Looking For Anything Specific?

Header Ads

Placebo, της Σαρίτα Χάιμ

Το Placebo είναι ένα βιβλίο που είτε θα σε ξυπνήσει, είτε θα σε ρίξει ακόμη πιο βαθιά στην κατάθλιψη. Είναι στο χέρι σου το πως θα το χειριστείς. Πέρα από όλα αυτά, είναι ένα βιβλίο σύγχρονο, καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας του σήμερα, στα χρόνια της κρίσης, σε όλη την εμβέλεια και τα στρώματα που έχει επηρεάσει. Στα οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά, οικογενειακά. Σε όλες τις ηλικίες, από την τρυφερή ηλικία της εφηβείας με τα όνειρα και την ανασφάλεια, έως την ώριμη ηλικία που έχει όλη την πείρα της ζωής στην πλάτη της και επαναπροσδιορίζεται.

Placebo, της Sarita Chaim εκδόσεις Μίνωας


Η Σαρίτα Χάιμ κατάφερε να αποτυπώσει στο χαρτί με τις λέξεις αυτό που οι περισσότεροι ζουν ως καθημερινότητα τα χρόνια της ελληνικής κρίσης του σήμερα, μέσα από ιστορίες μυθοπλασίας. Σε πολλές περιγραφές ίσως δεις τον εαυτό σου, άλλοτε ως έφηβο, άλλοτε ως ενήλικα, άλλοτε ως γονέα. Μπορεί να έρθεις αντιμέτωπος με τον ίδιο σου τον εαυτό αναγνωρίζοντας παρόμοια ή ίδια λάθη και αντιδράσεις.
Μπορεί να νιώσεις ότι δεν είσαι μόνος σου σε όλο αυτό και πως πολλοί είναι στην ίδια κατάσταση με εσένα. Μπορεί να σου δώσει το έναυσμα να δεις με άλλο μάτι την ζωή, πιο αισιόδοξα.
Μπορεί... Μπορεί... Μπορεί...

Όταν ένα μυθιστόρημα σε φέρνει αντιμέτωπο με τέτοιους προβληματισμούς, τότε τι άλλο θες από ένα ανάγνωσμα;
Όταν ξεκίνησα την ανάγνωσή του, περίμενα ένα ανατρεπτικό τέλος. Και η Σαρίτα Χάιμ μου το έδωσε.

"...Λοιπόν ως μεγαλύτερη που είμαι, έχω να σου δώσω μια συμβουλή: στους έφηβους φέρεσαι όπως στις γάτες. Τους αφήνεις νερό και τροφή και περιμένεις... μέχρι να περάσει το κακό."

"...Ποιος είπε ότι μεγαλώνοντας κάποιος ανοίγει τα φτερά του και αρπάζει τις ευκαιρίες; Ποιος αφελής πιστεύει ότι η ενηλικίωση σού χαρίζει  ελευθερίες και ορίζοντες ανοικτούς; Λάθος. Εκκρεμότητες σου φέρνει, που σε τραβούν από το μανίκι και απαιτούν επειγόντως λύση."

Επισκεφθείτε την σελίδα της Σαρίτα Χάιμ στο facebook.


Λίγα λόγια

Οι κολλητοί του τον φωνάζουν Μπίλλυ, το ίδιο και η οικογένειά του, για όλους τους άλλους είναι απλώς ο Βασίλης.
Ένας νέος είκοσι δύο χρονών με πολλά «γκάζια» κι αχαλίνωτη δημιουργικότητα.
Με το χαρτί του πανεπιστημίου στο χέρι, ονειρεύεται ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό που θα του χαρίσει φτερά.
Μέχρι να βρεθούν τα χρήματα, δουλεύει στην καφετέρια της μητέρας του, ενώ τα βράδια καταπιάνεται με τη δημιουργία ενός περιοδικού φανζίν με τον τίτλο Placebo.

Στην κουρασμένη πόλη της απρόσωπης εικονικής επικοινωνίας, o Μπίλλυ αναζητά την αυτοπραγμάτωσή του.
Δεν έχει σκοπό ν’ αφήσει τη ζωή να τον στριμώξει στα καλούπια της.
Είναι αποφασισμένος να τη ζήσει όπως ακριβώς θέλει.
Μπορεί όμως;

Σαν δορυφόροι γύρω του κινούνται συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, που αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες καταστάσεις και οδηγούνται σε συγκρούσεις.
Μπροστά σε όλα αυτά, ο Μπίλλυ καλείται να ενηλικιωθεί βίαια και να πάρει αποφάσεις που δεν αφορούν μόνο τον ίδιο.
Όταν οι πληγές είναι ανοιχτές και οι απαιτήσεις και τα όνειρα φαντάζουν πολυτέλεια, το να είσαι νέος στη σύγχρονη Ελλάδα μοιάζει ασυγχώρητο.


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Πάρτε μέρος στον διαγωνισμό για ένα αντίτυπο του βιβλίου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια