεί, σε κριτικάρει ή ακόμα χειρότερα σε μαλώνει. Περνώντας τις σελίδες αισθάνεσαι να βρίσκεις συμπαράσταση από κάποιον που κι εκείνος προσπαθεί να γίνει καλός γονιός. Κάποιος που σε διώχνει από την πόρτα του ψυχολόγου και σε στέλνει να προσπαθήσεις να γίνεις ένας καλός γονιός. Σε βάζει να ψάξεις μέσα σου, να βρεις τα δικά σου προβλήματα, να συμπληρώσεις τα δικά σου κενά και σε βάζει να σκύψεις και να έρθεις στο ύψος του παιδιού σου. Γιατί όταν καταφέρεις και χαμηλώσεις τους πόντους σου για να φτάσεις το ύψος ενός παιδιού τότε μπορείς να χαμηλώσεις και την ψυχή σου και τις γνώσεις σου για να φτάσεις το παιδί σου. Να το πλησιάσεις, να το αγγίξεις, να το μάθεις. Όχι όμως να γίνεις κολλητός φίλος του. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τους γονείς τους με την ιδιότητα του γονιού, όχι του φίλου. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τα όρια, τους κανόνες, το ΜΗ και το ΌΧΙ.

"Δώσε σε άνθρωπο μικρό μια μικρή εξουσία και θα δεις τη μεγαλύτερη μικρότητα"

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους τους γονείς. Ο Νίκος Σιδέρης δε μαλώνει τους κακούς γονείς, δεν τους στέλνει σε κανέναν ειδικό. Εξηγεί πως να φτάσεις και να αγγίξεις τους πολυτιμότερους ανθρώπους του κόσμου. Τα παιδιά.
Κι ύστερα από ένα τέτοιο "ταξίδι" λες τα ΌΧΙ σου χωρίς ενοχές, γονατίζεις στο πάτωμα και παίζεις με αυτοκινητάκια, αφήνεις τη γνώση των παιδιών σου να σου διδάξουν κάτι από τον κόσμο τους. Και τότε αφήνεσαι να αγαπήσεις τα παιδιά σου χωρίς όρια.


"Το να μεγαλώνεις παιδί, το να είσαι πατέρας ή μητέρα, άξιον εστί".

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μεταίχμιο!!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια