Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Η μυστική ιστορία", Εκδ. Λιβάνη


Όσοι θα θέλατε να διαβάσετε βιβλίο της Donna Tartt θα πρέπει να ξέρετε πως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το βιβλίο της "η μυστική ιστορία" που διάβασα πρόσφατα, το πρώτο μυθιστόρημα της Tartt, πρόταση από το βιβλιοπωλείο μου Παντογνώστη, μου άφησε ένα αίσθημα ματαιότητας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.


Η Donna Tartt θα σας βομβαρδίσει με πολλές πληροφορίες και σε πολλά σημεία θα σας φανεί πως χρονοτριβεί, πως δίνει περισσότερο έμφαση σε δευτερεύοντα γεγονότα παρά στην κύρια ιστορία. Με μια λίγο πιο προσεκτική όμως ματιά, κάνει το εντελώς αντίθετο. Τουλάχιστον σε αυτό το βιβλίο δίνει έμφαση στις μικρές αυτές λεπτομέρειες που μόλις καταφέρεις να δεις την μεγάλη εικόνα, αντιλαμβάνεσαι το πραγματικό μέγεθος της ιστορίας. Και για να καταλάβετε τι εννοώ, ξέρουμε από την αρχή ποιος είναι ο δολοφόνος, αλλά η ιστορία δεν έχει να κάνει με αυτό. Δεν είναι ένα βιβλίο μυστηρίου που προσπαθείς να ανακαλύψεις τι και ποιος. Αλλά μια ιστορία εσωτερικής αναζήτησης.

Στην "μυστική ιστορία" θα βρείτε πολλές αναφορές στους φιλοσόφους της αρχαίας Ελλάδας, στην γλώσσα, στις αρχαίες δοξασίες, μύθους και θεότητες. Η ίδια η Donna Tartt φαίνεται να έχει μελετήσει καλά τις πηγές της και ένταξε πολύ ωραία αυτά τα στοιχεία στην ιστορία.

Θα γνωρίσουμε μια παρέα φοιτητών μαζί με τον δάσκαλό τους, ο οποίος τους μυεί στον κόσμος της αρχαίας Ελλάδας, μιας και το κύριο μάθημά τους είναι τα Ελληνικά. Αυτός ο κόσμος μύησης όμως, όπως το κάθε τι που διδασκόμαστε, το φιλτράρει ο καθένας με διαφορετικό τρόπο, με βάση τα προσωπικά του βιώματα, πάθη και επιθυμίες, που πολλές φορές έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Ένας φοιτητικός κόσμος, μια κλειστή κοινωνία, γεμάτος καταχρήσεις και εμμονές, ζώντας στα άκρα το τώρα, βουλιάζοντας στον εγωκεντρισμό, οι ήρωες μας κάνουν θανάσιμα λάθη που στιγματίζουν τον κάθε έναν με τον δικό του τρόπο. Παρασυρόμαστε σαν αναγνώστες στην μονότονη καθημερινότητα του πρωταγωνιστή μας, ο οποίος προσπαθώντας να ενταχθεί σε αυτήν την κοινωνία και να νιώσει χρήσιμος σε αυτόν τον κόσμο, μπλέκεται σε ένα έγκλημα χωρίς να το καταλάβει. Όλοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους, αντιμετωπίζοντας τους δαίμονές τους.

Μια δόση μυστικισμού και σκοταδισμού, κατάθλιψης και μελαγχολίας, παράνοιας και αμφιβολίας, τραγωδίας και κάθαρσης, και η πένα της Donna Tartt, συνθέτουν ένα μυθιστόρημα που δεν μπορείς να του αντισταθείς. Από τα βιβλία που σίγουρα οι παραπάνω από μία αναγνώσεις, θα σου δώσουν περισσότερες πληροφορίες και εικόνες.

%ce%b7-%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-3

Περίληψη

Ο Ρίτσαρντ Παπέν είναι μέλος μιας ομάδας πέντε φοιτητών που επιλέγονται από ένα χαρισματικό καθηγητή για να μελετήσουν τον κόσμο της διανόησης. Περνούν όλοι μαζί τα Σαββατοκύριακα σε ένα παλιό εξοχικό, διαβάζοντας και συζητώντας για θέματα που αφορούν τον κόσμο της γνώσης -από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς μέχρι τους σύγχρονους στοχαστές και καλλιτέχνες- αλλά και για καθημερινά ζητήματα. Ο Ρίτσαρντ, χωρίς να γνωρίζει το έγκλημα που διαπράττεται, γοητεύεται από την καινούρια συντροφιά του. Όταν όμως κερδίζει την εμπιστοσύνη τους, του το εκμυστηρεύονται και τον πείθουν σιγά σιγά για την αναγκαιότητά του: ο δολοφονημένος συμμαθητής και φίλος τους απειλούσε να αποκαλύψει το μυστικό τους, υπονομεύοντας έτσι το μέλλον τους. Πρόκειται για ένα αφάνταστα ελκυστικό βιβλίο. Είναι ένα χρονικό εξαπάτησης και συνενοχής, αθωότητας που σιγά σιγά μολύνεται από τον εγωκεντρισμό και την ηθική έπαρση· μια ιστορία ενοχής και ευθύνης. Η συγγραφέας Ντόνα Ταρτ, με την έξοχη αφηγηματική γραφή της, τον πλούτο των ιδεών και της γλώσσας, καθιερώνεται ως εξαιρετικά προικισμένη μυθιστοριογράφος.

%ce%b7-%ce%bc%cf%85%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-2

Ένα αντίτυπο θα γίνει δικό σας, ευγενική προσφορά από το βιβλιοπωλείο Παντογνώστης! Οι όροι που πρέπει να ακολουθήσετε είναι οι εξής:

  1. Να κάνετε "μου αρέσει" στο BookLoverGR και στον Παντογνώστη.

  2. Να κοινοποιήσετε δημόσια την φωτογραφία του διαγωνισμού που θα βρείτε εδώ.

  3. Να συμπληρώσετε την φόρμα που θα βρείτε παρακάτω.

Ο διαγωνισμός ισχύει μέχρι τις 10 Μαρτίου! Όλοι οι παραπάνω όροι είναι υποχρεωτικοί! Καλή επιτυχία σε όλους!

ΝΙΚΗΤΡΙΑ: Θεοδωρα Δημαμα


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια