Looking For Anything Specific?

Header Ads

Η ιδανική επιλογή βιβλίου πώς γίνεται;

Δεν είναι λίγες οι φορές που ζητάμε την γνώμη άλλων για το ποιο βιβλίο να διαβάσουμε, ή ποιο βιβλίο να κάνουμε δώρο. Να βάλουμε λίγο σε μία σειρά κάποια πράγματα; 

Η ιδανική επιλογή βιβλίου πώς γίνεται; BookLoverGR
Image by Gerd Altmann from Pixabay



Είναι πολύ γενικές ερωτήσεις και προσωπικά θεωρώ πως το βιβλίο είναι καθαρά προσωπικό δώρο, γιατί η προτίμηση έχει σχέση με την προσωπικότητα, τα βιώματα, τις προτιμήσεις του κάθε ένα, και ο κάθε ένας είναι διαφορετικός και μοναδικός χαρακτήρας.
Οπότε, εάν αποφασίσουμε να κάνουμε δώρο βιβλίο σε κάποιον, θα πρέπει να εξετάσουμε κάποια πράγματα. Και εδώ, σας βάζω μερικές παραμέτρους για να γίνει λίγο πιο εύκολη η επιλογή...

1) Η ηλικία.
Η ηλικία είναι σημαντικός παράγοντας που πρέπει να πάρουμε υπόψιν, γιατί άλλες προτιμήσεις έχουμε στα 8, άλλες στα 18 κι άλλες στα 58.

2) Το φύλο.
Μιλάμε για άντρα ή για γυναίκα; Παρόλο που υπάρχουν βιβλία που θα μπορούσαν να διαβαστούν και από άντρες και από γυναίκες, ωστόσο, ίσως να θέλουμε να επιλέξουμε κάτι πιο αντιπροσωπευτικό με βάση το φύλο. Για παράδειγμα, τα αισθηματικά και κοινωνικά βιβλία είναι επιλογές κυρίως στο γυναικείο φύλο. Τα θρίλερ και τα αστυνομικά είναι για το αντρικό φύλο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κι ο κανόνας βέβαια.

3) Ενδιαφέροντα.
Εάν γνωρίζουμε τα ενδιαφέροντα του ατόμου που θέλουμε να κάνουμε δώρο ένα βιβλίο, είναι ίσως λίγο πιο εύκολα τα πράγματα. Για παράδειγμα, εάν το hobby ή το ενδιαφέρον του ανθρώπου που θέλουμε να κάνουμε το δώρο είναι τα ταξίδια, ένα βιβλίο περιπέτειας θα ήταν πιο ιδανικό. Ή εάν πρόκειται για παιδί, αγόρι, που του αρέσουν οι ντετέκτιβς, ένα βιβλίο αντίστοιχης θεματολογίας και ηλικίας θα το διάβαζε πιο ευχάριστα.

Οι 3 αυτοί παράμετροι ενδεχομένως να είναι οι κυριότεροι που θα μας βοηθήσουν στο να επιλέξουμε το κατάλληλο βιβλίο. Ωστόσο, επειδή όπως είπα στην αρχή, το βιβλίο είναι ένα προσωπικό δώρο, που σημαίνει πως πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά τον άνθρωπο που θα το λάβει, εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε μία δωροεπιταγή ώστε ο ίδιος να διαλέξει το βιβλίο.

Πάνω από όλα και το καλύτερο όλων είναι να έχετε καλές σχέσεις με τον βιβλιοπώλη! :)
Είναι ο ιδανικός άνθρωπος που γνωρίζει τα βιβλία που κυκλοφορούν, άρα θα μπορεί να σας προτείνει από μεγάλη γκάμα πολλές επιλογές με βάση τις προτιμήσεις σας, ή εάν πρόκειται για δώρο, οι παραπάνω παράμετροι που σας έδωσα, θα τον βοηθήσουν για να σας προτείνει αντίστοιχα βιβλία. Τουλάχιστον, όσες φορές έχω βρεθεί να επιλέγω βιβλίο για δώρο, οι παραπάνω παράμετροι με έχουν βοηθήσει εμένα και τον βιβλιοπώλη για να καταλήξω στο ιδανικό βιβλίο.

Ελπίζω να σας βοήθησαν αυτές οι συμβουλές :)


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια