Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Το αίνιγμα της κερασόπιτας", εκδ. Διόπτρα


Το "αίνιγμα της κερασόπιτας" είναι το πρώτο βιβλίο της Βάσιας Ακαρέπη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και μόλις τον Φεβρουάριο που μας πέρασε βρέθηκε στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Ήδη έχει λάβει πολλές καλές κριτικές και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην το διαλέξω! Τόσο για τον τίτλο του όσο και για την περίληψη στο οπισθόφυλλό του!


Η ιστορία διαδραματίζεται στην Κεφαλλονιά, πολύ αγαπημένο νησί προσωπικά, όπου μπλέκεται ένα οικογενειακό μυστικό πριν δεκαετίες με το τώρα, για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα τόσο στην ίδια την οικογένεια όσο και στην τοπική κοινωνία. Κάθε έναν από τος πρωταγωνιστές, τους έχει επηρεάσει και στοιχειώσει τα γεγονότα του παρελθόντος, κρατώντας ο κάθε ένας καλά βαθιά κρυμμένα τα μυστικά και τις πληγές του.

Μέσα σε όλο αυτό, συνδυάζεται η τέχνη της ζαχαροπλαστικής, με τις γλυκιές γεύσεις να ξυπνάνε μνήμες και αισθήματα παιδικών χρόνων, δίνοντας την ευκαιρία σε νέες συγκινήσεις ...αλλά και επούλωση πληγών! Είναι απίθανο το πως επηρεάζεται ο άνθρωπος μέσα από τις γεύσεις!

Το βάρος αυτό καλείτε η εγγονή η Έλλη να σηκώσει, μέσα από την κληρονομιά της γιαγιάς της, η οποία περιλαμβάνει εκτός από ένα σπίτι και ένα ζαχαροπλαστείο, ένα τετράδιο με γλυκές συνταγές, μέσα στο οποίο πρέπει να βρει την λύση στους γρίφους.

Ένα μυθιστόρημα που με συνεπήρε με την αίσθηση της αναπόλησης, που μόνο στην ελληνική λογοτεχνία το συναντάμε, ίσως και λόγο της ιδιαίτερης οικογενειακής παράδοσής μας. Το διάβασα με μια ανάσα ... μέσα σε ένα βράδυ.

Τα νοήματα που δίνει είναι πολλά και σε πολλά επίπεδα. Οι κοινωνικοί φραγμοί, που τους συναντάμε μέχρι και σήμερα, τα taboo και τα μυστικά που μόνο εάν τα απελευθερώσουμε θα νιώσουμε ζωντανοί και ευτυχισμένοι, αλλιώς είμαστε αιώνια συναισθηματικά και ψυχικά φυλακισμένοι.

Η Βάσια Ακαρέπη μας έδωσε μια πρωτότυπη ιστορία, μπλεγμένη με τόσο όμορφο, απλό και περίτεχνο τρόπο, όπου το τέλος δεν μπορείς να το μαντέψεις ούτε στο ελάχιστο, γεμάτη με μυστήριο, έρωτα, ενοχές και πληγές ...αλλά και λύτρωση!

"Στον έρωτα όπως και στα γλυκά, δεν είναι η ζάχαρη που δίνει χαρακτήρα στη γεύση,

μα τα υπόλοιπα υλικά. Η πικράδα του αμυγδάλου, η σπιρτάδα του πορτοκαλιού,

το χρώμα του κερασιού, το άρωμα της βανίλιας και σίγουρα η φλόγα."


Αλλά και...


"Ένα λάθος συστατικό μπορεί να καταστρέψει στιγμές."


Θα σας ταξιδέψει!



Περίληψη

Δύο γυναίκες, δύο μοίρες ενωμένες
όπως τα υλικά μιας συνταγής με γεύση γλυκόπικρη.

Μια κληρονομιά, ένα τετράδιο με συνταγές γλυκών και ένα παράδοξο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού φέρνουν την Έλλη στην Κεφαλλονιά. Σκοπός της να παρασκευάσει τη γιορτινή κερασόπιτα της θείας Μάρθας πραγματοποιώντας έτσι την τελευταία επιθυμία της αινιγματικής γυναίκας που καθόρισε τη μοίρα της…
Οι τρυφερές αναμνήσεις από την παιδική της ηλικία μπλέκονται με τη ζοφερή ανάμνηση μιας απόπειρας δηλητηρίασης και το μίσος που φώλιασε μέσα της.
Όμως πού τελειώνει το ψέμα και πού ξεκινά η αλήθεια;
Στη σκιά της αδερφής της μητέρας της, η Έλλη καλείται να εκτελέσει έξι συνταγές-γρίφους και να ξεκλειδώσει ένα προς ένα τα μυστικά που στοιχειώνουν τη ζωή και πολλών άλλων. Με σύμμαχο τον Μάνο και τους φίλους που αποκτά στο νησί θα έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της, θα αναμετρηθεί με τις θολές μνήμες και θα ανασύρει από το μακρινό παρελθόν μια ιστορία που ήρθε η ώρα να βγει στο φως.
Η ζωή της Μάρθας γίνεται ο καμβάς που κάνει τη συνταγή της κερασόπιτας να σημαίνει πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να πουν οι λέξεις...
Άραγε οι νεκροί μπορούν να ζητήσουν συγγνώμη;


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια