Looking For Anything Specific?

Header Ads

Δύο Βραβεία στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου


Δύο Βραβεία στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά στον Δρ. Σταμάτη Κριμιζή για το βιβλίο "Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια"

Δύο Βραβεία στις Εκδόσεις Παπαδόπουλος από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους στους William Kamkwamba και Bryan Mealer (συγγραφή), Αργυρώ Πιπίνη (μετάφραση) για το βιβλίο "Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο"


Δύο βραβεία απέσπασαν οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για βιβλία που εκδόθηκαν το 2017, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Για το 2018 το Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά απονεμήθηκε ομόφωνα στο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Σταμάτη Κριμιζή για το βιβλίο Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια, το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πρατικάκη. Το βιβλίο αφηγείται τη διαδρομή του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή ο οποίος διατέλεσε επικεφαλής επιστήμονας και αργότερα διευθυντής του τμήματος Διαστημικής στο φημισμένο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο σε ιστορικές αποστολές της NASA όπως τα Voyager 1 και 2, Galileo, Ulysses, Cassini και New Horizons, μεταξύ πολλών άλλων.

Μια συναρπαστική περιπέτεια εξερεύνησης, από τον Ερμή μέχρι πέρα από το όριο του Ηλιακού Συστήματος, με τη ματιά του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, του μοναδικού επιστήμονα που έχει στο ενεργητικό του αποστολές προς όλους τους πλανήτες.


Ο ομότιμος Διευθυντής Διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Σταμάτης Κριμιζής διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο σε ιστορικές αποστολές της NASA όπως τα Voyager 1 και 2, Galileo, Ulysses, Cassini και New Horizons. Αυτή τη συναρπαστική διαδρομή διαστημικής εξερεύνησης αφηγείται στο βιβλίο με τίτλο Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του, ο Δρ. Κριμιζής δήλωσε: «Είναι προφανές ότι με την εξερεύνηση του Πλούτωνα από το New Horizons ακριβώς 50 χρόνια μετά την πρώτη εικόνα από άλλον πλανήτη, τον Άρη το 1965, έκλεισε το πρώτο κεφάλαιο της εξερεύνησης του Ηλιακού μας Συστήματος. Τον Σεπτέμβριο του 2017 εορτάσαμε τα 40 χρόνια από την εκτόξευση τoυ Voyager-1, που τώρα βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 21 δισ. χλμ. από τη Γη, μέσα στον Γαλαξία, και επίσης τη ‘‘βουτιά’’ του Cassini στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. Είναι λοιπόν καιρός να συνοψίσουμε την αποκομιδή της νέας γνώσης για το σύστημα που αποτελεί το σπίτι μας στο απέραντο Διάστημα».

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου οι αναγνώστες θα μάθουν εκ των έσω πώς γεννήθηκε και υλοποιήθηκε η αποστολή Voyager, η οποία μέχρι σήμερα θεωρείται το σπουδαιότερο εγχείρημα στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης. Επίσης, θα λάβουν μικρά μαθήματα πυραυλικής επιστήμης αλλά και γνώσεις από τα ευρήματα της εξερεύνησης του μυστηριώδους Πλούτωνα και των λεγόμενων πέτρινων πλανητών.

Η αφήγηση του σπουδαίου επιστήμονα μεταφέρει το αναγνωστικό κοινό στα απρόοπτα της συνάντησης του σκάφους της αποστολής NEAR με τον αστεροειδή Έρωτα, όπως και στα πορίσματα που προέκυψαν από την αποστολή του Cassini, η οποία φανέρωσε τα μυστικά του Κρόνου και των δορυφόρων του. Ο Δρ. Κριμιζής ολοκληρώνει την αφήγησή του αποκαλύπτοντας την επόμενη αποστολή της NASA, την πιο τολμηρή στην ιστορία της. Η μοναδική εξιστόρηση του συγγραφέα γίνεται ακόμα πιο ευκολονόητη χάρη στο γλωσσάρι και το εντυπωσιακό, γεμάτο φωτογραφίες, ένθετο που συνοδεύει την έκδοση.

Παράλληλα, το Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα αποτελεί το συγγραφικό πόνημα ενός ανθρώπου που όταν ήταν μικρός συνήθιζε να παρατηρεί τον γεμάτο άστρα ουρανό από τη γενέτειρά του, τον Βροντάδο Χίου, δίχως να περνάει καν από το μυαλό του η σκέψη πως μια μέρα θα βρισκόταν στην πρώτη ομάδα εξερευνητών του Άρη, της Αφροδίτης και των πλανητών που τότε ακόμα δεν μπορούσε να αναγνωρίσει. Έτσι, το βιβλίο –που βασίζεται στο υλικό των παρουσιάσεων που ο συγγραφέας πραγματοποιεί ακούραστα με κέφι σε σχολεία όλης της Ελλάδας– αποδεικνύει πως κάποιος μπορεί να κατακτήσει μέχρι και το Διάστημα χάρη στην ακαταπόνητη προσπάθεια, την επιμέλεια και τη νόηση.



Το βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους για το 2018 απονεμήθηκε στους William Kamkwamba και Bryan Mealer (συγγραφή) και Αργυρώ Πιπίνη (μετάφραση) για το βιβλίο Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο. Το μυθιστόρημα αναφέρεται στην πραγματική ιστορία του Willian Kamkwamba (Γουίλιαμ Καμκγουάμπα), οποίος γεννήθηκε στο Μαλάουι, σε μια χώρα και σε μια εποχή στην οποία η επιστήμη αποτελούσε μυστήριο και η πείνα και η ξηρασία ήταν καθημερινή πραγματικότητα. Οπλισμένος αποκλειστικά με κάποια ξεχασμένα εγχειρίδια δανεισμένα από τη βιβλιοθήκη του χωριού του και με οδηγό την απίστευτη αποφασιστικότητά του, ο Γουίλιαμ κυνήγησε το πάθος του για την επιστήμη κι έφτιαξε μόνος του μια ανεμογεννήτρια, φέρνοντας για πρώτη φορά ηλεκτρικό ρεύμα στο μικρό χωριό του.

Το μηχάνημα ήταν έτοιμο. Έπειτα από τόσους μήνες προετοιμασίας η δουλειά είχε επιτέλους ολοκληρωθεί. «Κάντε όλοι ησυχία» είπε κάποιος. «Για να δούμε πόσο τρελό είναι στ’ αλήθεια αυτό τ’ αγόρι». «Μη μ’ απογοητεύσεις» το παρακάλεσα σιωπηλά. «Είναι αλήθεια!» είπε κάποιος.

«Το αγόρι τα κατάφερε. Έφτιαξε ηλεκτρική ενέργεια από τον άνεμο!»

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος φέρνουν περήφανα στα ράφια των βιβλιοπωλείων το εφηβικό μυθιστόρημα Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο, την αξιοθαύμαστη, αληθινή ιστορία του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα, ο οποίος γεννήθηκε στο Μαλάουι το 1987 και σε ηλικία 14 ετών κατόρθωσε να κατασκευάσει μόνος του μια ανεμογεννήτρια που έμελλε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής της οικογένειας και των συγχωριανών του, σε μια χώρα όπου πρόσβαση σε καθαρό νερό και ηλεκτρικό έχει μόνο το 2% του πληθυσμού της.

Επισημαίνοντάς μας αρχικά πως το Μαλάουι είναι ένας τόπος όπου επικρατούσε η μαγεία και οι προκαταλήψεις, ο Καμκγουάμπα, που έγραψε το βιβλίο σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Μπράιαν Μίλερ, ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του, την οποία σημάδεψε ο λιμός που έπληξε τη χώρα του το Δεκέμβρη του 2000. Μην έχοντας την οικονομική πολυτέλεια να φοιτήσει στο γυμνάσιο (τα ετήσια δίδακτρα ανέρχονταν στα 80 δολάρια), ο συγγραφέας παρακινείται από την ακόρεστη δίψα του για μάθηση και από τον θαυμασμό του για την επιστήμη, και καταλήγει να επισκέπτεται συχνά τη δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής του. Σύντομα ανακαλύπτει το βιβλίο Χρησιμοποιώντας Ενέργεια –«το βιβλίο που άλλαξε τη ζωή μου», όπως γράφει χαρακτηριστικά– και σε συνδυασμό με τη μελέτη άλλων εγχειριδίων φτάνει στο σημείο να κατασκευάσει μια ανεμογεννήτρια χρησιμοποιώντας εξαρτήματα όπως σπασμένα ποδήλατα, μια πλακέτα ραδιοφώνου, παλιά αμορτισέρ, ελαστικά και άλλα. Το αποτέλεσμα ήταν να εξασφαλίσει για το σπίτι και την κοινότητά του καθαρό νερό, ηλιακή ενέργεια και φωτισμό.

Σύντομα το κατόρθωμα του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα έγινε γνωστό και στον Τύπο, προσελκύοντας καθηγητές αλλά και τον διευθυντή της δεξαμενής ιδεών TEDGlobal, ο οποίος προσκάλεσε τον συγγραφέα να μιλήσει σε συνέδριό της. Η δημοσιότητα αυτή βοήθησε τον Καμκγουάμπα όχι μόνο να ολοκληρώσει το σχολείο αλλά και να φοιτήσει σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, το Ντάρτμουθ (Dartmouth) των ΗΠΑ.

Η ιστορία του αγοριού που δάμασε τον άνεμο είναι μια συναρπαστική ιστορία πίστης, επιμονής και ελπίδας. Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα αφύπνισης που βοηθά τόσο τους νεαρούς όσο και τους ενήλικους αναγνώστες να αισθανθούν ευγνωμοσύνη για τις συνθήκες ζωής τους αλλά και να διαπιστώσουν πως η μελέτη, η επινοητικότητα και η εργατικότητα μπορούν πραγματικά να αλλάξουν ζωές. Το βιβλίο είναι επίσης ιδανικό για τους νεαρούς αναγνώστες που κρύβουν έναν μικρό εφευρέτη μέσα τους και οι γονείς θα βρουν σε αυτό έναν αληθινό ήρωα-πρότυπο για τους μελλοντικούς πολίτες του κόσμου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο περιέχει ένα σημαντικό οικολογικό μήνυμα, καθώς μέσα από την προσωπική πορεία του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα συνειδητοποιούμε πόσο σημαντική είναι η εκμετάλλευση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ειδικά σε χώρες που μαστίζονται από δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως η παρατεταμένη ξηρασία.

Την ιστορία και το πνεύμα του βιβλίου κατόρθωσε να αποδώσει εξαιρετικά στην ελληνική γλώσσα η συγγραφέας Αργυρώ Πιπίνη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια