Looking For Anything Specific?

Header Ads

Ωκεανός, του Μιχάλη Κατράκη

Στον Ωκεανό βυθίστηκα και αναδύθηκα. Ταξίδεψα και επέστρεψα παραπάνω από όσες φορές μέτρησα. Στις 532 σελίδες του άλλοτε συγκινήθηκα, άλλοτε έκλαψα, άλλοτε γέλασα. Μα στο τέλος μια γλυκόπικρη γεύση έμεινε και μια απέραντη νοσταλγία. 

Ωκεανός, του Μιχάλη Κατράκη, BookLoverGR, εκδόσεις Ελκυστής

Ο Μιχάλης Κατράκης ο καπετάνιος του λογοτεχνικού έργου Ωκεανός, έγραψε με απόλυτη λογική, μα και απόλυτο συναίσθημα. Ο Ωκεανός, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, μπλέχτηκε η ιστορία του με την μυθοπλασία και έχουμε στα χέρια μας ένα αριστούργημα. Ένα επάξιο μυθιστόρημα που υμνεί την ελληνική ναυτιλία και θεωρώ θα γίνει εναρκτήριος σταθμός για την άνθιση της συγκεκριμένης λογοτεχνίας στην Ελλάδα, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. 

Οι περιγραφές είναι τόσο ζωντανές που νόμιζα πως είμαι κι εγώ μέρος της ιστορία, είμαι εκεί και νιώθω τον αέρα ενώ αγναντεύω την θάλασσα απ'το κατάστρωμα. Νιώθω την απόγνωση και τον φόβο στην θέα του κινδύνου. Μα κυρίας ένιωσα την απόγνωση και την αγανάκτηση και την μοναξιά των στεριανών. Γιατί, κι οι στεριανοί ξέρετε βουλιάζουν και ο Μιχάλης τα μετέφερε όλα αυτά στο γραπτό του. Και τις δύο μεριές μας μετέφερε, και των στεριανών και τον ναυτικών. Είμαι παιδί του Πειραιά, είμαι τόσο κοντά στο λιμάνι που ακούμε τα φουγάρα των καραβιών. Πάντα μου κόβεται η ανάσα γιατί πάντα κάποιος έχει έρθει και κάποιος έχει φύγει. Γνωρίζω πολλές οικογένειες ναυτικών και ίσως είναι η πρώτη φορά που κατάλαβα λίγο περισσότερο τι σημαίνει να είσαι σε οικογένεια ναυτικών.

Κάπου στο βάθος, κρύβεται και μία ιστορία ενηλικίωσης. Μέσα από τα μάτια των παιδιών, τις τόσο απόλυτες σκέψεις και κριτικές, τα έντονα και χαοτικά συναισθήματα, στην τρυφερή ηλικία της εφηβείας μέχρι την στιγμή της ενηλικίωσης και τέλος της ωρίμανσης. Πως βιώνει το παιδί την απουσία του πατέρα όταν ταξιδεύει, μα κι όταν βρίσκεται στην στεριά στο ίδιο σπίτι, πάλι σαν απουσία μπορεί να χαρακτηριστεί. Μόνο όταν χάνεις κάτι τελειωτικά και ολοκληρωτικά καταλαβαίνεις πόσο πολύ κοντά σου ήταν. Κι είναι πολύ αργά...

Οι πρώτες 26 σελίδες είναι άκρως διαφωτιστικές για το ανάγνωσμα που ακολουθεί. Κρατηθείτε, πάρτε βαθιά ανάσα και καταδυθείτε γιατί ο δρόμος για την επιφάνεια είναι πολύς... μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια... ίσως πέρα απ' την ενηλικίωση μέχρι την μέστωση.


Τα βιβλία του Μιχάλη Κατράκη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ελκυστής.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια