Looking For Anything Specific?

Header Ads

Ο Άη-Βασίλης και το φλουρί της βασιλόπιτας

Είναι από τα βιβλιαράκια χωρίς πολλές εικόνες, αλλά που περιγράφουν με πολύ απλό λόγο αυτήν την τόσο ιδιαίτερη και λεπτή θεματολογία, τα ήθη και τα έθιμά μας, και συγκεκριμένα την ιστορία του Άη-Βασίλη και το φλουρί της βασιλόπιτας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ.

%ce%bf-%ce%b1%cf%8a-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%86%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%af-2



Προτείνω να το διαβάσετε μαζί με το παιδί, μιας και από μόνο του είναι ίσως δύσκολο να το προσελκύσει να το διαβάσει. Περιγράφει την ιστορία πίσω από τον Άη-Βασίλη και το έθιμο της βασιλόπιτας με το φλουρί, όπως περιγράφεται από την εκκλησία μας.

%ce%bf-%ce%b1%cf%8a-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%86%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%af-1


Τα Χριστούγεννα που πέρασαν ήταν ίσως για εμάς, τα τελευταία που τα παιδιά πιστεύουν στην κλασσική έννοια του Άγιου και των δώρων. Φυσικά, αφορμή οι συζητήσεις που κάνουν με τα υπόλοιπα παιδιά στο σχολείο και που κάποια από αυτά δεν πιστεύουν στον Άγιο. Στο σπίτι μας, πάντα λέμε πως ο Άγιος είναι Πνεύμα, όπως ο Χριστός. Όπως όμως όλα τα παιδιά, έτσι και τα δικά μου, όταν έχουν γράψει γράμμα στον Άγιο και βρίσκουν τα δώρα κάτω από το δέντρο, κάπου μπερδεύεται το πράγμα.

Και εδώ είναι το θέμα... Ο Άγιος υπήρχε και θα υπάρχει, η έννοια που δίνουμε στα πάντα είναι αυτό που αλλάζει την όλη εικόνα. Είναι πανέμορφη η μαγεία του παραμυθιού του Άγιου που φέρνει τα δώρα, αλλά όταν έρχεται η στιγμή που αυτή η ιστορία θα αλλάξει, τότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί το πως θα το μεταφέρουμε στα παιδιά, χωρίς να απογοητευτούν. Οι γονείς, θα βρείτε εξαιρετικές περιγραφές που θα μεταφέρετε στα παιδιά, που σίγουρα θα σας συγκινήσουν.

Τώρα που το σκέφτομαι, γιατί από εξ' αρχής να μην μαθαίνουμε στα παιδιά την αληθινή ιστορία;

Το βιβλίο αυτό είναι μικρό και ελαφρύ, και τόσο υπέροχος ο τρόπος της περιγραφής της ιστορίας που το αγάπησα! Η Ζωή Κανάβα, η συγγραφέας, έχει κάνει εξαιρετική εργασία όπως και η εικονογράφος η Χριστίνα Παπαθέου Δουληγέρη.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα...

H Zωή Kανάβα γεννήθηκε στην Aγχίαλο του Bόλου. Παρακολούθησε μαθήματα Eξελικτικής ψυχολογίας και Ψυχολογίας του παιδιού. Aσχολείται με την παιδική και την εφηβική λογοτεχνία, όπου είναι ο κατεξοχήν χώρος της, και στον οποίο έχει καταξιωθεί. Έχει βραβευτεί από τον Kύκλο του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, την Eλληνική Eταιρεία Xριστιανικών Γραμμάτων, τον Πειραϊκό Σύνδεσμο και άλλους φορείς.Tο βιβλίο της "Πασχαλιά με Auto stop" (νέος τίτλος "Γεια χαρά, πάμε"), έχει αναγραφεί στον τιμητικό πίνακα του Πανεπιστημίου της Πάδοβα ενώ μεγάλη επιτυχία σημειώνουν τα βιβλία της: "Bίβλος για παιδιά", (Δ΄ έκδοση), "Πράξεις των Αποστόλων για νέους και παιδιά", και "Άι Bασίλης και το φλουρί της Bασιλόπιτας", των εκδόσεων Aκρίτας.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια