Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Ο χιονάνθρωπος" Jo Nesbo


"Ο χιονάνθρωπος" Jo Nesbo εκδόσεις Μεταίχμιο

"Σταμάτα να γράφεις, αφεντικό" είπε ο Χάρι. "Πρέπει να τηλεφωνήσεις στον αρχηγό. Χρειάζομαι εξουσιοδότηση για πιθανή χρήση όπλων. Σύλληψη υπόπτου δολοφονίας στην οδό Όσεν στο Τόρσοφ".
"Χάρι..."
"Άκουσε με. Το πτώμα της Σίλβια Ούτερσεν βρίσκεται σε μια από τις δεξαμενές συντήρησης στο Τμήμα Ανατομίας..."



Ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του, ξεκινούν μια μαραθώνια έρευνα τη στιγμή που πέφτει το πρώτο χιόνι στο Όσλο. Κάποιος σκοτώνει γυναίκες και υπογράφει σε κάθε τόπο του εγκλήματος φτιάχνοντας έναν χιονάνθρωπο. Δεν υπάρχει πουθενά πτώμα. Μόνο ίχνη και αίμα. Και ένας χιονάνθρωπος κάθε φορά.
Η υπόθεση δεν είναι αυτό που φαίνεται. Και όσο περνούν οι μέρες η υπόθεση βγάζει στο φως στοιχεία που είναι καλά κρυμμένα στο παρελθόν. 

Το παρελθόν αγγίζει το παρόν και τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως πρέπει να αποκρυπτογραφηθούν για να ενωθεί το παζλ. Οι άνθρωποι βρίσκονται μπροστά σε αποκαλύψεις, αλήθειες και ψέματα του ώρα και του τότε, άλλοτε ψύχραιμοι και άλλοτε όχι, πότε ειλικρινείς πότε όχι, μα πάνω απ' όλα ανέτοιμοι να δεχτούν εκείνο που γκρεμίζει όλα τα δεδομένα τους. Κι ας προσπαθούν να δείξουν το αντίθετο. 
Ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του συλλαμβάνουν τον χιονάνθρωπο. Αλλά έχουν κάνει λάθος. Το ίδιο λάθος τρεις φορές. Η κοινωνία στέκει παγωμένη, ο τύπος είναι έτοιμος να κατασπαράξει τη νορβηγική αστυνομία και ο Χάρι πρέπει να σώσει αυτούς που αγαπά. Πάση θυσία.
Η εμπιστοσύνη όμως στους γύρω του κλονίζεται. Και αν δεν εμπιστεύεσαι τους συνοδοιπόρους σου, τότε έχεις μόνο μία επιλογή. Να παλέψεις μόνος. Κι αυτό έκανε ο Χάρι. Το χρωστούσε σε εκείνους που αγαπούσε με όλη τη δύναμη της ψυχής του. 

"Ο χιονάνθρωπος" είναι ένα βιβλίο γεμάτο δράση, αγωνία, ένταση, περίπλοκες καταστάσεις και άψογη εξέλιξη της ιστορίας μέχρι τη δυνατή κορύφωση στο τέλος. Εκτός αυτών όμως "ο χιονάνθρωπος" κρύβει και πολλούς ανθρώπους που "αιμορραγούν" καθώς επίσης και πολύ παγωνιά (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Ένα βιβλίο που σε τοποθετεί κατευθείαν σε ένα μέρος παγωμένο και τρομακτικό και που νιώθεις σε κάθε σελίδα έντονα όλα αυτά τα στοιχεία του μέρους, σε σημείο που αφουγκράζεσαι τη νύχτα αν έξω πέφτει χιόνι.

Να πάρει, να πάρει! Ανοιγόκλεισε τα βλέφαρα νιώθοντας τα δάκρυα σαν σφιγμένη γροθιά που ανέβαινε μέσα από τον λαιμό του. Θα έβαζε τα κλάματα μπροστά της; Κοκάλωσε όταν το ζεστό χέρι της Ράκελ χάιδεψε τρυφερά το μάγουλο του. 
"Εσύ δεν είσαι έτσι, Χάρι".
"Δεν είμαι;" ο Χάρι χαμογέλασε λυπημένα και απομάκρυνε το χέρι της.
"Εσύ δεν σκοτώνεις αθώους ανθρώπους Χάρι". 

Ο Χάρι Χόλε έχει κόψει παρτίδες με το αλκοόλ εδώ και καιρό. Προσπαθεί να γίνει το καλό παιδί. Δέχεται πειθήνια την απόφαση της αγαπημένης του Ράκελ να ζήσει με κάποιον άλλον άντρα που πιθανότατα -σε βαθμό σιγουριάς- κάνει τη ζωής καλύτερη και πιο ευτυχισμένη. Αρνείται όμως να κόψει παρτίδες μαζί της οριστικά. Συνεχίζει και τη συναντά και κανονίζει πράγματα για τα Χριστούγεννα με τον γιο της. 
Όλα όμως θα ανατραπούν και θα πλεχτούν στον ιστό του χιονάνθρωπου που έχει σκοπό να καταστρέψει ότι όμορφο έχουν φτιάξει οι άνθρωποι για τις ζωές του. Θα τα καταφέρει μέχρι ο Χάρι μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες θα καταλάβει τι συμβαίνει μετά από ένα εντελώς τυχαίο γεγονός. Και τότε αρχίζει η αληθινή καταδίωξη.

"Ο χιονάνθρωπος" έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία Τόμας Άλφρεντσον με τους: Μάικλ Φασμπέντερ, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Σαρλότ Γκενσμπούρ, Τζέι Κέι Σίμονς

Ο καλύτερος επιθεωρητής της νορβηγικής αστυνομίας και ο χειρότερος δημόσιος υπάλληλος όλων των εποχών ακούσει στο όνομα Χάρι Χόλε!
Απολαύστε τον από τις εκδόσεις μεταίχμιο


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια