Looking For Anything Specific?

Header Ads

Προτάσεις βιβλίων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για ενήλικες

 Προτάσεις βιβλίων για ενήλικες από metaixmio.gr για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Προτάσεις βιβλίων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για ενήλικες. BookLoverGR

Στον κήπο με τα θηρία
Ένα συναρπαστικο χρονικό της ανόδου του Τρίτου Ράιχ
Συγγραφέας: Erik Larson
Μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης
Πρόλογος: Βασιλική Γεωργιάδου
Θεματική κατηγορία: Ιστορία
Σελίδες: 584
Ημερομηνία Έκδοσης: 13/10/2022

Βερολίνο 1933: Ο χαμηλών τόνων καθηγητής Γουίλιαμ Ντοντ φτάνει στην Ευρώπη, συνοδευόμενος από την οικογένειά του, ως ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία. Είναι η περίοδος που ο Χίτλερ μηχανεύεται τρόπους για να εδραιώσει την κυριαρχία του και να απαλλαγεί από όσους στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά του.
Η οικογένεια των Αμερικανών θα βρεθεί σε μια πόλη με τα πιο εντυπωσιακά και αβανγκάρντ κτίρια στον κόσμο, όπου τα θέατρα, οι συναυλιακοί χώροι και τα καφέ είναι κατάμεστα. Μέσα από τις καθημερινές συναναστροφές τους, τις δεξιώσεις, την μποέμικη ζωή και τις ερωτικές περιπέτειες της Μάρθας, της κόρης του πρέσβη, αποκαλύπτεται ένας κόσμος γεμάτος ενέργεια και αισιοδοξία.
Καθώς όμως γνωρίζουμε τους ανθρώπους του κοντινού περιβάλλοντος του Χίτλερ και την ανεκτική στάση των ξένων διπλωματών απέναντι στο καθεστώς, αρχίζει να ξεδιπλώνεται το εφιαλτικό πρόσωπο του Τρίτου Ράιχ: ένας φονικός σπασμός βίας θα βουτήξει την πόλη στο αίμα.
Καλώς ήρθατε στον Κήπο με τα Θηρία.



Οκτώ μέρες στη Γιάλτα
Πώς ο Τσόρτσιλ, ο Ρούζβελτ και ο Στάλιν μοίρασαν τον κόσμο
Συγγραφέας: Diana Preston
Μετάφραση: Κωστής Πανσέληνος
Θεματική κατηγορία: Μελέτες
Σελίδες: 628
Ημερομηνία Έκδοσης: 22/04/2021

Τον τελευταίο χειµώνα του Β΄ Παγκόσµιου Πολέµου, ο Τσόρτσιλ, ο Ρούζβελτ και ο Στάλιν συναντήθηκαν στη Γιάλτα, όπου έπειτα από οκτώ ηµέρες διαπραγµατεύσεων, καβγάδων και µικρών διαλειµµάτων εγκαρδιότητας πήραν αποφάσεις για το τελικό στάδιο του πολέµου, την τύχη της κατακτηµένης Γερµανίας, τον καταστατικό χάρτη του Οργανισµού Ηνωµένων Εθνών και τις σφαίρες επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ελλάδα.
Η διακεκριµένη ιστορικός Diana Preston, µετά από διεξοδική έρευνα, αποτυπώνει µε γλαφυρό τρόπο το χρονικό αυτών των ηµερών, εναλλάσσοντας την κριτική για την εξωτερική πολιτική µε τις ζωηρές περιγραφές των παρασκηνιακών δραστηριοτήτων πολιτικών και διπλωµατών, ακόµα και των σοβιετικών πρακτόρων που παρακολουθούσαν τους φιλοξενούµενούς τους. Οι έντονες προσωπικότητες, οι πικάντικες λεπτοµέρειες και οι πολλές διαφορετικές οπτικές συνθέτουν µια καθηλωτική παρουσίαση της διάσκεψης που επηρέασε καθοριστικά τη µεταπολεµική τάξη πραγµάτων.

Η Γιάλτα έκρυβε πολλά πίσω και πέρα από το ίδιο το γεγονός. Τα πρόσωπα που πήραν µέρος, η προϊστορία τους, οι ισορροπίες, εξωτερικές (στρατιωτικές, πολιτικές, διπλωµατικές) αλλά και εσωτερικές (ψυχολογικές), όλα ήταν ένα εκρηκτικό µείγµα. Ως γεγονός, σε αυτό το πολύ σύνθετο ιστορικό, πολιτισµικό πλαίσιο, η Διάσκεψη της Γιάλτας είναι κάτι κοµβικό και συµπυκνώνει αγωνίες, επιθυµίες, στόχους, όνειρα, φοβίες και σύνδροµα µιας ολόκληρης εποχής. Όλο αυτό το πλαίσιο αποδίδεται αριστοτεχνικά από την Πρέστον, τόσο σε επίπεδο τεκµηρίων και έρευνας, όσο και αφήγησης.
Από τον πρόλογο του Ηλία Μαγκλίνη



Η συγκλονιστική σειρά Germania, του Harald Gilbers

Σκοτεινό Βερολίνο (πρώτο μέρος)

Τον Μάιο του 1944, στο βοµβαρδισµένο Βερολίνο, ο Εβραίος πρώην επιθεωρητής της δίωξης κοινού εγκλήµατος Ρίχαρντ Οπενχάιµερ, ο οποίος είναι σε διαθεσιµότητα εξαιτίας των φυλετικών νόµων του Τρίτου Ράιχ, ανακαλείται στην υπηρεσία για να συµβάλει στην εξιχνίαση µιας σειράς φόνων, τα θύµατα των οποίων είναι γυναίκες ελαφρών ηθών που σχετίζονται µε διαφορετικούς τρόπους µε το Εθνικοσοσιαλιστικό Kόµµα. Τα θύµατα, τα οποία έχουν βασανιστεί και θανατωθεί µε έναν συγκεκριµένο τρόπο, ανευρίσκονται τοποθετηµένα τελετουργικά κοντά σε µνηµεία πεσόντων του Πρώτου Παγκόσµιου Πολέµου.
Ο Οπενχάιµερ δίνει διµέτωπο αγώνα: από τη µια, παλεύει να εξιχνιάσει την υπόθεση, και από την άλλη, να σώσει την ίδια του τη ζωή, αφού γνωρίζει ότι µόλις τελειώσει µε την υπόθεση θα είναι στο έλεος των Ες Ες…

Οι γιοί του Όντιν (δεύτερο μέρος)

Βερολίνο, Ιανουάριος 1945: Ενώ τα συµµαχικά στρατεύµατα προε-λαύνουν προς τη Γερµανία και στη χώρα επικρατούν σύγχυση και χάος, δολοφονείται βίαια ο λοχαγός των Ες Ες Έριχ Χάουζερ, ο σύζυγος της προστάτιδας του επιθεωρητή Οπενχάιµερ, της Χίλντε. Το ζευγάρι έχει χωρίσει εδώ και χρόνια, καθώς είναι εντελώς διαφορετική η τοποθέτησή τους απέναντι στο ναζιστικό καθεστώς. Ο αδίστακτος στρατιωτικός Χάουζερ διεξήγε πειράµατα σε ανθρώπους σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στα ανατολικά, κάτι το οποίο είχε ανακαλύψει η Χίλντε και το οποίο ενδεχοµένως να ήταν το κίνητρό της για να τον δολοφονήσει. Όµως ο επιθεωρητής Οπενχάιµερ, προσπαθώντας να σώσει τη φίλη του από τα νύχια του ναζιστικού δικαστικού συστήµατος, θα βρει κοντά στο πτώµα µια καρφίτσα µε έναν ρούνο. Η καρφίτσα αυτή τον οδηγεί στα ίχνη µιας σέχτας που τα µέλη της θεωρούν ότι ανήκουν στην κυρίαρχη φυλή και κάνουν ήδη σχέδια για τη µετα-εθνικοσοσιαλιστική εποχή…

Οι τελευταίες μέρες (τρίτο μέρος)

Βερολίνο, τέλος Απριλίου 1945: Τις τελευταίες ηµέρες της κατάρρευσης του Τρίτου Ράιχ ο επιθεωρητής Οπενχάιµερ και η σύζυγός του Λίζα τις περνούν σε ένα υπόγειο καταφύγιο. Ωστόσο, η Λίζα πέφτει θύµα βιασµού από έναν ρώσο στρατιώτη. Ο δράστης είναι ένας λιποτάκτης που ονοµάζεται Γκριγκόριεφ. Ο Οπενχάιµερ, όταν αρχίζει να αναζητεί τα ίχνη του, έρχεται αντιµέτωπος µ' ένα πλέγµα ψευδών και εξαπάτησης, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται µια βαλίτσα µε άκρως επικίνδυνο περιεχόµενο. Είναι σαφές ότι ο Γκριγκόριεφ προσπαθεί να διαπραγµατευτεί παράνοµα υλικό σχετικό µε τις έρευνες των ναζί στον τοµέα της ατοµικής ενέργειας. Και γι’ αυτό τον λόγο στο παιχνίδι έχουν µπει παραπάνω από µία µυστικές υπηρεσίες...

Προσωπική εκδίκηση ή συλλογικό καλό: ο επιθεωρητής Οπενχάιµερ καλείται να διαλέξει ποιο µονοπάτι θα ακολουθήσει.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια