Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη", του Fredrik Backman

Έχετε ακούσει πως τα παραμύθια κρύβουν μεγάλες αλήθειες; Πως την πραγματικότητα την κρύψανε σε ιστορίες με πριγκίπισσες, πρίγκιπες, βασίλεια, μαγικά πλάσματα και "ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα;"

"Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη", του Fredrik Backman εκδόσεις Κέδρος
"Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη" θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι από τις χαρακτηριστικότερες ιστορίες πραγματικότητας που μεταμφιέστηκαν σε παραμύθι... η αλήθεια είναι λίγο πιο περίπλοκο... τόσο περίπλοκο όσο ένα 8χρονο κορίτσι μπορεί να χαρακτηρίσει μια ιστορία περίπλοκη. Κι αν δεν καταλαβαίνεται, τότε είστε από τους εξυπνάκηδες... αυτούς που ζουν μόνο στην πεζή καθημερινότητα. Αυτούς που είναι κυνικοί, ζουν με πρόγραμμα και με τα "πρέπει". Αυτούς που είναι οι ενήλικες τις υπόθεσης, που ξέχασαν πως να ήταν όταν ήταν παιδιά.



Η ιστορία της πανέξυπνης 8χρονης και της πρωτοποριακής γιαγιάς της, διαπραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις, την απώλεια, την αγάπη, με το κυριότερο την συγχώρεση. Την υπέρτατη δύναμη του ανθρώπου για να γίνει ο κόσμος καλύτερος, ξεκινώντας από τον εαυτό μας.

Μέσα από ιστορίες που η γιαγιά μαθαίνει στην εγγονή της, ουσιαστικά την προετοιμάζει γα την μετέπειτα ζωή της. Βλέπεται είναι ένα διαφορετικό, ξεχωριστό κοριτσάκι κι ως συνήθως οι άνθρωποι δεν είναι δεκτικοί σε κάτι διαφορετικό, ξεχωριστό. Ο κόσμος όμως έχει ανάγκη από διαφορετικά, ξεχωριστά και έξυπνα 8χρονα κοριτσάκια. Βλέπεται η ιστορία μας διαπραγματεύεται και την διαφορετικότητα.


Μεταξύ άλλων, περνά μηνύματα για τον πόνο που κάνει κάποιον να φαίνεται και να φέρεται σαν τέρας. Είναι από τις λίγες φορές που ένα βιβλίο δίνει τόσα πολλά μηνύματα, με έναν τόσο πανέξυπνο και παράλληλα απλό τρόπο... μέσω παραμυθιών.

Θα σας συγκινήσει.
Θα σας προβληματίσει.
Είχα καιρό να διαβάσω ένα τόσο έξυπνο βιβλίο στο σύνολό του. Θα μπορούσα να γράφω για ώρες... εσείς όμως μην χάσετε την ευκαιρία να το διαβάσετε.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια