Looking For Anything Specific?

Header Ads

"Οδός Μπριτάννια, αριθμός 22" Αμάντα Χότζκινσον

"Οδός Μπριτάννια, αριθμός 22" Αμάντα Χότζκινσον εκδόσεις Πατάκη


"Κι οι δυο έχουμε αλλάξει...Αλλά δεν πειράζει" λέει προσπαθώντας να φανεί ήρεμος."Κατά βάθος είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι. Ο χρόνος δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό".
Αυτό λέει, όμως ξέρει πως δεν είναι αλήθεια.... Ο πόλεμος τους έχει αλλάξει όλους. Και τα μαλλιά της Σιλβάνα δεν είναι απλά κοντά. Έχουν γίνει γκρίζα.


"Οδός Μπριτάνια, αριθμός 22" λοιπόν και απ' αυτή τη νέα διεύθυνση ο Γιάννους και η Σιλβάνα παρέα με ένα μικρό παιδί προσπαθούν να χτίσουν ξανά τη ζωή τους, σε μια νέα πατρίδα που τη λένε Αγγλία κι ενώ μετρά κι αυτή τα συντρίμμια της μετά τον πόλεμο καταφέρνει και γεννά ελπίδα. Και ο Γιάννους έχει ανάγκη από ελπίδα. Μιας κι έπαψε να πιστεύει στο Θεό το μόνο που του έχει απομείνει είναι η ελπίδα πως όλα θα φτιάξουν και θα πάνε καλά.

Η Σιλβάνα και ο Γιάννους συναντιούνται ύστερα από έξι χρόνια, από τότε που αποχαιρετίστηκαν για να πάει ο Γιάννους να πολεμήσει για την πατρίδα τους την Πολωνία. Τώρα που συναντιούνται ξανά η Σιλβάνα δεν είναι η νέα και όμορφη γυναίκα με τις πυρρόξανθες μπούκλες και ο Γιάννους δε γελάει πια με την καρδιά του παρά μόνο με τα χείλη του. Ο Όρεκ ο εφτάχρονος γιος τους δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα τους ζωή. Παρόλα αυτά ένα παιδί σίγουρα γεννά ευτυχία.
Υποκρίνονται και οι τρεις τους πως όλα είναι όπως τότε, τότε που δεν είχε ξεσπάσει ακόμη αυτός ο φρικτός πόλεμος και που πήρε την ονομασία σαν δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Ξέρουν όμως βαθιά μέσα τους πως πια δεν είναι τίποτε όπως τότε. Τα χρόνια που μεσολάβησαν και έζησαν χώρια ο ένας από τον άλλον άφησαν πληγές που δεν έχουν κλείσει ακόμη και κανείς δεν ξέρει πότε θα κλείσουν. Αν θα κλείσουν ποτέ.
Ο δικός τους πόλεμος δε έγινε μόνο στα χαρακώματα, αλλά  στα δάση, στην ανάγκη τους για επιβίωση, στην αρρώστια, στην πείνα, στο κρύο, στην εξαθλίωση, στους εφιάλτες που θα τους επισκέπτονται στο εξής ίσως και κάπου πολύ μακριά όταν οι μάχες μεταξύ ανθρώπων που αγαπήθηκαν συνεχίζουν και λήγουν χωρίς νικητές και ηττημένους.

Λένε πως αν περάσει αυτός ο πρώτος δύσκολος χειμώνας και βρουν το κουράγιο να αποκαλύψουν τα μυστικά τους και οι ώμοι ελαφρώσουν από το βάρος  υπάρχει ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Μα στις πλάτες τους κουβαλούν ήδη αρκετούς χειμώνες το ίδιο φοβισμένους και παγωμένους με αυτόν.

Ένα βιβλίο γεμάτο ένταση, εφιάλτες για όσα προηγήθηκαν και φόβο για το άγνωστο μέλλον. Ένα βιβλίο που θα μπορούσε να μην έχει "πατρίδα" μιας και τα συναισθήματα είναι πάντα τα ίδια για εκείνους που έχουν βιώσει τον πόλεμο. Κι ας μην τον έχουν ζήσει στα χαρακώματα. Ο πόλεμος μακριά από τα πεδία μάχης είναι πάντα ο χειρότερος. Ειδικά για τα παιδιά.
Ένα βιβλίο αφιερωμένο στις ψυχές που επιβίωσαν από κάθε λογής πολέμους και συνέχισαν να πολεμούν για το δικαίωμα τους στη ζωή!
Αξίζει να το διαβάσετε και σίγουρα θα γίνει ένα από  εκείνα τα βιβλία που δε θα ξεχάσεις εύκολα τα ονόματα των ηρώων του!

Το βιβλίο "Οδός Μπριτάννια, αριθμός 22" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια