Looking For Anything Specific?

Header Ads

Περί Αγάπης



Πολυτραγουδησμένη, πολυδιαβασμένη, από αρχαιοτάτων χρόνων η Αγάπη! Ποιος ποιητής δεν την ύμνησε! Ποιος συγγραφέας δεν έγραψε για αυτήν! Άπειρα βιβλία, μιας και πρόκειται για το πιο έντονο συναίσθημα. Εδώ θα σας δώσουμε μερικές προτάσεις βιβλίων αφιερωμένες αποκλειστικά στην Αγάπη! Επιλέξαμε all time classic και διαχρονικά...

Ευχαριστούμε πολύ για τις βιβλιο-προτάσεις από Παντογνώστη!



%ce%b7-%cf%84%ce%ad%cf%87%ce%bd%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%b3%ce%ac%cf%80%ce%b7%cf%82

Η Τέχνη της Αγάπης, Erich Fromm, εκδ. Διόπτρα


H επετειακή έκδοση, για τα πενήντα χρόνια του καινοτόμου διεθνούς μπεστ σέλερ, που έδειξε σε εκατομμύρια αναγνώστες πώς να κάνουν τη ζωή τους ενδιαφέρουσα και δημιουργική αναπτύσσοντας τις κρυμμένες τους δυνατότητες για Αγάπη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν αγαπούν, είναι ανίκανοι να ανυψωθούν ως το μοναδικό επίπεδο που έχει πραγματικά σημασία: το επίπεδο της αγάπης που είναι συνυφασμένη με την ωριμότητα, την αυτογνωσία και το θάρρος. Όπως ισχύει και για κάθε άλλη τέχνη, έτσι και η τέχνη της αγάπης απαιτεί άσκηση και συγκέντρωση, όπως επίσης και αυθεντική διορατικότητα και κατανόηση.
Στο κλασικό αυτό βιβλίο, Η Τέχνη της Αγάπης, ο φημισμένος ψυχαναλυτής και κοινωνικός στοχαστής Έριχ Φρομ διερευνά την αγάπη απ’ όλες τις πλευρές και τις όψεις της – όχι μόνο τη ρομαντική αγάπη, που είναι διαποτισμένη από τόσες παρανοήσεις και τόσες μεγάλες προσδοκίες, αλλά επίσης την αδελφική αγάπη, την ερωτική αγάπη, την αγάπη των γονιών για τα παιδιά τους, την αγάπη για τον εαυτό μας και την αγάπη για τον Θεό.
«Ο Έριχ Φρομ είναι και τα δύο, ένας διεισδυτικός ψυχολόγος και ένας ικανός συγγραφέας. Το βιβλίο του έχει κύρος και ευθύτητα, πρακτικότητα και ακρίβεια».
Chicago Tribune
«Κάθε αράδα είναι γεμάτη κοινή λογική, ανθρωπιά και ρεαλισμό».
Fortune

Ο Έριχ Φρομ (1900-1980) μετανάστευσε το 1934 από τη Γερμανία στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου δίδαξε στα Πανεπιστήμια Κολούμπια, Γέιλ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Έγραψε πολλά βιβλία, ανάμεσα στα οποία: Ο Φόβος Μπροστά στην Ελευθερία, Ο Άνθρωπος για τον Εαυτό του, Η Καρδιά του Ανθρώπου, Η Ανατομία της Ανθρώπινης Καταστροφικότητας και Για την Αγάπη της Ζωής.

5-%ce%b3%ce%bb%cf%8e%cf%83%cf%83%ce%b5%cf%82-%ce%b1%ce%b3%ce%ac%cf%80%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%cf%80

Οι 6 γλώσσες της αγάπης που καταλαβαίνουν τα παιδιά, Γκάρι Τσάπμαν & Ρος Κάμπελ, εκδ. Μίνωας

Το ότι αγαπάτε το παιδί σας είναι αυτονόητο.
Πώς μπορείτε όμως να του το δείξετε για να το νιώθει ουσιαστικά και το ίδιο;

Τo παιδί έχει την ανάγκη να αισθάνεται ότι το αγαπάτε.
Τι συμβαίνει όμως αν εκείνο και εσείς μιλάτε διαφορετική γλώσσα αγάπης;
Πώς μπορείτε να βεβαιω­θείτε ότι το παιδί καταλαβαίνει και νιώθει την αγάπη που του δείχνετε;
Αυτό το βιβλίο θα σας βοηθήσει:

- Να ανακαλύψετε τη γλώσσα της αγάπης που μιλά το παιδί σας
- Να κατανοήσετε πώς συνδέονται οι γλώσσες της αγάπης με την επιτυχή μάθηση
- Να συνειδητοποιήσετε πώς οι γλώσσες της αγάπης βοηθούν στην πειθαρχία
- Να οικοδομήσετε μια σχέση βασισμένη στην αγάπη χωρίς όρους.

Περιλαμβάνει Παιχνίδι για να ανακαλύψετε τη δική σας γλώσσα της αγάπης.

%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae-%cf%83%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%80%ce%b7%cf%83%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%80%cf%8e-%ce%b1%ce%ba%cf%8c%ce%bc%ce%b7

Επειδή σ' αγάπησα και σ' αγαπώ ακόμη, εκδ. Μεταίχμιο


Αρχαιότητα, ηρωικά ποιήματα, ιπποτικά μυθιστορήματα, κρητικό θέατρο, δημοτική παράδοση, νεότερη ποίηση: μια πανδαισία στίχων από την ελληνική γραμματεία ταξιδεύουν τον αναγνώστη από τη γλύκα της πρώτης αγάπης ως το στερνό φιλί, από το παράφορο σαρκικό πάθος ως την αγάπη που αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου και βαθαίνει, από την περιγραφή των θέλγητρων μιας κόρης ή ενός παλικαριού ως την αγάπη την ασώματη…

%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b7%cf%82

Ο ερωτευμένος Ελύτης, Φίλιππος Φιλίππου, εκδ. Ψυχογιός


Κέρκυρα, 1937, δικτατορικό καθεστώς Μεταξά. Από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο ο Οδυσσέας Ελύτης φοιτά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών, «απομονωμένος επάνω στο Φρούριο», σύμφωνα με τον ίδιο. Πολλά χρόνια αργότερα, ένας συγγραφέας πηγαίνει στο Νησί των Φαιάκων για να μάθει πώς διήγε τόσους μήνες εκεί ο ποιητής, συνυπηρετώντας με τον Κύπριο φίλο του Ευάγγελο Λουίζο. Mε ποιους συναντήθηκε, εκτός από τον Λόρενς Ντάρελ, το γιατρό Θεόδωρο Στεφανίδη και μερικούς ντόπιους λογοτέχνες; Πώς περνούσε τις ελεύθερες ώρες του; Ποια ήταν η σχέση του με ορισμένες νεαρές αριστοκράτισσες; Ακόμη, τι κρύβεται πίσω από το ποίημά του «Ελένη»;

Ο ερωτευμένος Ελύτης είναι ένα μυθιστόρημα για τον νεαρό έφεδρο αξιωματικό με τα ποιητικά οράματα και ταυτόχρονα μια σπουδή για τον άνθρωπο Ελύτη. Σε αυτό γίνεται λόγος για την πολιτική πλευρά του, μα και την ερωτική. Διότι είναι ερωτικός ποιητής· ολόκληρο το σώμα της ποίησής του είναι ερωτικό. Ο έρωτας διαποτίζει και το Άξιον Εστί, ίσως το ωραιότερο ποίημα που έχει γραφτεί στην ελληνική γλώσσα. Ο ίδιος σε μια συνέντευξη παραδέχεται την ηδονοθηρία του: «Ήμουν δοσμένος “εις τες ηδονές”, που λέει κι ο Καβάφης».

%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b6%cf%89%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b1


Μεταφυσική της ζωής και του έρωτα, Arthur Schopenhauer, εκδ. Κέδρος


Στο κείμενο «Μεταφυσική της ερωτικής σχέσης» ο Σοπενχάουερ εκθέτει την άποψη ότι το ερωτικό πάθος είναι μια «τρέλα» που προκαλεί το γένος στα άτομα, με στόχο την απόκτηση ενός συγκεκριμένου απογόνου. Οι ερωτευμένοι φαντασιώνονται ότι ενεργούν αποβλέποντας στην κατάκτηση της προσωπικής τους ευτυχίας, όμως εντέλει αποδεικνύονται όργανα των σκοπών του γένους. Στο δοκίμιο που τιτλοφορείται «Η μηδαμινότητα και η δυστυχία της ζωής» ο φιλόσοφος εξετάζει τις διάφορες καταστάσεις στη ζωή ενός ανθρώπου από τις οποίες συντίθεται ένα φάσμα από δεινά, ατυχίες και αποτυχίες. «Η πρακτική χρήση της λογικής και ο στωικισμός» διερευνά τη δυνατότητα της πρακτικής χρήσης της λογικής, την οποία προσφέρει στον άνθρωπο η νόηση• μέσω αυτής ο άνθρωπος μπορεί να πάρει την απαραίτητη απόσταση από τα πράγματα, που θα του επιτρέψει να κρίνει τη σπουδαιότητά τους. Τέλος, στο δοκίμιο «Η θεωρία του γέλιου» ο Σοπενχάουερ ισχυρίζεται ότι το γέλιο πηγάζει από την απρόσμενη σύγκρουση ανάμεσα σε ένα συμβάν και στην αταίριαστη, ως προς αυτό, έννοια με την οποία το συλλαμβάνουμε.


%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bc%ce%b5

Γεννημένοι να αγαπάμε, Leo Buscaglia, εκδ. Λιβάνη


H μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι να μάθεις ν’ αγαπάς και ν’ αγαπιέσαι.
Η αγάπη είναι ζωή. Αν χάσεις την αγάπη, είναι σαν να χάνεις τη ζωή.

«Όταν πρόκειται να δώσουμε αγάπη, οι ευκαιρίες είναι απεριόριστες και όλοι είμαστε χαρισματικοί».
Υπάρχει κάτι με το οποίο συμφωνούν όλοι οι άνθρωποι της γης: ποτέ δεν είμαστε τόσο χαρούμενοι, δημιουργικοί και παραγωγικοί όσο όταν έχουμε αγάπη στη ζωή μας. Χωρίς αυτή, η ζωή μας είναι άδεια και δίχως νόημα. Αν και είμαστε γεννημένοι για αγάπη, πολλοί από εμάς δεν το συνειδητοποιούμε παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά.
Το να έχουμε τη δυνατότητα για αγάπη είναι πολύ διαφορετικό από το να έχουμε την ικανότητα να αγαπάμε. Η αγάπη μαθαίνεται και πρέπει να σπουδάζεται και να ασκείται διαρκώς.
Ένα βιβλίο αφιερωμένο σε όσους λαχταρούν να βιώσουν ό,τι καλύτερο προσφέρει η ζωή και είναι αποφασισμένοι να ζήσουν, να αναπτύξουν και να μοιραστούν τη δυνατότητα που έχουμε όλοι να αγαπάμε.

Στο Γεννημένοι ν’ Αγαπάμε ο Μπουσκάλια μάς εξηγεί ότι το να αγαπάμε είναι μια επιλογή που αποτελεί εναλλακτική λύση στην απογοήτευση, τη μοναξιά και το φόβο. Μας ενθαρρύνει να σκεφτούμε, να νιώσουμε και να προχωρήσουμε σε πράξεις που θα κάνουν την αγάπη να ανθίσει. Η προσέγγισή του είναι ζωτικής σημασίας, είτε πρόκειται για ερωτική αγάπη είτε για αγάπη μεταξύ συγγενών, φίλων ή απλών γνωστών. Αυτό που μας προτείνει είναι κάτι περισσότερο από ένας τρόπος αγάπης – είναι ένας τρόπος ζωής. Το βιβλίο αυτό δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να προβληματιστεί πάνω σε μια σειρά από αυτοτελείς και σημαντικές σκέψεις γύρω από την αγάπη. Ως τέτοιο, μπορεί να διαβαστεί από την αρχή ως το τέλος ή η κάθε σκέψη να μελετηθεί ξεχωριστά.


%cf%80%ce%ac%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%bf-%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%b4%ce%b1

Ερωτικά ποιήματα, Πάμπλο Νερούδα, εκδ. Πατάκη


«Όταν ο τόσο οικείος µας Ισπανός ποιητής Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα παρουσίασε στη Φιλοσοφική Σχολή στη Μαδρίτη τον Χιλιανό οµότεχνό του Πάµπλο Νερούδα, µίλησε για «έναν αυθεντικό ποιητή, από εκείνους που έχουν καλλιεργήσει τις αισθήσεις τους σ’ έναν κόσµο που δεν είναι ο δικός µας και που ελάχιστοι τον αντιλαµβάνονται. Έναν ποιητή πιο κοντά στο θάνατο παρά στη φιλοσοφία· πιο κοντά στον πόνο παρά στη διανόηση· πιο κοντά στο αίµα παρά στο µελάνι. Παραµένει απέναντι στον κόσµο γεµάτος ειλικρινή έκπληξη και του λείπουν τα δύο εκείνα στοιχεία µε τα οποία έχουν ζήσει τόσοι και τόσοι ψευδοποιητές: το µίσος και η ειρωνεία. Όταν πάει να γίνει τιµωρός και σηκώνει το σπαθί, βρίσκεται ξαφνικά µ’ ένα πληγωµένο περιστέρι ανάµεσα στα δάχτυλά του».

Ως το 1935, που εικάζεται ότι ειπώθηκαν αυτά τα λόγια, είχαν γραφεί µόνο τρία από τα δεκαεννέα ποιήµατα που συµπεριλαµβάνονται στην παρούσα συλλογή. Τόσα χρόνια µετά, δε θα µπορούσαµε να βρούµε πιο καίριο σχολιασµό και για τα υπόλοιπα δεκαέξι, όπως και για το συνολικό έργο του Νερούδα. Να προσθέσουµε την παραληρηµατική ρίζα του έρωτα, που βλαστάνει στο σύµπαν γύρω µας και εντός µας µε συµµαχία της σιωπής; Μα, αν τα ποιήµατα ήταν φωνές, αυτά εδώ θα είχαν τη χροιά του πάθους, της τρυφερότητας και µιας ειλικρίνειας που ξεγυµνώνει.

Φορτισµένα µε αισθησιασµό και πάθος, τα ερωτικά ποιήµατα του τιµηθέντος µε το Βραβείο Νόµπελ Χιλιανού ποιητή Πάµπλο Νερούδα αιχµαλωτίζουν τους αναγνώστες µε τις γήινες εικόνες τους και αποκαλύπτουν µια φλογερή επαναπεικόνιση του κόσµου. Τα Ερωτικά ποιήµατα, γραµµένα τα περισσότερα στο νησιωτικό παράδεισο του Κάπρι –όπου και το ειδυλλιακό σκηνικό της βραβευµένης µε ΄Όσκαρ ταινίας «Il Postino»–, αγκαλιάζουν τα θαλασσινά τοπία γύρω από τον ποιητή και την αγαπηµένη του, τη Ματίλδε Ουρρούτια, µε τα κύµατα και τα ακρογιάλια τους πληµµυρισµένα από έναν καινούριο, πληθωρικό ερωτισµό.

«Ξέρω πως, αν κάποια µέρα ξαναπάµε στην ΄Ίσλα Νέγρα, ο κόσµος του Πάµπλο θα µπει µέσα από κείνη την πόρτα και θα βρούµε σε κάθε πέτρα, σε κάθε φύλλο, σε κάθε κρώξιµο γλάρου, την πάντα ζωντανή ποίηση του ανδρός αυτού, που τόσο πολύ τα αγάπησε». (ΧΟΥΛΙΟ ΚΟΡΤΑΣΑΡ)

«Ο µεγαλύτερος ποιητής του εικοστού αιώνα – σε όλες τις γλώσσες». (ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΓΚΑΡΣΙΑ ΜΑΡΚΕΣ)

screenshot_49

Αγάπη, Paulo Coleho, εκδ. Λιβάνη

Η λύτρωση της αγάπης μέσα από την ολοκληρωτική παράδοση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια