Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Το κορίτσι που εξαφανίστηκε" Gillian Flynn

"Το κορίτσι που εξαφανίστηκε" Gillian Flynn εκδόσεις Μεταίχμιο

Διάολε, σ' αυτό το σημείο, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς την Έιμι. 
Θα είναι η αιώνια αντίπαλος μου. 
Είμαστε μια τρομακτική κορύφωση δίχως τέλος. 

Έιμι Έλιοτ. Νικ Νταν. Ένας άντρας. Μια γυναίκα. Ένα ζευγάρι. Ένας γάμος. Μια αιώνια πάλη.
Η Έιμι και ο Νταν είναι πέντε χρόνια παντρεμένοι. Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια από τη Νέα Υόρκη βρίσκονται στο Μιζούρι. Από ευκατάστατοι, ξαφνικά άνεργοι. Από ευτυχισμένοι, ίσως δυστυχισμένοι. Από ξεχωριστοί ίσως συνηθισμένοι. Ή το αντίθετο. Κανείς τους δε το προσδιορίζει με ακρίβεια αν είναι ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος, ή απλώς εντάξει. Και όλα μοιάζουν καλά. Έστω υποφερτά.

Το πρωί της πέμπτης επετείου τους όμως η Έιμι εξαφανίζεται κάτω από παράξενες συνθήκες. Και ενώ στην αρχή η αστυνομία είναι στο πλευρό του συντετριμμένου συζύγου δεν αργεί να τον θεωρήσει τον νούμερο ένα ύποπτο της υπόθεσης. Όλα δείχνουν εναντίον του. Και είναι.
Τυχαίες συμπτώσεις ή προσχεδιασμένο έγκλημα; Ίσως και τα δυο. Μυστικά όπως όλων των ζευγαριών ή μυστικά που καταδικάζουν;
Ότι και να ναι ο Νικ σύντομα κατηγορείται για τη δολοφονία της γυναίκας του. Όσο όμως δεν υπάρχει πτώμα δεν υπάρχει και έγκλημα. Και μέχρι τότε ο Νικ έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να ελπίζει.
Και μέχρι την τελεία του επιλόγου κανείς δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει αν ο Νικ είναι ο τέλειος ψεύτης ή ο απόλυτα παγιδευμένος άνθρωπος.
Μέχρι που η παγίδα τον σπρώχνει στο κενό. Και έχει μία και μοναδική μια επιλογή.

Η Gillian Flynn αφηγείται την ιστορία του Νικ και της Έιμι εναλλάξ.
Έχεις την επιλογή να διαλέξεις με ποιο στρατόπεδο είσαι. Ποιον θες να "προστατεύσεις" και ποιον να "καταδικάσεις". Μόνο που η Gillian Flynn δεν έγραψε ένα βιβλίο που μπορείς αβίαστα να διαλέξεις τον δικό σου ήρωα. Η Gillian Flynn έγραψε ένα βιβλίο απρόβλεπτο και ταυτόχρονα βασανιστικά καλό . Ξετυλίγει έναν προβληματικό γάμο, κορυφώνει τις αντιδράσεις του άντρα και της γυναίκας (που θα μπορούσαν να είναι οποιοσδήποτε άντρας και οποιαδήποτε γυναίκα από μας) και μας αφήνει να αναρωτιόμαστε πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Αλλά και τι έχει από δω και πέρα.
Γιατί αυτό το "από δω και πέρα" είναι εκείνο που μας αφήνει ολόγυμνους (κυριολεκτικά και μεταφορικά) μπρος τις αποφάσεις μας. Σε εκείνες τις αποφάσεις που οι άνθρωποι φλερτάρουν πάνω στη διαχωριστική γραμμή της αγάπης και του μίσους. Του καλού και του κακού. Κι ακόμη της επανάστασης ή του συμβιβασμού.

Απολαύστε τη Gillian Flynn σε αυτό το καθηλωτικό βιβλίο! Και μην τρομάξετε αν κάπου κάπου νιώσετε πως μοιάζετε με το Νικ ή την Έιμι.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μεταίχμιο!  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια