Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Η αγάπη άργησε μια μέρα" Λιλή Ζωγράφου

"Η αγάπη άργησε μια μέρα" Λιλή Ζωγράφου εκδόσεις Αλεξάνδρεια


"Άσε τα αστεία, κάποιος σοφός έγραψε ότι οι κατεστραμμένοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι γιατί ξέρουν ότι μπορούν να επιζήσουν. Άντε στο καλό". 

Η νεαρή Ερατώ μόλις στα δεκάξι της χρόνια προσφέρει την αγνότητα της θυσία στον έρωτα, ανυποψίαστη για τις συνέπειες. Δεν ξέρει τι σημαίνει ένας παράνομος έρωτας χωρίς την έγκριση της οικογένειας. Δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει ή τι δεν πρέπει να κάνει. Δεν ξέρει καν τι είναι ο έρωτας. Θα ανθίσει όμως μέσα από αυτόν και θα γεννήσει αγάπη.
Η αγάπη όμως (οποιασδήποτε μορφής) δεν είναι πάντα καλοδεχούμενη από τους ανθρώπους. Και οι άνθρωποι θαρρείς πως κάποιες φορές σαν να είναι βαλτοί, στοιχηματίζουν να καταστρέψουν τις ζωές τους. Κι αν ήταν μόνο να χαραμίσουν τις δικές τους... χαλάλι. Μα μερικές φορές οι άνθρωποι υποταγμένοι στις προσωπικές τους δυστυχίες στερούν την ευτυχία και από τους γύρω τους. Άλλωστε μιλάμε για τις σκληρές  δεκαετίες του '40 και μετά.
Και καμιά φορά είναι πολύ αργά οι κατεστραμμένοι να αναποδογυρίσουν τα πράγματα και να τα φτιάξουν πάλι από την αρχή. Το δώρο της ζωής μια φορά δίνεται. Και θα έπρεπε να είναι υποχρέωση και δικαίωμα του κάθε παραλήπτη να το ζήσει ως το κόκαλο.

"Όχι μάνα, ο θάνατος δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι ο άνθρωπος". 

Μια κόρη δοσμένη στον έρωτα της νιότης της. Μια μάνα δοσμένη στην αγάπη της προς το παιδί της. Μια κοινωνία που δεν ανέχεται τίποτε απ' τα δυο.
Άδικο; τουλάχιστον.

Η Λιλή Ζωγράφου αποτυπώνει τον έρωτα, τη μητρική αγάπη, τον πόνο και την τυραννία του ανθρώπου από άνθρωπο, τόσο καλά μέσα σε λίγες μόλις σελίδες που κλείνοντας το βιβλίο έχεις αισθανθεί τόσα πολλά συναισθήματα που είναι αδύνατον να τα διαχειριστείς.
Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην αγάπη αλλά και το μίσος. Στην πολυπόθητη ελευθερία κάθε μορφής αλλά και την ανόητη σκλαβιά.
Ένα βιβλίο στον επίλογο του καταρρίπτει το μύθο του "ποτέ δεν είναι αργά" γιατί τελικά "η αγάπη άργησε μια μέρα".

"Κάθε κυνηγημένος που δεν έχει που να σταθεί και που να κρυφτεί από την ασκήμια και την απανθρωπιά του πολέμου, είναι αξιολύπητος... κάθε πολέμου'". 

Αν ποτέ πέσει στα χέρια σας απλώς διαβάστε το!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια