Looking For Anything Specific?

Header Ads

Μια χαρά είναι, της Ηρώ Σκάρου

Πρόκειται για ένα βιβλιαράκι μικρό, με 21 διηγήματα, μόλις 2 ή 3 σελίδων το κάθε ένα. Η Ηρώ είναι τόσο to-the-point που καταφέρνει μέσα σε ελάχιστες παραγράφους να μεταφέρει την όλη πραγματικότητα των εκάστοτε πρωταγωνιστών. Μένουν απ' έξω όποιες λεπτομέρειες και περιγραφές, εστιάζοντας στις καταστάσεις και μόνο.

Μια χαρά είναι, της Ηρώ Σκάρου των εκδόσεων Γκοβόστης


Οι ήρωες του κάθε διηγήματος, μπλεγμένοι στο κουβάρι του αναπόφευκτου και της μοίρας, αδυνατούν να ξεφύγουν από τις καταστάσεις. 

Μου άφησε μία λύπη, γιατί σε κάθε ιστορία υπήρχε έντονα η αίσθηση του αδιέξοδου. Ένιωσα τον εγκλωβισμό του εκάστοτε ήρωα, που δεν μπορεί να ξεφύγει και να αλλάξει την μοίρα του. 
Θύμωσα, γιατί θα πρέπει να υπάρχει η εναλλακτική επιλογή και να γραπώνουμε την όποια ευκαιρία από τα μαλλιά όταν μας εμφανίζεται. 
Τελικά πόσο μπορούμε να ελέγξουμε εμείς την μοίρα μας και να αλλάξουμε την πορεία της ζωής μας;
Σε εσάς, όλα Μια Χαρά;

Περίληψη

…Προχώρησε μέσα κι άνοιξε τα παραθυρόφυλλα. Ο Νίκος στεκόταν στην είσοδο. Έμοιαζε σαν να προσπαθούσε να θυμηθεί για ποιον λόγο ήταν εκεί.
«Μια χαρά είναι», του φώναξε η Λένα κάνοντας εύθυμη τη φωνή της. «Ελάχιστη δουλειά θέλει»…
Η ανακαίνιση ενός σπιτιού. Η κατεδάφιση ενός άλλου. Ένας τοίχος με οικογενειακές φωτογραφίες. Το βουβό πιάνο στο διαμέρισμα της πόλης. Μια δύσκολη κλειστή στροφή. Η ζωή απέναντι.
Είκοσι ένα διηγήματα με πρωταγωνιστές ανθρώπους καθημερινούς, που άλλοτε αντιστέκονται κι άλλοτε υποκύπτουν αμαχητί στην πραγματικότητά τους. Με ανοιχτό τέλος και ανατροπές, οι ιστορίες τους αφηγούνται τις αντιφάσεις των σχέσεων και τη σκληρότητα του πεπρωμένου. «Μια χαρά είναι» ο κόσμος των ηρώων που αδυνατούν να δραπετεύσουν από συμβάσεις και αδιέξοδα.

Για την συγγραφέα

Η Ηρώ Σκάρου κατάγεται από την Ικαρία. Μεγάλωσε στη Σύρο και την Αθήνα. Όσο σπούδαζε φιλοσοφία έκανε μεταφράσεις και δίδασκε αγγλικά. Εργάστηκε ως κειμενογράφος και δημοσιογράφος. Μπήκε στον χώρο των πολυεθνικών με ένα μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ. Βγήκε με μια εκπαίδευση στη διδασκαλία της γιόγκα. Σήμερα διδάσκει και συνεχίζει να διδάσκεται. Διηγήματά της έχουν εκδοθεί σε συλλογικούς τόμους. Αυτό είναι το πρώτο της ατομικό έργο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια