Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Σκοτεινός Αρκτικός" Ίαν ΜακΓουάϊρ

"Σκοτεινός Αρκτικός" Ίαν ΜακΓουάϊρ εκδόσεις Ψυχογιός



Ο Χένρι Ντραξ είναι μέλος του πληρώματος του φαλαινοθηρικού «Volunteer», που ξεκινά από το Γιόρκσερ για τα νερά του Αρκτικού Κύκλου. Στην αποστολή συμμετέχει για πρώτη φορά και ο Πάτρικ Σάμνερ, πρώην στρατιωτικός χειρουργός, με αμαυρωμένη φήμη και καθόλου χρήματα. Μην έχοντας καλύτερη επιλογή, αποφασίζει να αποπλεύσει μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα ως γιατρός του πλοίου, σε αυτό το καταδικασμένο, βίαιο, βρόμικο ταξίδι.
Στην Ινδία, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Δελχί, ο Σάμνερ είχε δει πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ο άνθρωπος. Ήλπιζε να βρει προσωρινή ανακούφιση στο «Volunteer», ωστόσο η ανάπαυση αποδεικνύεται ανέφικτη με έναν άνθρωπο όπως ο Ντραξ ανάμεσα στους επιβαίνοντες. Η ανακάλυψη κάτι σατανικού στο αμπάρι κινητοποιεί τον Σάμνερ. Και καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών κλιμακώνεται με φόντο το παγωμένο σκότος του αρκτικού χειμώνα, ένα είναι το ερώτημα: Ποιος θα επιβιώσει μέχρι την άνοιξη; 

Σκέφτομαι αν θα ήταν υπερβολή να έλεγα πως αυτό το βιβλίο είναι από τα σκληρότερα βιβλία που έχω διαβάσει ως τώρα. Τελικά όχι δεν βρίσκω κανέναν λόγο για να πω κάτι λιγότερο γι αυτό το μυθιστόρημα μιας και κατάφερε να μου δώσει μια γερή γροθιά και να με στείλει κατευθείαν στην κόλαση.
Ο "Σκοτεινό Αρκτικός" είναι ένα βιβλίο με πρωταγωνιστές μόνο άντρες. Ο Χένρι Ντραξ ένας άνθρωπος χωρίς αναστολές, ικανός για τα πάντα και ανίκανος να νιώσει οποιοδήποτε σημάδι μετάνοιας ή τύψης. Ο Πάτρικ Σάμνερ έρχεται από τα βάθη της Ινδίας και τον πόλεμο στο Δελχί για να γλιτώσει από τη φρίκη όσων έζησε σαν γιατρός. Νομίζει πως έχει δει τα πάντα από το χειρότερο είδος που γέννησε ο πλανήτης Γη: τον άνθρωπο. Πάνω στο Volunteer όμως θα καταλάβει από πολύ νωρίς πως ο άνθρωπος είναι ικανός για οποιαδήποτε χυδαία και καταστροφική σκέψη. Μα ακόμα χειρότερα θα πειστεί πως ο άνθρωπος είναι ικανός να πράξει κάθε χυδαία και καταστροφική σκέψη. 
Το Volunteer όμως σαλπάρισε και δεν υπάρχει γυρισμός για κανέναν τους. Ούτε και σωτηρία.
Ο "Σκοτεινός Αρκτικός" διαδραματίζεται στα νερά του Αρκτικού Κύκλου. Εκεί που οι άνθρωποι δεν μπορούν να κρυφτούν, εκεί που κονταροχτυπιούνται πρώτα με τους εαυτούς τους κι ύστερα με όλους τους άλλους, εκεί που η παγωνιά ντύνει τις ψυχές με σάβανο και η δικαιοσύνη δεν υπάρχει. Η επιβίωση μοιάζει απλή υπόθεση και η άνοιξη μοιάζει να είναι κοντά. Τίποτα όμως δεν είναι όπως φαίνεται και η άνοιξη αργεί. Γιατί οι άνθρωποι στα παγωμένα νερά του Αρκτικού νοιάζονται μόνο για ένα πράγμα, το κέρδος. Όταν όμως τίθεται θέμα της επιβίωσης τότε οι μάσκες πέφτουν και όλοι πλέον νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους. Για το δικαίωμα να μείνουν ζωντανοί. Με όποιο τίμημα...

Αν αντέχετε τα σκληρά βιβλία διαβάστε το. Στο τέλος θα έχετε μάθει πολλά. Ίσως και να μισήσετε τον άνθρωπο. Ίσως όμως και να λυτρωθείτε. 

Ο "σκοτεινός Αρκτικός" ψηφίστηκε από τους New York Times ανάμεσα στα 10 καλύτερα βιβλία για το 2016 και ήταν υποψήφιος για το βραβείο Booker 2016.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  Ψυχογιός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια