Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Γράμμα από χρυσό" της Λένα Μαντά


Η Λένα Μαντά είναι μια από τις αγαπημένες μου συγγραφείς, τόσο για την αμεσότητά της με το κοινό όσο και με τις ιστορίες της που με χαλαρώνουν, αλλά παράλληλα με συγκινούν. Το "Γράμμα από χρυσό" είναι το νέο της μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και μας έκανε να ταξιδέψουμε.


Σε αυτό το βιβλίο, η Μαντά με έκανε να νιώσω πως ήταν κοντά μου, πως ήταν δίπλα μου την ώρα που διάβαζα τις αράδες στο βιβλίο της, λόγο της αμεσότητάς της στον πρόλογο, σαν να απευθυνόταν σε μια φίλη της. Δεν είναι τυχαίο πως είναι από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς στην Ελλάδα. Ένας πρόλογος που ξεχείλιζε από συγκίνηση, παραθέτοντας προσωπικές της στιγμές στην διάρκεια της ετοιμασίας αυτού του βιβλίου, το πως ξεκίνησε ως ιδέα αλλά και το πως ξεκίνησαν να γράφονται οι πρώτες αράδες.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που σε αυτό το βιβλίο είδα την γνωστή Λένα Μαντά, που είχα καιρό ομολογώ να δω. Στο "Γράμμα από χρυσό" είναι στα γνωστά λημέρια που την έχουμε συνηθίσει. Το θέμα που καταπιάνεται είναι ιδιαίτερο, αλλά πάντα με ιδιαίτερη λεπτότητα και συγκίνηση που κορυφώνεται σε πολλά σημεία. Μας μεταφέρει από το παρελθόν, στο τώρα. Αγάπες, έρωτες, περνάνε από δοκιμασίες, τόσο από τον οικογενειακό κύκλο όσο και από τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις της εκάστοτε εποχής, όπου τέλος  επηρεάζουν την ζωή των πρωταγωνιστών μας στο τώρα. Παράλληλα, συνδυάζει θέματα της επικαιρότητας που ταλαιπωρούν την κοινωνία της Ελλάδας, και όχι μόνο, μπλέκοντάς τα στην ιστορία μας, όπως το θέμα των προσφύγων, θέλοντας ίσως να περάσει μηνύματα από την μεριά της. Δεν στέκομαι όμως εκεί...

Για εμένα στάθηκε ένα μυθιστόρημα που με χαλάρωσε σε ημέρες όπου η πίεση της καθημερινότητας υπήρξε πιο έντονη. Και κάτι τέτοιες ημέρες θέλεις να απομονωθείς και να χαλαρώσεις, να κάνεις μία παύση, χωρίς πολλές σκέψεις.

Λίγα λόγια

Σ' αγαπώ… Μια τόση δα φράση, χαραγμένη σ’ ένα γράμμα… από ατόφιο χρυσάφι. Ένα κόσμημα που δημιουργήθηκε από έρωτα και προκάλεσε τη μοίρα τριών γυναικών. Η προγιαγιά Σμαράγδα, η κόρη της Χρυσαφένια και η εγγονή Σμαράγδα. Μια ιστορία που επαναλαμβάνεται. Δύο οικογένειες που δεν έπρεπε ποτέ να συναντηθούν. Ένας έρωτας που πέρασε από γενιά σε γενιά. Η Φένια, απόγονος και κληρονόμος, ανακαλύπτει τα μυστικά και τα λάθη που κατέστρεψαν και τη δική της ζωή. Ένα ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη του 1910 μέχρι την Ελλάδα του 2016. Παντού και πάντα παρόν το γράμμα…



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια