Looking For Anything Specific?

Header Ads

Αλέξ, του Πιέρ Λεμέτρ

Η Αλέξ πρόκειται για το δεύτερο σε σειρά βιβλίο της τριλογίας του Πιέρ Λεμέτρ, μετά την Ιρέν. Εάν έχετε διαβάσει την Ιρέν και την βρήκατε υπέροχη, όπως κι εγώ άλλωστε, την Αλέξ θα την λατρέψετε... όπως κι εγώ!
Θεωρώ πλέον πως ο Πιέρ Λεμέτρ είναι ο Γάλλος εξπέρ του αστυνομικού θρίλερ!

Αλέξ, του Πιέρ Λεμέτρ, εκδόσεις Μίνωας, BookLoverGR
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας


Αν από τις πρώτες σχεδόν σελίδες ο φαινομενικά νούμερο ένα ύποπτος και θύτης καταλήγει νεκρός, ξεπερνάς το σοκ και υποπτεύεσαι πως στην συνέχεια ο συγγραφέας κάτι πολύ καλό έχει μαγειρέψει!
Κι έτσι έχει κάνει ο Πιέρ Λεμέτρ.

Οι ανατροπές είναι διαδοχικές, από κεφάλαιο σε κεφάλαιο, εκτοξεύοντας την ιστορία στα ύψη. Θα έλεγε κανείς πως μετά την Ιρέν και γενικώς σε τριλογίες βιβλίων, το δεύτερο βιβλίο θα είναι κάτι μέτριο, κάτι ήπιο, πάντως σε τίποτα με το πρώτο.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με την εξαίρεση του κανόνα. Ο Λεμέτρ πήγε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά στα αστυνομικά θρίλερ και με καθήλωσε μέχρι τελευταίας σελίδας.

Δυστυχώς, δεν θέλω να κάνω spoiler, αλλά ποτέ κανείς δεν είναι αυτό που δείχνει.

Το είχα αναφέρει και στην Ιρέν, το λέω και για την Αλέξ.
Θα γινόταν υπέροχη ταινία στα κατάλληλα χέρια.
Απομένει να διαβάσω και το τελευταίο της τριλογίας, την Ανν.


Περίληψη
Ποιος γνωρίζει πραγματικά την Αλέξ;
Είναι όμορφη. Προκλητική.
Για ποιο λόγο την απήγαγαν, την κράτησαν έγκλειστη και μετέτρεψαν τη ζωή της σε κόλαση;
Όταν ο αστυνόμος Βεροβέν ανακαλύπτει επιτέλους τη φυλακή της, η Αλέξ έχει εξαφανιστεί. Η Αλέξ είναι πιο έξυπνη από τον απαγωγέα της. Η Αλέξ, που δεν συγχωρεί τίποτα, που δεν ξεχνά τίποτα, και κανέναν. Ποια είναι η πραγματική της ιστορία; Θύτης ή θύμα;
Ο Πιερ Λεμέτρ, βραβευμένος με Goncourt, ξετυλίγει με μαεστρία το αδράχτι της ατμοσφαιρικής αγωνίας και χειρίζεται επιδέξια τους κώδικες του νουάρ μυθιστορήματος: κλιμάκωση της έντασης σε κάθε σελίδα, ανατροπή των βεβαιοτήτων, καταιγιστική πλοκή και απρόβλεπτο φινάλε.


Ο συγγραφέας

Ο Πιερ Λεμέτρ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1951. Δίδαξε για πολλά χρόνια λογοτεχνία, προτού αποφασίσει να γίνει συγγραφέας. Το Ιρέν (Travail soigné), το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημά του, με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Καμίγ Βεροβέν, κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2006. Ακολούθησαν άλλα τρία αστυνομικά μυθιστορήματα με ήρωα τον ίδιο ντετέκτιβ, Αλέξ (Alex), Ανν (Sacrifices), Rosy et John (τα δύο πρώτα κυκλοφορούν ήδη από τις εκδόσεις Μίνωας και το τρίτο αναμένεται το φθινόπωρο του 2018), τα οποία τον κατέταξαν στους πιο καταξιωμένους Γάλλους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας.

Τα βιβλία του γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία και έχουν μεταφραστεί σε 35 γλώσσες. Ο συγγραφέας έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις για το έργο του, ανάμεσά τους τα βραβεία: Prix du Premier Roman du Festival de Cognac, Prix Le Point du Polar Européen, Prix des Lecteurs Policier du Livre de Poche, καθώς και το International Dagger Award για τα μυθιστορήματα Αλέξ και Ανν.

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματα Τρεις μέρες, μια ζωή (Trois jours et une vie) και Καλή αντάμωση εκεί ψηλά (Au revoir là-haut), το οποίο εκτυλίσσεται στον απόηχο του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου. Το βιβλίο έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 600.000 αντίτυπα, βρίσκεται ακόμη στη λίστα με τα ευπώλητα βιβλία –έξι χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία– και τιμήθηκε με το βραβείο Goncourt, το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας. Η ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο, σε σκηνοθεσία του Αλμπέρ Ντιποντέλ, γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία το 2017, μένοντας τρεις μήνες στην κορυφή του καταλόγου με τις πιο εμπορικές ταινίες.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια