Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Ιμαρέτ" Γιάννης Καλπούζος

"Ιμαρέτ" Γιάννης Καλπούζος εκδόσεις Ψυχογιός

Τι είναι εκείνο που ενώνει τους ανθρώπους; και τι είναι εκείνο που τους χωρίζει;
Τους ενώνουν οι στιγμές τους που με το χρόνο γίνονται δυνατοί δεσμοί που δύσκολα σπάνε.
Τους χωρίζουν όμως οι προκαταλήψεις, οι ιδεολογίες και οι αποφάσεις που παίρνονται ερήμην τους.
Στο τέλος όμως τι μένει; Τι αντέχει στο χρόνο;


Το "Ιμαρέτ" είναι ένα βιβλίο που διδάσκει τις ανθρώπινες σχέσεις έτσι όπως μόνο λίγα βιβλία το καταφέρνουν. Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν έχουν ποτέ μόνο μια πλευρά γιατί οι ίδιοι οι άνθρωποι είναι πολύπλευρα όντα. Ο Γιάννης Καλπούζος ξεδιπλώνει  στο "Ιμαρέτ" όλες τις πτυχές των χαρακτήρων του. Από τις πιο καλές μέχρι τις πιο κακές.
Οι ήρωες γελάνε και κλαίνε, χαίρονται και πονάνε, υπερηφανεύονται και ντρέπονται στα πλαίσια μιας μικρής κοινωνίας  της τουρκοκρατούμενης Άρτας, που δε χωράνε διαχωρισμοί γιατί οι άνθρωποι (Έλληνες, Τούρκοι και Εβραίοι) έχουν μάθει να ζουν αρμονικά.


Ο Έλληνας Λιόντος και ο Τούρκος Νετζίπ γεννιούνται την ίδια νύχτα και γίνονται ομογάλακτοι. Μεγαλώνουν παρέα χωρίς η εικόνα του "άλλου" να στέκεται εμπόδιο στη φιλία τους. Μια δυνατή σχέση που αντέχει στο χρόνο με όσα συνεπάγεται η διαφορετικότητα των ανθρώπων που ζουν μαζί. Γιατί ο καθένας τους, κρατάει τους δεσμούς του με τους "δικούς" του. Και όλα μπορούν να συνυπάρξουν με σεβασμό. Η μικρή ακόμη Ελλάδα, η τεράστια Οθωμανική αυτοκρατορία, οι Απόκριες, το Ραμαζάνι, η εκκλησία, το τζαμί, όλες οι παραδόσεις και τα έθιμα.

Μέχρι που οι αποφάσεις των πραγματικών "άλλων" αλλάζουν τις ζωές τους ριζικά.
Και ξεκινάν άλλες ζωές πολύ μακριά από τον τόπο που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, έζησαν και αγάπησαν.

Τι μένει στο τέλος;
Οι σχέσεις των ανθρώπων. Η φιλία και η αγάπη. Ακόμη κι αν χρειαστεί να ζήσεις χιλιόμετρα μακριά από ότι αγάπησες και πόνεσες.
Η ζωή δε φτιάχτηκε με ροδοπέταλα.
Και συγχωρήστε με αν πιστεύω πως οι άνθρωποι μένουν πάντα παιδιά και θα μπορούσαν να έχουν έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο αν δεν υπήρχαν οι "άλλοι" στις συνειδήσεις τους.

Ο Γιάννης Καλπούζος διδάσκει ιστορία μέσα από το "Ιμαρέτ" χωρίς προκαταλήψεις και σκιαγραφώντας απόλυτα την εποχή που της τουρκοκρατούμενης Άρτας. Μια πτυχή της ιστορίας μας, άγνωστη στους περισσότερους από εμάς.
Ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιοι συγγραφείς και μας διδάσκουν τον τόπο μας!

Μη διστάσετε να διαβάσετε ένα τέτοιο βιβλίο. Έχει να σας μάθει πολλά κι ακόμα περισσότερα να σας κάνει να νιώσετε.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια