Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Παγωμένος άγγελος" του Samuel Bjork


Ο "Παγωμένος άγγελος" είναι το πρώτο μυθιστόρημα από μια σειρά μυθιστορημάτων του Samuel Bjork με κύριους πρωταγωνιστές το δίδυμο ερευνητών Χόλγκερ και Μία. Ο Σκανδιναβός συγγραφέας Samuel Bjork ήρθε για να μείνει στην αστυνομική λογοτεχνία. Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.


Από πολύ νεαρή ηλικία ο Samuel Bjork (ψευδώνυμο του Frode Sander Oien) έδειξε την έφεσή του στην συγγραφή θεατρικών έργων καθώς και στα εικαστικά όσο και στην μουσική. Πολυτάλαντος και πολύπλευρος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σίγουρα δεν περνά απαρατήρητος με αυτό του το μυθιστόρημα ...τουλάχιστον στην Ελλάδα, μιας και στην Σκανδιναβία ήδη θεωρείτε από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς.

Ο "Παγωμένος άγγελος" είναι ένα μυθιστόρημα πολύ δυνατό, με ιδιαίτερη γραφή που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα και σε παρασέρνει σελίδα σελίδα, δίνοντάς σου ψίχουλα κάθε φορά για το τι και το πως. Κάθε φορά νομίζεις πως ξέρεις τι έχει γίνει, αλλά κάθε φορά θα υπάρξει ανατροπή που θα σε βάλει πάλι στο σημείο μηδέν. Δεν σε κουράζει καθόλου, ούτε πλατειάζει.

Οι ίδιοι οι χαρακτήρες, ιδιαίτεροι και προσεγμένοι, μπλεγμένοι σε μια ιστορία πολύ καλά δουλεμένη αριστοτεχνικά από τον Bjork.  Αν και μας αφήνει ορισμένα κενά στην ιστορία, που ίσως τα συμπληρώνει στο δεύτερο μυθιστόρημα, συνέχεια αυτού. Θίγει θέματα κοινωνικά, μένει επιφανειακά όμως... εστιάζοντας περισσότερο στην περιπέτεια και στην πλοκή. Σε πολλά σημεία η γραφή του γίνεται πιο ντελικάτη. Εάν έχετε διαβάσει γυναίκα συγγραφέα αστυνομικών θρίλερ, ίσως να καταλάβετε τι εννοώ.

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση πως για έναν συγγραφέα πρώτη φορά στο αστυνομικό θρίλερ, είναι τόσο καλοδουλεμένο. Κάτι, που μου προξενεί επίσης μεγαλύτερη περιέργεια για την συνέχεια... Σίγουρα δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου!

Λίγα λόγια

Σαν βγαλμένο από τον πιο ανατριχιαστικό εφιάλτη, το εξάχρονο κορίτσι κρεμόταν από το κλαδί του δέντρου, με ένα παιδικό σχοινάκι περασμένο σφιχτά στο λαιμό του και μια σχολική σάκα γεμάτη βιβλία στην πλάτη. Πιο πέρα στο δάσος, μια φανατική αίρεση χτίζει ένα απομονωμένο συγκρότημα κατοι­κιών, τυλιγμένη στη σιωπή της και ετοιμάζοντας τις δικές της θυσίες… 
Η Νορβηγία συνταράσσεται, και η ειδική ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών στο Όσλο επαναλειτουργεί εσπευσμένα, με τον αστυνομικό ερευνητή Χόλγκερ Μουνκ στο πηδάλιο. Ο Μουνκ πρέπει να πείσει την καλύτερη ερευνήτριά του –την υπερταλαντούχα αλλά και καταθλιπτική Μία Κρούγκερ– να επιστρέψει από το μικροσκοπικό νησί όπου έχει αποσυρθεί και να ενταχθεί ξανά στην ομάδα. Και είναι ακριβώς η Μία που, επιστρέφοντας γι’ αυτή την τελευταία φορά, θα ανακαλύψει τον αριθμό 1 που κάποιος χάραξε πάνω στο νύχι του άτυχου κοριτσιού – ο σαδιστής, εκδικητικός, άρρωστος δολοφόνος από το παρελθόν δεν έχει σκοπό να σταματήσει εδώ: θα υπάρξουν και άλλα θύματα. Και τίποτε δεν φαίνεται ικανό να τον σταματήσει.
Η Μία αρχίζει να υποψιάζεται ότι τα τρομακτικά συμβάντα του παρόντος ίσως έχουν κάποια σχέση με την ανικανότητα της αστυνομίας να επιλύσει μια υπόθεση που τους είχε απασχολήσει έξι χρόνια πριν: ένα βρέφος είχε απαχθεί από μία μαιευτική κλινική και δεν βρέθηκε ποτέ. Άραγε να ζούσε ακόμη; Ή να ήταν νεκρό; Τι σχέση μπορεί να είχε ο απαγωγέας με το δολοφόνο; Και, τέλος, πώς συνδέονται όλα αυτά με τον προϊστάμενο και φίλο της Χόλγκερ Μουνκ, που η εγγονή του είναι επίσης έξι ετών;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια