Looking For Anything Specific?

Header Ads

Ο βραβευμένος Γερμανός συγγραφέας Ίνγκο Ζίγκνερ στην Αθήνα


«Ένας πραγματικά ωραίος τύπος» έρχεται στην Αθήνα, το Σάββατο 1 Απριλίου 2017, για να συναντήσει τους μικρούς του φίλους στο Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 14), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Στις 11 το πρωί, ο Γερμανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ίνγκο Ζίγκνερ και ο μικρός δράκος Καρύδας σάς περιμένουν για να διασκεδάσετε μαζί τους.


unnamed (4)

Ο Ζίγκνερ δεν κάνει ένα, αλλά τρία επαγγέλματα που, όπως λέει ο ίδιος, τα αγαπάει εξίσου και τα τρία:

• Καταρχάς λοιπόν είναι συγγραφέας. Και μάλιστα συγγραφέας παιδικών βιβλίων για την ακρίβεια. Η σειρά βιβλίων του με πρωταγωνιστή τον μικρό δράκο Καρύδα κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

• Το δεύτερο επάγγελμά του είναι αυτό του εικονογράφου. Αντίθετα με τους περισσότερους άλλους συγγραφείς παιδικών βιβλίων, ο Ζίγκνερ σχεδιάζει, ζωγραφίζει και χρωματίζει ο ίδιος με τέμπερες τις εικόνες των βιβλίων του.

• Και το τρίτο επάγγελμα; Ο Ίνγκο Ζίγκνερ κάνει περισσότερες από εκατό βιβλιοπαρουσιάσεις τον χρόνο. Το να αφηγείται και να διαβάζει στα παιδιά τις ιστορίες του του προκαλεί τεράστια χαρά. Αυτό φαίνεται άλλωστε όταν ανεβαίνει στη σκηνή και σχεδιάζει, αφηγείται, διαβάζει και παίζει. Εκεί ξαφνικά ζωντανεύουν οι χαρακτήρες του, εκεί βλέπει και ακούει κανείς τον Καρύδα και την παρέα του, τη Ματίλντα, τον Όσκαρ και τον Γιουβαρλά αυτοπροσώπως!


unnamed (5)

Μερικά μυστικά για τον Ίνγκο Ζίγκνερ

• Γράφει και ζωγραφίζει στο γραφείο του. Την εικονογράφηση και το γράψιμο τα έμαθε μόνος τους. Learning by doing ονομάζει την εκπαίδευσή του, την οποία ξεκίνησε στο παιδικό δωμάτιο των μικρότερων αδερφών του.

• Τα αδέρφια του τον εντυπωσίαζαν πολύ όταν ήταν μικρός· για εκείνους επινόησε τις πρώτες του ιστορίες και σε εκείνους τις αφηγήθηκε πρώτη φορά. Κι επειδή τα μικρότερα αδέρφια του προτιμούσαν να ακούνε αστεία και κουταμάρες, ανέπτυξε μια ιδιαίτερη διαίσθηση για το τι αρέσει στα παιδιά: διασκεδαστικές ιστορίες με αστείες φανταστικές φιγούρες, γεμάτες περιπέτειες που έχουν πάντα αίσιο τέλος.

• Δεν είχε ιδιαίτερα ξέγνοιαστη παιδική ηλικία. Όταν ήταν πέντε χρονών, οι γονείς του χώρισαν. Ζούσε με τον πατέρα του και στα επτά του έχασε τη μητέρα του, πράγμα που τον οδήγησε να κλειστεί στον εαυτό του. Κι όμως -ουδέν κακόν αμιγές καλού-  τότε ήταν που ξύπνησε η φαντασία του. Ξεκίνησε να φτιάχνει με το μυαλό του ιστορίες που τον παρηγορούσαν. Και από εκείνη την περίοδο του δημιουργήθηκε η ανάγκη να διηγείται κάτι στα παιδιά, το οποίο δίνει κουράγιο μέσα από ένα happy end.

• Δεν είναι χορτοφάγος σε αντίθεση με τον φαγανόδρακο Όσκαρ και μερικούς άλλους χαρακτήρες του. Η διατροφή του περιλαμβάνει συνειδητά μούσλι και λίγο κρέας. Πότε πότε βέβαια τρώει και καμιά πατάτα τηγανητή, το Σάββατο τρώει για πρωινό κρουασάν σοκολάτα και φρυγανισμένο ψωμί με μέλι. Και το βράδυ σπαγγέτι μπολονέζ! Αλλά αυτό πρέπει να μείνει μυστικό, ο χορτοφάγος Όσκαρ δεν πρέπει να το μάθει σε καμία περίπτωση!


unnamed (6)
Ποιος είναι ο μικρός δράκος Καρύδας;

Είναι ένας χαριτωμένος, αξιαγάπητος, πορτοκαλί δράκος της φωτιάς με μπλε κασκέτο. Όταν γεννήθηκε, ήταν μικρούλης σαν καρύδα, εξού και τ’ όνομά του. Ζει -πού αλλού;- στο νησί των δράκων και είναι ο ήρωας πολλών αστείων περιπετειών στις οποίες επίσης πρωταγωνιστούν η σκαντζοχοιρίνα Ματίλντα και ο φαγανόδρακος Όσκαρ, ένας χορτοφάγος δράκος, που είναι αχώριστοι φίλοι και μαζί ζουν του κόσμου τις περιπέτειες.


Η σειρά που απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών έχει αγαπηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο Ζίγκνερ αφουγκράζεται τον σφυγμό των παιδιών και δημιουργεί συναρπαστικές ιστορίες με κύρια συστατικά το χιούμορ και την περιπέτεια που διαδέχεται η μία την άλλη. Η εξαιρετική εικονογράφησή του αντανακλά την προσωπικότητα του δημοφιλούς ήρωα και παρουσιάζει με φαντασία και ελαφράδα την κόσμο του. Μια απίστευτη παρέα που μας παρασύρει στη ζούγκλα, στην προϊστορία, στο διάστημα, ακόμα και στη χαμένη Ατλαντίδα! Διαβάζοντας τα βιβλία της σειράς, γονείς και παιδιά γελάνε ασταμάτητα και δεν κλείνουν το βιβλίο μέχρι να φτάσουν στην τελευταία σελίδα.


Η γνωστή κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο γράφει για τη σειρά με αφορμή το Ταξίδι στην Προϊστορία:

«Είναι προφανές ότι ο Ίνγκο Ζίγκνερ έχει μέσα του τον σπόρο της διδασκαλίας. Βρήκε όμως μια φόρμουλα για να διδάξει. Δημιούργησε ένα πλαίσιο γνωστό στα παιδιά, στο οποίο σχολιάζει και προσφέρει γνώσεις. Γράφει για μια οικογένεια δράκων, που διαθέτει όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, μια οικογένεια με τυπική μαμά με όλα όσα ξέρουμε για τις μαμάδες, έναν μπαμπά που κοκορεύεται και κάνει τον έξυπνο στο παιδί του, και ένα δρακάκι, μικρό που κάνει σκανταλιές με τους φίλους του. Ξεκινώντας λοιπόν από ένα πυροτέχνημα, έναν παραλογισμό, ότι οι άνθρωποι γεννούν αυγά, ο δράκος Καρύδας αποφασίζει να το ψάξει κρυφά από τους γονείς του και ταξιδεύει 100.000 χρόνια πίσω. Με αφορμή λοιπόν μια παιδική αταξία, οργανώνεται Ένα ταξίδι στην Προϊστορία, και οι αναγνώστες μαζί με το δρακάκι μαθαίνουν ξαφνιασμένα ένα σωρό πληροφορίες για την προϊστορία: Συναντούν προϊστορικούς ανθρώπους, βλέπουν πώς φτιάχνουν όπλα, συζητούν για το φαγητό και το κυνήγι, το άναμμα της φωτιάς, τις σπηλαιογραφίες. Οι ιστορίες του μικρού δράκου Καρύδα είναι έξυπνες και απολαυστικές και οι γνώσεις αβίαστες».

Τα βιβλία της σειράς «Ο μικρός δράκος Καρύδας» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου είναι:

books little dragon

Στις 23 Μαρτίου 2017 θα κυκλοφορήσει ακόμα ένα βιβλίο στη σειρά με τίτλο Στην εποχή των δεινοσαύρων το οποίο στη Γερμανία κυκλοφόρησε σε 100.000 αντίτυπα.

08501_03

Igno_Siegner

Ο Ίνγκο Ζίγκνερ γεννήθηκε το 1965 και μεγάλωσε στο Γκρόσμπουργκβέντελ, κοντά στο Ανόβερο. Μετά το σχολείο και τον στρατό εργάστηκε σε τράπεζα, έζησε έναν χρόνο στη Γαλλία, πήγε για λίγο στο πανεπιστήμιο και κατέληξε να δουλεύει στο Vamos, ένα γραφείο διοργάνωσης οικογενειακών ταξιδιών. Στα ταξίδια διηγιόταν στα παιδιά φανταστικές ιστορίες. Κι επειδή οι ιστορίες του άρεσαν πολύ στα παιδιά, άρχισε να τις γράφει. Σιγά σιγά έμαθε και να ζωγραφίζει. Τώρα ζει και εργάζεται στο Ανόβερο. Με τα βιβλία του Μικρού Δράκου Καρύδα, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, έχει κατακτήσει τις καρδιές των μικρών αναγνωστών και αναγνωστριών. Το φθινόπωρο του 2003 τιμήθηκε με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Μπαντ Ίμπουργκερ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια