Looking For Anything Specific?

Header Ads

Το Ποτάμι, του Χρήστου Φλουρή

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμένα! "Το Ποτάμι" σε παρασέρνει, με άγνωστο το πού. 



Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που περιέχει αρκετή δόση φιλοσοφίας και συμβολισμών. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας, λύτρωσης και συγχώρεσης. 


Ο ήρωάς μας, ο Πέτρος, παλεύει με τους δαίμονες της παιδικής του ηλικίας μέχρι και ως ενήλικας. Τον έχουν στιγματίσει και επηρεάσει, τόσο στις αποφάσεις κατά την διάρκεια της ζωής του, όσο και βαθιά στον ψυχισμό του και τις συναναστροφές του. 


"Γιατί τα συναισθήματα παραμένουν ανάπηρα, 

όταν δεν εκδηλωθούν τη στιγμή που πρέπει."


Έχοντας βιώσει την απόλυτη απόρριψη από την οικογένειά του, και μετά τον θάνατο του αδερφού του, αποφασίζει να φύγει από την γενέτηρά του όσο πιο μακριά μπορεί για να σπουδάσει. Ελπίζοντας πως η απόσταση θα κρατήσει μακριά τους δαίμονές του και ίσως, καταφέρει να κερδίσει την πολυπόθητη αποδοχή από τους γονείς του, σπουδάζοντας δικηγορία. 


"Πολλές φορές έχω προβληματιστεί, αν η εκτίμηση του εαυτού μας

είναι μια διαδικασία που ξεκινάει από έξω προς τα μέσα ή το αντίθετο.

Αν δηλαδή αρχίζουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, αφού λάβουμε αγάπη

από το περιβάλλον μας ή αν αγαπάμε το περιβάλλον μας

αφού πρώτα έχουμε αγαπήσει τον εαυτό μας."


Τα πράγματα όμως, είναι τόσο απρόβλεπτα, όπως η ροή ενός ποταμού. Ο Πέτρος βρίσκει την κλίση του στην γραφή και αφήνει τις σπουδές του. Επιστρέφει στην γενέτηρά του, όπου, με αφορμή τον θάνατο του πατέρα του, έρχεται αντιμέτωπος με μυστικά του παρελθόντος. Ίσως, για να προχωρήσει κάποιος στη ζωή του, θα πρέπει να επιστρέψει στην πηγή, εκεί όπου άρχισαν όλα, και να τα αντιμετωπίσει. Μα πάνω από όλα, να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του.


Ο Χρήστος Φλουρής μας ταξίδεψε σε έναν εσωτερικό μονόλογο του πρωταγωνιστή μας του Πέτρου. Μας πήγε μπρος πίσω στον χωροχρόνο και κάποιες φορές ήταν σαν να διάβαζα περισσότερα από ένα βιβλία ταυτόχρονα, τα οποία βέβαια συνδέονται. Μετέφερε μερικά tips προς τους αναγνώστες, κάνοντας λογοτεχνικές αναλύσεις, πολύ έξυπνες, θέλοντας ίσως να μας βάλει για λίγο στην θέση του συγγραφέα. Ο αγώνας του Πέτρου με τον εαυτό του και το παρελθόν του, είτε θα τον καταστρέψει, είτε θα βρει τη δύναμη να πάει παρακάτω. Τι από τα δύο; Κρύβονται πολλές εκπλήξεις μέχρι το τέλος της ιστορίας! 




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια