Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Το τελευταίο δαχτυλίδι"-Σπύρος Πετρουλάκης (Παρουσίαση βιβλίου)


Την Πέμπτη 27 Απριλίου στις 20:30 το βράδυ έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη με τίτλο "Το τελευταίο δαχτυλίδι" από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ στον ΙΑΝΟ στη Σταδίου και πραγματικά το απολαύσαμε.


Ήταν μια διαφορετική παρουσίαση βιβλίου από όσες έχουμε συνηθίσει καθώς είχε πολύ κέφι και ήμασταν όλοι μια παρέα. Ο ίδιος ο συγγραφέας είναι πολύ προσιτός με τον κόσμο και δεν άφησε σχεδόν κανέναν που να μην τον χαιρετίσει με αγκαλιές, φιλιά και χαμόγελα. Είχε μουσικές και τραγούδια από τον ίδιο τον Πετρουλάκη, τους δύο μουσικούς που τον συνόδευαν τον Βαγγέλη Μιχελάτο και τον Τάσο Ζαφειρίου αλλά και την έκπληξη της βραδιάς τον Πάνο Μουζουράκη. Καθώς είναι κρητικός ο συγγραφέας δεν θα μπορούσαν να λείψουν, από την εκδήλωση, τα κεράσματα με τις ρακές και τους ανάλογους μεζέδες.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Μάρω Πατέλη αναπληρώτρια καθηγήτρια γλωσσολογίας στο ΕΚΠΑ και Χρύσα Τάσκου μαία στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Αποσπάσματα διάβασε ο ηθοποιός Δημήτρης Αλεξανδρής και την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κάτια Αντωνιάδη.


Το βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη "Το τελευταίο δαχτυλίδι" ασχολείται με την παρένθετη μητρότητα, ένα ιδιαίτερα λεπτό κοινωνικό θέμα που ορισμένους από εμάς ίσως να διχάζει τις σκέψεις μας όταν αναφερόμαστε σε αυτό. Με βάση τα όσα είπε η κ. Μάρω Πατέλη η πλοκή του βιβλίου εκτυλίσσεται σαν κινηματογραφική ταινία  με ήρωες της καθημερινότητας που η ζωή θα τους καλέσει να πρωταγωνιστήσουν σε μια δυνατή παράσταση, βαθύτατα συγκινητική και ταυτόχρονα ρεαλιστική. Με καμβά το θέμα της παρένθετης μητρότητας εστιάζει στα ποικίλα και διαφορετικά συναισθήματα κυρίως των ηρώων της ιστορίας, τα οποία περιγράφει με απίστευτο ρεαλισμό ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να μας κάνει να τα μοιραστούμε και να τα βιώσουμε και εμείς σαν να ήμασταν μέρος του βιβλίου, της ιστορίας του, της πλοκής του.

Η κ. Χρύσα Τάσκου μοιράστηκε με τον κόσμο λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα της παρένθετης μητρότητας και μέσα από ποιο νομικό πλαίσιο μπορεί να γίνει πραγματικότητα αλλά και τις εμπειρίες που έχει ζήσει όντας μαία η ίδια. Οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της υπογονιμότητας τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δώσει ευκαιρία σε εκατομμύρια υπογόνιμα ζευγάρια να πραγματοποιήσουν το όνειρο της απόκτησης ενός παιδιού και μία από τις μεθόδους αυτές είναι η παρένθετη μητρότητα. Στην Ελλάδα υπάρχει νομοθεσία που επιτρέπει την εφαρμογή της ενώ σε άλλες χώρες απαγορεύεται ρητά. Τι είναι όμως η παρένθετη μητρότητα; Κατόπιν δικαστικής άδειας μία γυναίκα κυοφορεί και γεννάει ένα παιδί με χρήση ξένων προς την ίδια γονιμοποιημένων ωαρίων για λογαριασμό άλλης γυναίκας, η οποία για ιατρικούς λόγους δεν μπορεί να κυοφορήσει.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, Σπύρος Πετρουλάκης, μοιράστηκε μαζί μας ότι πέρα από το θέμα της παρένθετης μητρότητας που πραγματεύεται "Το τελευταίο δαχτυλίδι" ήθελε να εκθειάσει έναν μεγάλο έρωτα που το αποκορύφωμα του θα είναι ο θάνατος.

Όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος δεν ήταν ένα βιβλίο που τον παίδεψε για να το γράψει. Περισσότερο το παίδεψε εκείνος τα τελευταία 2,5 χρόνια που έγραφε, έγραφε, έγραφε... το έφτιαχνε, το ρετούσαρε, το ομόρφαινε. Η συγγραφή του Τελευταίου δαχτυλιδιού ξεκίνησε αμέσως μετά το βιβλίο του με τίτλο "Η εξομολόγηση" και για λίγο καιρό το φόρεσε στο μικρό του δαχτυλάκι, γιατί ενδιάμεσα του καρφώθηκε η ιδέα ενός άλλου βιβλίου του "Η Παναγιά της φωτιάς", ίσως για να μεστώσει λίγο καλύτερα μέσα του θα έλεγα προσωπικά.

Ευχαρίστησε τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ για τη μεγάλη και ζεστή τους αγκαλιά αλλά και που τον ανέχονται, γιατί όπως είπε ο ίδιος είναι λίγο παράξενος ως κριτικός και θεωρεί ότι τα ξέρει όλα. Σύμφωνα με τον Σπύρο Πετρουλάκη όταν βγαίνει ένα βιβλίο πίσω του ξεκινάει άλλο ένα. Έχει ήδη ξεκινήσει ένα καινούργιο ταξίδι πάνω στο χαρτί αλλά δεν μας είπε τίποτα παραπάνω καθώς προχθές ήταν η ημέρα του τελευταίου δαχτυλιδιού.

Τον συγγραφέα τίμησαν με την παρουσία τους πολλά γνωστά ονόματα του χώρου του βιβλίου όπως η Αλκυόνη Παπαδάκη, η Πέννυ Παπαδάκη, η Εύη Ρατούλα, ο Νίκος Μητούσης, ο Δημήτρης Γεωργάς, η Μαρία Πρινάρη-Καρκαβιτσάκη, η Μαρία Παπαδάκη, ο Στέλιος Στυλιανού, η Ιωάννα Γιαρένη (ποιήτρια), η Ελευθερία Μεταξά, η Αργυρώ Μουντάκη, η Σοφία Μυγδαλάκη, η Βάσια Κανελάκη (ποιήτρια), η Μαίρη Σάββα-Ρουμπάτη, η Κάκια Ξύδη, η Δέσποινα Χατζή, ο Μένιος Σακελλαρόπουλος και πολλοί άλλοι συγγραφείς και φίλοι του.

Το βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη βρίσκεται στα χέρια μας και σύντομα θα το παρουσιάσουμε αναλυτικότερα στο BookLoverGr.

Ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο κανάλι του Ιανού στο You Tube: Σπύρος Πετρουλάκης-Το τελευταίο δαχτυλίδι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια