Looking For Anything Specific?

Header Ads

Outlander ή αλλιώς Ξενομερίτισσα

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν διαφύγει της προσοχής μας αξιόλογα βιβλία. Προσωπικά, όταν έχω ήδη διαβάσει ένα βιβλίο μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να δω τη μεταφορά του στην οθόνη. Κι αυτό είναι εύλογο επειδή αλλιώς έχω φανταστεί τους ήρωες, αλλιώς έχω ταυτιστεί μαζί τους και πολλές φορές η ενσάρκωσή τους από τους συγκεκριμένους ηθοποιούς είναι διαφορετική από αυτή που είχα φανταστεί με αποτέλεσμα να απογοητευθώ. 
Πριν λίγα χρόνια έπεσε στην αντίληψή μου μια τηλεοπτική σειρά που πρόβαλλε η ελληνική κρατική τηλεόραση με τον τίτλο Outlander και παρακολούθησα ένα επεισόδιο. 

Outlander ή αλλιώς Ξενομερίτισσα, BookLoverGR, Anubis εκδόσεις

Από την πρώτη στιγμή με καθήλωσε η ευφάνταστη ιστορία που αφορούσε ταξίδια στο χρόνο, αλλά και ιστορικά στοιχεία μπλεγμένα με μύθους και θρύλους. Η σειρά ήταν μεταφορά της σειράς μυθιστορημάτων της Diana Gabbaldon, η οποία κατέχει πτυχίο Ζωολογίας και μεταπτυχιακό στην Ωκεανογραφία από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα καθώς και διδακτορικό δίπλωμα στην Οικολογία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Μετά από δώδεκα χρόνια ακαδημαϊκής καριέρας και απασχόλησης ως τεχνικός εργαστηρίου σε ερευνητικά κέντρα, αφιερώθηκε στη συγγραφή. Η σειρά Outlander (1991) αριθμεί ήδη έξι βιβλία τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά. 

Η ιστορία έχει ως εξής: Το 1946, η Κλαίρ Ράνταλ, μια στρατιωτική νοσοκόμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ξαναβρίσκεται με το σύζυγό της για ένα δεύτερο μήνα του μέλιτος στη Σκοτία. Η μοίρα όμως τους χωρίζει, όταν η ηρωίδα περνά μέσα από έναν κύκλο μονόλιθων στα Χάιλαντς και μεταφέρεται ως διά μαγείας στη Σκοτία του 1743. Εκεί, γίνεται ξαφνικά μια Σάσεναχ, μια ξένη σε έναν τόπο που μαστίζεται από τον πόλεμο και τις διαμάχες των φατριών.

Διχασμένη ανάμεσα στο πάθος και το καθήκον, τη βία και την προκατάληψη, η Κλαίρ θα ζήσει ένα συγκλονιστικό έρωτα με τον νεαρό Τζέιμι Φρέιζερ, ένα θαρραλέο Σκοτσέζο πολεμιστή. Οι γνώσεις της ως νοσοκόμα σε μια νεότερη εποχή θα βοηθήσει την κοινωνία του 1743 και θα αντιμετωπίσει πολλές δεισιδαιμονίες που εξηγήθηκαν μετέπειτα με επιστημονικό τρόπο. Το πάθος του Τζέιμι για τη μοιραία γυναίκα είναι τόσο παράφορο, που σύντομα η Κλαιρ θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην πίστη και τον έρωτα, παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο ζωές εντελώς ασυμβίβαστες. Η γυναίκα μεταφέρεται ξανά μετά από χρόνια στο μέλλον από όπου ήρθε, συνεχίζει τη ζωή της κοντά στον άντρα της και όταν εκείνος πεθαίνει επιστρέφει στο παρελθόν αναζητώντας ξανά τον Τζέιμι και ζώντας νέες περιπέτειες.

Η κρατική τηλεόραση πρόβαλε μόνο δυο κύκλους της σειράς και αυτό με έκανε να αναζητήσω όχι μόνο τη συνέχειά της στα βιβλία, αλλά ακόμη και την αρχή. Έτσι αναζήτησα τα βιβλία και διαπίστωσα πως η μεταφορά τους έγινε με πολύ προσεκτικό τρόπο και σεβόμενη τα βιβλία. Οι δε πρωταγωνιστές ήταν αυτοί οι ηθοποιοί που ταίριαζαν. Με συνεπήραν πέρα από την πιστή αναπαράσταση της εποχής -επειδή ως Ιστορικός έψαξα τα ιστορικά στοιχεία και ήταν ακριβή- και οι ιατρικές γνώσεις της συγγραφέως καθώς και οι γνώσεις της ως φυσιοδίφη. Το δέσιμο των χαρακτήρων είναι άρτιο και η πλοκή τέτοια που δεν σε αφήνει ούτε να βαρεθείς, ούτε να κουραστείς αν δεν το τελειώσεις.

Προτείνω τα βιβλία αυτά σε όλους όσοι έχουν μέσα τους την περιέργεια, την φιλομάθεια, την αναζήτηση και είναι ταυτόχρονα και ρομαντικοί τύποι. Θα τα βρείτε στις εκδόσεις Anubis


Τσιάτσου Ανδριάνα 
e-mail: antsia@freemail.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια