Looking For Anything Specific?

Header Ads

Αρτεμις του Andy Weir

Οι λάτρεις του φανταστικού έχουν ακόμη έναν λόγο για να λατρέψουν τον Andy Weir. Κι αυτός είναι η Αρτεμις. Το νέο του βιβλίο επιστημονικής φαντασίας από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Αρτεμις του Andy Weir εκδόσεις Παπαδόπουλος


Προσωπικά, δεν μπορώ να πω ότι είμαι φανατική της επιστημονικής φαντασίας. Τον Andy Weir όμως τον γνωρίζω, από την προηγούμενη επιτυχία του, Άνθρωπος στον Άρη. Με την Αρτεμι περίμενα η αλήθεια κάτι πιο ...παραπάνω από όλα. Μου έδωσε την εντύπωση πως επικεντρώθηκε αρκετά στα μηχανο-ηλεκτρονικά και εμένα με κούρασε. Ίσως βέβαια, αυτό γιατί ο ίδιος έχει εργαστεί για δύο δεκαετίες ως μηχανικός λογισμικού, οπότε του βγαίνει αυθόρμητα.

Παρόλα αυτά, μας παρουσιάζει μια πολύ κοντινή ίσως πραγματικότητα, την ζωή σε μια αποικία στην Σελήνη. Πως θα μπορούσε να είναι δομημένη; Πως είναι η καθημερινότητα των ανθρώπων; Πως λειτουργεί η κοινωνία στο σύνολό της; Τι ρόλο θα έπαιζε η Γη;
Οι μηχανορραφίες, η πολιτική, οι συμμορίες, η εγκληματικότητα, η οικονομία που είναι το σημαντικότερο κομμάτι μια κοινωνίας, μας ακολουθούν ακόμη κι εκεί ...αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά από την Γη.
Η πλοκή είναι γρήγορη, με αρκετή δόση χιούμορ!

Πολλοί θα σκέφτονται πως μια νέα αποικία, εκτός Γης, θα ήταν σαν μια δεύτερη ευκαιρία στην ανθρωπότητα... η αλήθεια είναι πως η αλλαγή τοπίου είναι απλή γεωγραφία... οι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουν...


Περίληψη

Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Τζασμίν (Τζαζ) Μπασάρα η οποία έχει έναν και μοναδικό σκοπό: να γίνει πλούσια. Όχι μια εκκεντρική δισεκατομμυριούχος, όπως πολλοί από όσους επισκέπτονταν την πατρίδα της την 'Αρτεμη, την πρώτη και μοναδική σεληνιακή αποικία της ανθρωπότητας. Αρκετά πλούσια ωστόσο, για να φύγει από το μικροσκοπικό διαμέρισμά της και να πάψει να τρώει άλγες με πρόσθετα γεύσης, και, το κυριότερο, αρκετά πλούσια για να ξεπληρώσει ένα παλιό χρέος. Επομένως, όταν της τυχαίνει η ευκαιρία για μια γερή μπάζα, η Τζαζ δεν μπορεί να πει όχι. Για να γίνει αυτό βέβαια, θα χρειαστεί να πάψει να είναι μια ασήμαντη λαθρέμπορος και γίνει ένας εγκληματικός υπερ-εγκέφαλος, κάτι που απαιτεί έναν ιδιαίτερο συνδυασμό πανουργίας, απίστευτου θράσους και μπόλικης μαγκιάς.

Όμως το να μηχανευτεί το τέλειο έγκλημα δεν αποτελεί παρά την αρχή των προβλημάτων της. Η κατάσταση για την Τζαζ περιπλέκεται όταν το μικρό της ριφιφί τη φέρνει στο μέσον μιας συνωμοσίας για τον έλεγχο ολόκληρης της 'Αρτεμης. Έτσι η Τζαζ – που δεν είχε ποτέ σκοπό να γίνει ηρωίδα– βρίσκεται ξαφνικά παγιδευμένη ανάμεσα σε αντιμαχόμενες δυνάμεις, καταδιωγμένη από έναν δολοφόνο και από τον νόμο. Θα καταφέρει άραγε να σκαρώσει ένα πραγματικά μεγαλοφυές τέχνασμα προκειμένου να επιζήσει και να σώσει την πόλη της;

Με τη σπιρτόζικη φωνή της ηρωίδας του, τοποθετημένο σε μια πόλη που επινοήθηκε με εκπληκτική φαντασία αλλά είναι συνάμα γνώριμη και οικεία, ξεχειλίζοντας από πανέξυπνες λύσεις προβλημάτων και απολαυστικά ριφιφί, το 'Αρτεμις είναι ακόμα ένα ακαταμάχητο μείγμα επιστήμης, σασπένς και χιούμορ, από τον δεξιοτέχνη του είδους συγγραφέα Andy Weir, το οποίο απέσπασε το Good Reads Choice Award 2017 στην κατηγορία της Επιστημονικής Φαντασίας.

Είπαν για το βιβλίο:
«Ο Weir έχει κατορθώσει το ακατόρθωτο – ξεπέρασε τον 'Ανθρωπο στον 'Αρη δημιουργώντας ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας τοποθετημένο σε μια πόλη στο φεγγάρι. Διαβάστε το!»
Blake Crouch, συγγραφέας του best seller Σκοτεινή Ύλη

«Κάνει την πιο πρωτοποριακή τεχνολογία να φαίνεται σέξι και σχετική… Ο Weir έχει δημιουργήσει μια ρεαλιστική και συναρπαστική κοινωνία του μέλλοντος όπου κάθε λεπτομέρεια της αφήγησης φαίνεται αυθεντική και επιστημονικά τεκμηριωμένη»
Associated Press

«Συναρπαστικό, ευφυές, γρήγορο, αστείο…ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας της χρονιάς»
Booklist

«Ένα καθηλωτικά διασκεδαστικό μυθιστόρημα που διαβάζεται το ίδιο αστραπιαία με την εκτόξευση ενός πυραύλου»
Chicago Tribune



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια