Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Φτερά παγωνιού" της Μάχης Τζαβέλλα

Σε μερικά βιβλία κρύβεται τόσος πόνος ...σαν να έχουν γραφτεί για να εξαγνίσουν ό,τι μας τρώει την ψυχή. Τα "Φτερά παγωνιού" είναι από αυτά τα βιβλία. Μία νουβέλα της Μάχης Τζαβέλλα από τις εκδόσεις Γκοβόστη.


"Φτερά παγωνιού" της Μάχης Τζαβέλλα εκδόσεις Γκοβόστη


Το ιδιαίτερο σε αυτό το βιβλίο είναι ο τρόπος που η συγγραφέας αποδίδει τον κόσμο μέσα από τα μάτια της. Οι αισθήσεις της και τα ερεθίσματα που δέχεται από τον κόσμο και το περιβάλλον. Οι σκέψεις της που τρέχουν στο τότε και στο τώρα, μπερδεμένες και ανακατεμένες. Τα έντονα συναισθήματά της.
Κυρίαρχη φιγούρα σε όλες τις στιγμές της ζωής της, η μητέρα της. Η έλλειψη αγάπης, τρυφερότητας και αποδοχής συνθέτουν ένα βαρύ περιβάλλον για ένα παιδί που προσπαθεί να ανακαλύψει το ίδιο του τον εαυτό.
Και φτάνουμε στην ενηλικίωση...

Ένα βαρύ διήγημα που όμως, μπορεί να σας κάνει δείτε λίγο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, του δικού σας παιδιού, ή του εαυτού σας, που προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την κάθε λέξη και πράξη της μητέρας. 


Για την συγγραφέα


Η Μάχη Τζαβέλλα γεννήθηκε στο σπίτι, στο Μαντείο Δωδώνης Ιωαννίνων. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Tα «Φτερά παγωνιού»  είναι το δεύτερο βιβλίο της.

Λίγα λόγια


Oι καταστρεπτικές συνέπειες ενός βλέμματος ή πώς μπορεί ένα βλέμμα να γίνει η αφετηρία αφύπνισης μιας μνήμης άλλοτε αδέσποτης και άλλοτε καθοδηγημένης. Κάπως έτσι η ηρωίδα κάτω από την απειλή ενός σκοτεινού βλέμματος αισθάνεται καθηλωμένη στο σημείο εκείνο όπου διασταυρώνονται ριπές του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, συνθέτοντας μια νέα χρονική διάσταση που δεν είναι άλλη από το παρόν της γραφής. 
Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο κυριαρχούν ανεξέλεγκτες δυνάμεις που με την καταλυτική τους δύναμη διαβρώνουν τα όρια ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, η φαντασίωση επιβάλλεται ως πραγματικό και το πραγματικό περιβάλλεται με την αχλή και την ισχύ της φαντασίωσης. 
Κάτω από αυτές τις συνθήκες εναλλάσσονται ακατάπαυστα αντίθετα μεταξύ τους συναισθήματα (αγάπη-μίσος, τρυφερότητα-σκληρότητα, κ.λ.π) συμμετέχοντας στην εκκόλαψη νοσηρών επιθυμιών και σκέψεων με κυρίαρχη τη σκέψη της μητροκτονίας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια