Looking For Anything Specific?

Header Ads

Το δέκατο πέμπτο λεπτό, της Μάρτζερι Άλινγκχαμ

"Όλοι όσοι τον είχαν εμπιστευτεί και τον θαύμαζαν είχαν απομείνει να τον κοιτάζουν με την ίδια σκέψη να καθρεφτίζεται στα μάτια τους: Ούτε οι δικτάτορες δεν είναι φτιαγμένοι από τέτοιο υλικό, αλλά αυτό είναι το είδος της παραφροσύνης που συχνά αποκαλύπτεται όταν είναι πλέον πολύ αργά."

Το δέκατο πέμπτο λεπτό, τη Μάρτζερι Άλινγκχαμ, εκδόσεις Μίνωας, BookLoverGR
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας


Μου αρέσουν πολύ τα αστυνομικά, το έχετε καταλάβει άλλωστε. Έχω δηλώσει και παλαιότερα πόσο πολύ μου αρέσει η Αγκάθα Κρίστι και έχω συλλογή από μυθιστορήματά της, με πρωταγωνιστή τον αξεπέραστο Ηρακλή Πουαρό. Η Αγκάθα με έκανε να λατρέψω το αστυνομικό μυθιστόρημα. Το δέκατο πέμπτο λεπτό της Μάρτζερι Άλινγκαμ κυμαίνεται σε αυτό το μοτίβο, με φόντο την Αγγλία κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι η πρώτη φορά που μεταφράζεται στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μίνωας.

Λάτρεψα το περιβάλλον μυστηρίου που μεταφέρει η συγγραφέας. Με έκανε να νιώσω την ομίχλη και τον μουντό καιρό που επικρατεί συνήθως στην Αγγλία. 
Καθαρά κλασσικό, λεπτεπίλεπτο, κομψό με όλα τα στοιχεία του μυστηρίου και του σασπένς της τότε περιόδου.
Το λάτρεψα κι αν σας αρέσει η Αγκάθα Κρίστι, την Μάρτζερι Άλινγκχαμ θα την λατρέψετε. 

Περίληψη
Στο ξέσπασμα του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου ο ντετέκτιβ Άλμπερτ Κάμπιον ξυπνά σε ένα νοσοκομείο πάσχοντας από αμνησία, ενώ κατηγορείται για επίθεση σε αστυνομικό. Το μόνο που μπορεί να θυμηθεί είναι πως βρισκόταν σε μια μυστική αποστολή ζωτικής σημασίας για την κυβέρνηση.
Δραπετεύοντας από το νοσοκομείο και καταδιωκόμενος από την αστυνομία, ο πρώτος άνθρωπος που συναντά θα βρεθεί λίγο αργότερα δολοφονημένος. Γιατί ο αριθμός δεκαπέντε εμφανίζεται επίμονα, σχεδόν τυραννικά, στην έρευνά του; Ανίκανος να αναγνωρίσει ακόμα και την αγαπημένη του μνηστή, ο Κάμπιον πασχίζει απεγνωσμένα να ενώσει τα κομμάτια του παζλ τη στιγμή που διακυβεύεται η ίδια η μοίρα της Αγγλίας.
Με σφιχτοδεμένη πλοκή και τέλειο σχεδιασμό, το Δέκατο πέμπτο λεπτό είναι ένα διαχρονικό, κλασικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται εν καιρώ πολέμου.
Η Μάρτζερι Άλινγκχαμ συγκαταλέγεται στους εξέχοντες συγγραφείς που έφτασαν το αστυνομικό μυθιστόρημα στην ωριμότητά του στις δεκαετίες του μεσοπολέμου.
Η Άγκαθα Κρίστι την αποκαλούσε, μάλιστα, «λαμπερό φως», αφού στον χαρακτήρα του Άλμπερτ Κάμπιον η Άλινγκχαμ δημιούργησε έναν από τους σπουδαιότερους ντετέκτιβ της αστυνομικής λογοτεχνίας.
Για την συγγραφέα
Η Μάρτζερι Άλινγκχαμ (Margery Allingham) γεννήθηκε στο Ίλινγκ του Λονδίνου το 1904. Το πρώτο της βιβλίο, Blackkerchief Dick, εκδόθηκε το 1923, όταν εκείνη ήταν δεκαεννιά ετών. Το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα, The White Cottage Mystery, κυκλοφόρησε σε συνέχειες στην εφημερίδα Daily Express το 1927 και περιείχε ασυνήθιστα θέματα για μια γυναίκα συγγραφέα της εποχής.
Η τομή στη συγγραφική της καριέρα πραγματοποιήθηκε το 1929 με την έκδοση του The Crime at Black Dudley. Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο Άλμπερτ Κάμπιον ως δευτερεύων χαρακτήρας. Επιστρέφει με το Μystery Mile (1930), εν μέρει χάρη στην πίεση των Αμερικανών εκδοτών της συγγραφέως που είχαν ενθουσια­στεί με τον χαρακτήρα του Κάμπιον. Ο Κάμπιον αποδείχθηκε τόσο μεγάλη επιτυχία για την Άλινγκχαμ που έγινε ο κεντρικός χαρακτήρας σε άλλα δεκαεπτά μυθιστορήματά της και σε περισσότερα από είκοσι διηγήματα, φτάνοντας ως τη δεκαετία του ’60.
Η Άλινγκχαμ πέθανε στις 30 Ιουνίου 1966 σε ηλικία 62 ετών. Το τελευταίο της μυθιστόρημα με ήρωα τον Κάμπιον, Cargo of Eagles, ολοκληρώθηκε από τον σύζυγό της ως τελευταία της επιθυμία και κυκλοφόρησε το 1968.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια