Looking For Anything Specific?

Header Ads

Χρόνια πολλά μαμά!

 Βιβλία αφιερωμένα στην Μητέρα, την Μαμά!

Επέλεξα και σας προτείνω μερικά βιβλία για την ξεχωριστή αυτή ημέρα.







Το Δωµάτιο είναι η ιστορία της ακαταδάµαστης αγάπης 
που ανθεί κάτω από τις πιο οδυνηρές συνθήκες˙ 
του ακριβού σαν διαµάντι δεσµού ανάµεσα σε µητέρα και παιδί.




Η ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου, με μια απρόσμενη, πρακτική, αισιόδοξη και απελευθερωτική γραφή, διατυπώνει με λέξεις όλα αυτά που πραγματικά νιώθουμε οι γονείς, αλλά φοβόμαστε να εκφράσουμε.




Οι πληροφορίες, οι στρατηγικές και οι πρακτικές συμβουλές αυτού του βιβλίου θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις καθημερινές προκλήσεις με αυτοπεποίθηση ώστε με την κατάλληλη ανατροφή το παιδί σας να κάνει μια καλή αρχή στη ζωή και στη συνέχεια να αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια για να γίνει ένας ευτυχισμένος και ανεξάρτητος ενήλικας.



Ένα βιβλίο που εξετάζει τη διαρκώς μεταβαλλόμενη εμπειρία της μητρότητας ανά τους αιώνες.



Η Annie Ernaux προσπαθεί να ανακαλύψει τα διαφορετικά πρόσωπα της μητέρας της, που πέθανε εξασθενημένη από την αρρώστια που κατέστρεψε τη μνήμη της και της στέρησε τη σωματική και πνευματική της ακεραιότητα. Επιχειρεί να ανασυνθέσει τη ζωή αυτής της γυναίκας που υπήρξε η μητέρα της, μιας γυναίκας δραστήριας και ανοιχτής απέναντι στον κόσμο, που δούλεψε ως εργάτρια πριν ανοίξει το δικό της κατάστημα, που αγωνιούσε να διατηρήσει τη θέση της στην κοινωνία, που ήταν μανιώδης αναγνώστρια και πίστευε ότι «για να ανελιχθείς πρέπει πρώτα να μάθεις». Καλείται όμως να αντιμετωπίσει και τα αντιφατικά αισθήματα που πολλές φορές νιώθει μια κόρη για τη μητέρα της: αγάπη και μίσος, ενοχή, τρυφερότητα, ενόχληση, αλλά κι αυτή τη σπλαχνική και σιωπηλή προσκόλληση απέναντι σ’ αυτή την ηλικιωμένη γυναίκα που δεν ζει πια.
Η γραφή της Ernaux, ακριβής και σαφής, επαναφέρει με τρόπο σαρωτικό αυτή τη μητέρα που ήταν για την κόρη της η προσωποποίηση του Χρόνου και της κοινωνικής συνθήκης της καταγωγής: «Έχασα τον τελευταίο δεσμό που είχα με έναν κόσμο στον οποίο δεν ανήκω πια».



Σαν µέσα από έναν καθρέφτη πραγµατοποιείται η µαγική συνάντηση του µωρού µε τη µητέρα του. Μόλις γεννηθεί το παιδί και για τους πρώτους µήνες έχει ανάγκη το βλέµµα της µητέρας του για να χτίσει τον εσωτερικό του κόσµο και κυρίως τον τρόπο που θα αρχίσει να βλέπει τον εαυτό του σιγά σιγά. Κάπως έτσι ξεκινά το πρώτο του εσωτερικό ταξίδι, που ανοίγει τον δρόµο για όσα θα ακολουθήσουν.
Η ποίηση και το παραµύθι συναντούν την ψυχαναλυτική θεωρία σε ένα βιβλίο για αναγνώστες όλων των ηλικιών.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια