Το μίσος, του Βαγγέλη Γιαννίση - BookLoverGR

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019

Το μίσος, του Βαγγέλη Γιαννίση

Τον Βαγγέλη Γιαννίση τον γνωρίσαμε με το βιβλίο του Η Σκιά. Το μίσος, επίσης εξελίσσεται στην Σουηδία και έχει επίσης επιρροές από την Σκανδιναβική λογοτεχνία, με μία δόση ελληνικού στοιχείου πάντα.

Το μίσος, του Βαγγέλη Γιαννίση, εκδόσεις Διόπτρα, BookLoverGR
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ο επιθεωρητής Οικονομίδης καλείται και σε αυτήν την ιστορία να βρει την άκρη του νήματος, να ανακαλύψει τον δολοφόνο και τα αίτια που τον οδήγησαν στις αποτρόπαιες πράξεις του.
Λατρεύω τον κεντρικό ήρωα, τον Άντερς Οικονομίδη, που έχει εμπνευστεί ο Βαγγέλης Γιαννίσης για τα μυθιστορήματά του. Ωστόσο, την ιστορία του Μίσους την βρήκα αργή σαν πλοκή και σε μερικά σημεία μου έδινε την εντύπωση ότι επαναλαμβανόταν. Με εξαίρεση τα τελευταία κεφάλαια που ήταν η αποκορύφωση της ιστορίας, δίνοντάς μας ένα ανατρεπτικό τέλος.

Αυτό που μου άρεσε είναι πως επιλέγει ο Γιαννίσης να ασχοληθεί και να μας προβληματίσει με κοινωνικά θέματα που απασχολούν τα τελευταία έτη τις περισσότερες χώρες, εστιάζοντας στο μεταναστευτικό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό.


Περίληψη

“Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης αισθάνθηκε την κούραση να επιστρέφει ξανά και να καταβάλλει το σώμα του. Ξάπλωσε στο πάτωμα και έκλεισε τα μάτια του. Τρεις γυναίκες δολοφονήθηκαν από έναν άγνωστο, μια σκιά. Ένας μαθητής δολοφονήθηκε από τον Γιόχαν Λινέ, ενώ ο μόνος ζωντανός μάρτυρας που μπορεί να τον καταδικάσει φοβάται να καταθέσει. Ένας μεθυσμένος καρφώνει ένα σπασμένο μπουκάλι στην καρωτίδα μιας γυναίκας για μερικές κορόνες και στη συνέχεια κόβει το μισό αυτί ενός ανθρώπου που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος ώρα. Ένας αστυνομικός εξαφανίζεται από προσώπου γης χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν. Τι σκατά συμβαίνει στον κόσμο;”

«Εφορμώντας από την παγκόσμια αναγνωστική έλξη προς το νουάρ της Σκανδιναβίας, πλέον δύναται και η Ελλάδα να προσφέρει στον εαυτό της την πολυτέλεια να διαθέτει έναν πρωτοκλασάτο συγγραφέα του είδους με προοπτικές διεθνούς καριέρας. Στην πρόζα του […] το αστυνομικό μυθιστόρημα μετατρέπεται σε κοινωνιολογικό εγχειρίδιο, λειτουργεί σαν παγωμένο νυστέρι που βυθίζεται στο υπογάστριο της σουηδικής κοινωνίας, στριφογυρίζοντας την κόψη του στις ρωγμές του κράτους πρόνοιας και της κίβδηλης βορειοευρωπαϊκής ευημερίας που κυοφορεί ηθική κατάπτωση και σειριακές δολοφονίες.
Αστείρευτα γλαφυρός, με κάθε του σκηνή να θυμίζει σεκάνς ταινίας, από το στήσιμο του αφηγηματικού καμβά μέχρι τη σκηνική ακριβολογία, τoυς αδρογραμμένους χαρακτήρες και τους νευρώδεις διαλόγους, και με τις απροσδόκητες παγίδες στην πλοκή να διαδέχονται η μια την άλλη, ο συγγραφέας θα συνεπάρει τους αναγνώστες του Jo Nesbo και του Henning Mankell, ενώ στο πρόσωπο του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη μας παραδίδει έναν από τους εμβληματικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου αστυνομικού. Εντρυφήστε».

Δημήτρης Καραθάνος, Δημοσιογράφος Athens Voice, SOULΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου