Looking For Anything Specific?

Header Ads

Tips για αρχάριους αναγνώστες

Δεν ήμασταν όλοι ανέκαθεν φανατικοί BookLovers. Προσωπικά μιλώντας, μέχρι και την προεφηβεία βαριόμουνα πολύ τα βιβλία, το διάβασμα, δεν έβρισκα κανένα ενδιαφέρον. Ακόμη και τα comics που έχουν εικονογράφηση και διαφορετικό περιεχόμενο, τα βαριόμουν γρήγορα.




Όλα άλλαξαν όταν στην εφηβεία, εκεί που αλλάζεις τελείως τα γούστα, που ίσως ψάχνεις το νόημα σε όλα, έπεσε στα χέρια μου "ο Αλχημιστής" του Paulo Coelho. Είχε προηγηθεί συζήτηση γύρω από θέματα ζωής, θρησκείας, σχέσεων και μου πρότειναν αυτό το βιβλίο, ή μάλλον στην κυριολεξία μου το έβαλαν στα χέρια. Καθόλου εύκολο ανάγνωσμα για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να είναι ενεργός αναγνώστης... believe me. Θυμάμαι πως είχα γυρίσει στην αρχή ξανά και ξανά, μέχρι να κατανοήσω τα νοήματα, αλλά δεν το άφηνα από τα χέρια μου.

Αυτό ήταν το click για να ξεκινήσω να ψάχνω για αναγνώσματα. Συνέχισα με πιο εύκολες ιστορίες από εφηβική λογοτεχνία, που σιγά σιγά ξεχώριζα και έκρινα ποια από την περίληψη στο πίσω μέρος του βιβλίου, θα ήταν του γούστου μου εκείνη την περίοδο.

Παρακάτω λοιπόν, θα σας δώσω μερικά tip για το πως μπορείτε να γίνεται κι εσείς ένας αναγνώστης, ένας BookLover.

1.Επιλέξτε βιβλία που θα σας αρέσουν.

Υπάρχει πληθώρα βιβλίων και θεμάτων οπότε δείτε το σαν πρόκληση! Για να γίνουν λίγο πιο εύκολα τα πράγματα, ζητήστε από φίλους σας που είναι BookLovers να σας δώσουν μερικές προτάσεις με βάση τον δικό σας χαρακτήρα. Ζητήστε από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας να σας προτείνει μερικούς τίτλους για να ξεκινήσετε. Γνώμη μου ξεκινήστε από τους πιο πολυσυζητημένους τίτλους.

2.Μην νιώθεις ενοχές εάν δεν ολοκληρώσεις την ανάγνωση.

Είστε στην αρχή. Για αυτό μην είστε αυστηρός κριτής του εαυτού σας. Είπαμε είναι μια πρόκληση μέχρι να βρείτε το θέμα βιβλίου που θα σας κεντρίσει και θα σας κάνει κι εσάς το click. Οπότε, να είστε σίγουροι ότι σε κάποια βιβλία να μην ολοκληρώσετε την ανάγνωση. Κρατήστε τα όμως σε ένα μέρος της βιβλιοθήκης, γιατί μπορεί τώρα στην αρχή να μην τα διαβάσετε, αλλά αργότερα να μπορέσετε να τους δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία, όταν θα έχετε πιο ολοκληρωμένη άποψη του τι σας αρέσει και το όχι. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως το διάβασμα, πρώτα από όλα, μας προσφέρει ευχαρίστηση.

3.Μην μείνεις σε μια θεματολογία μόνο.

Ακόμη και να βρείτε την θεματολογία που σας ταιριάζει στην παρούσα φάση, δοκιμάστε και άλλα θέματα, άλλους συγγραφείς, άλλες ιστορίες. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να εξερευνήσει και άλλες θεματολογίες ακόμη και ποίηση.

4.Αν και σύντομο, αρκεί να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Ακόμη και άρθρα περιοδικών ή εφημερίδων, όσο σύντομα ή μεγάλα κι αν είναι, είναι ένας τρόπος εξάσκησης στην ανάγνωση, φτάνει να σας αρέσει το θέμα. Με αυτόν τον τρόπο εξασκείτε και ο εγκέφαλος να βλέπει την ιστορία κι όχι απλά να την διαβάζει. Φανταστείτε ότι ένα κεφάλαιο ενός βιβλίου, ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο άρθρο περιοδικού ή εφημερίδας.

5.Βρες χρόνο για διάβασμα.

Αν σκεφτείς πόσες ώρες αναμονής σπαταλάμε στις μεταφορές μας μέσω ΜΜΜ ή στην ουρά της τράπεζας, τότε έχεις τον χρόνο σου για να διαβάσεις έστω και μερικές σελίδες από το βιβλίο. Δικαιολογίες εδώ δεν υπάρχουν. Και πίστεψέ με, άπαξ και σε απορροφήσει η ιστορία, θα φτάσεις να θυσιάζεις χρόνο από τον ύπνο σου για να τελειώσεις το βιβλίο!

6.Μίλα για αυτό που διάβασες.

Αλληλεπίδρασε με τον κόσμο σχετικά με αυτό που διάβασες. Εάν έχεις blog γράψε για αυτό. Εάν είσαι μέλος σε μια ομάδα βιβλιοθήκης συζήτησε με τους υπόλοιπους. Συζήτησε με τους φίλους σου τις εντυπώσεις σου, θετικές ή αρνητικές, δεν έχει σημασία, αρκεί να ανταλλάξεις απόψεις. Μπες στο site του εκδοτικού οίκου και ψάξε για τις κριτικές του βιβλίου που διάβασες και πρόσθεσε και την δική σου. Αυτό σε βάζει σε ένα παιχνίδι αναγνωστικό που πολύ πιθανόν να μην έχεις δει στην ιστορία σημεία που έχει δει κάποιος άλλος. Αυτό αυτόματα, σε βάζει στο τρυπάκι ίσως να το ξαναδιαβάσεις ή στο επόμενο βιβλίο να είσαι πιο προσεκτικός και να ...διαβάζεις ανάμεσα από τις γραμμές πλέον.

Δοκίμασε τα tip που σου προτείνω και είμαι σίγουρη πως σε λίγο καιρό θα έχεις γίνει κι εσύ ένας BookLover!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια