Οι ιστορίες της Πολυάννας - BookLoverGR

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Οι ιστορίες της Πολυάννας

%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-5

Οι ιστορίες της Πολυάννας με έχουν συντροφέψει την περίοδο που σαν παιδί, άρχισα να ανακαλύπτω και να αγαπώ τα βιβλία. Αυτά τα τέσσερα βιβλία έχω στην κατοχή μου από σύνολο έξι, αν δεν κάνω λάθος, που έχουν κυκλοφορήσει. "Η Πολυάννα και το παιχνίδι της χαράς", "Η Πολυάννα μεγαλώνει", "Η Πολυάννα παντρεμένη" και "Η Πολυάννα μαμά".

Η ημερομηνία των εκδόσεων είναι το 1991 και ήδη έχουν εμφανιστεί οι φθορές στις άκρες των φύλλων και φαίνεται η πολυκαιρία στις σελίδες. Υπάρχουν φθορές στα εξώφυλλα και προσπαθώ να τα προφυλάξω όσο γίνεται για να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να τα διαβάσει η κόρη μου κάποια στιγμή και, ποιος ξέρει, να τα έχει και για την κόρη της αργότερα.

%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%85%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b1-1

Ίσως, το πιο αγαπημένο μου από τις ιστορίες είναι το πρώτο, "το παιχνίδι της χαράς". Γιατί, εδώ γνωρίζουμε την Πολυάννα παιδί, το πως κατάφερε να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες με το παιχνίδι της χαράς, αυτό το παιχνίδι που της έμαθε ο πατέρας της. Μέσα από τις περιπέτειες θα μας προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση, χαρά, θα μας δώσει και εμάς δύναμη και έναν τρόπο για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες τις δικές μας με θετικότητα και να μην το βάζουμε ποτέ κάτω. Μέσα από τις σελίδες ξαναζούμε τα παιδικά μας χρόνια, κάποιοι ίσως να δουν τον εαυτό τους. Μας θυμίζει πως βλέπαμε την ζωή όταν ήμασταν παιδιά και μας μεταδίδει λίγη από την αισιοδοξία της Πολυάννας.

Αυτόν τον διαρκή αγώνα για αισιοδοξία τον βλέπουμε και στις επόμενες ιστορίες της, όταν σαν ενήλικη πια, αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις της ζωής, ξαναφέρνοντας στην μνήμη της το παιχνίδι της χαράς, που τόσο πολύ την είχε βοηθήσει στα παιδικά της χρόνια όσο και τους γύρω της.

Οι ιστορίες της Πολυάννας κυκλοφορούν ανανεωμένες από τις εκδόσεις Άγκυρα! Σίγουρα μια υπέροχη πρόταση για κάθε παιδική λογοτεχνική βιβλιοθήκη!

"Το παιχνίδι της χαράς" είναι ένα μυθιστόρημα που έκανε πάταγο όταν πρωτοδημοσιεύθηκε στην Αμερική, κι αγαπήθηκε όσο λίγα παιδικά βιβλία, όταν μεταφράστηκε σ' όλες τις γλώσσες του κόσμου. Είναι ένα βιβλίο διδακτικό, και τόσο συναρπαστικό, ώστε το διαβάζουν με την ίδια ευχαρίστηση τόσο οι μικροί, όσο και οι μεγάλοι. Η Πολυάννα είναι ένα κοριτσάκι που πηγαίνει να ζήσει με τη θεία της, που δεν την ήξερε ως τότε και η οποία δεν συμπαθεί τα παιδιά. Είναι κοριτσάκι φρόνιμο, με χρυσή καρδιά και μεγάλη ζωτικότητα. Ο πατέρας της, ένας φτωχός ιεραπόστολος, της είχε μάθει να παίζει το "Παιχνίδι της χαράς", που είναι το μυστικό της ανθρώπινης ευτυχίας. Το κοριτσάκι, που θέλει να βλέπει γύρω του ανθρώπους ευτυχισμένους, χαρούμενους, μαθαίνει σ' όλους να παίζουν αυτό το περίφημο παιχνίδι. Η Πολυάννα καταφέρνει πολύ εύκολα να σκορπίζει γύρω της τη χαρά και την ευτυχία. Με την ευθύτητα του χαρακτήρα της, με την πρόσχαρη πάντοτε διάθεσή της - και, κυρίως, με την αισιοδοξία της, η Πολυάννα κατορθώνει- όχι μόνο να αλλάξει το δύστροπο χαρακτήρα της θείας της, αλλά και να ξαναφέρει την ευτυχία και τη χαρά μέσα σ' εκείνο το πελώριο αρχοντόσπιτο, όπου πριν έρθει αυτή, η ατμόσφαιρα ήταν βαριά και αποπνικτική. Είναι ένα μυθιστόρημα συγκινητικό, που αποπνέει το άρωμα της αισιοδοξίας και που πολλές φορές φέρνει δάκρυα στα μάτια και χαμόγελα στα χείλη, γιατί είναι μια ιστορία ανθρώπινη, πολύ ανθρώπινη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου